Ο Έλεγχος βρήκε ελλιπείς και κενούς φακέλους επιδοτούμενων παραγωγών
Ατασθαλίες που εντοπίσθηκαν από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν σε αγρότες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας κατά την περίοδο 2005-2010 για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που αφορούσαν οινοποιήσιμα αμπέλια, παρουσιάσθηκαν χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Κατηγορούμενα για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απάτη από κοινού και σε ηθική αυτουργία σε απιστία είναι συνολικά οκτώ άτομα και ειδικότερα υπάλληλοι και ο τότε διευθυντής της Αγροτικής Υπηρεσίας, ο τότε νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και ορισμένοι εκ των αγροτών.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες, αλλά αργά το μεσημέρι διεκόπη, προκειμένου να συνεχισθεί αύριο το πρωί. Από την έναρξη της διαδικασίας συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προσέβαλαν το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι ως αβάσιμο, καθώς, όπως είπαν, αναφέρεται σε ζημία η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εκκρεμούν ακόμα προσφυγές στα δικαστήρια της Τρίπολης. Επίσης, τόνισαν ότι πολλά ποσά από αυτά που αναφέρονται έχουν παραγραφεί και κακώς τα έχει συμπεριλάβει το βούλευμα.
Επιδοτήσεις
Όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή διαδικασία, όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία αγρότη που είχε κάνει σχέδιο αναδιάρθρωσης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ του ζήτησε να επιστρέψει την επιδότηση.
Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας κατέθεσαν ότι μετά την καταγγελία τούς ζητήθηκε από το υπουργείο να κάνουν ελέγχους και αυτοί βρήκαν ελλιπείς φακέλους αγροτών που είχαν επιδοτηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως είπε ένας υπάλληλος, το αρχείο για τους ελέγχους που έπρεπε να έχουν γίνει ήταν ελλιπές. Βρήκαν ακόμα και φακέλους αγροτών που είχαν επιδοτηθεί και ήταν τελείως κενοί, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τα πρακτικά των επιτόπιων ελέγχων.
Επίσης, ανέφεραν ότι από τη Διεύθυνση για τους ελέγχους είχε ορισθεί διμελής επιτροπή, ενώ το πρόγραμμα όριζε τριμελή. Μάλιστα, διευκρίνισαν ότι σε έλεγχο που έγινε σε συγκεκριμένο αγρότη αποδείχθηκε ότι κακώς επιδοτήθηκε και ζητήθηκε επιστροφή όλου του ποσού.
Στη συνέχεια το υπουργείο προχώρησε σε ειδικό έλεγχο και ανέλαβε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισαν ότι ο τμηματάρχης, ο διευθυντής της υπηρεσίας και ο νομάρχης (όλοι τους κατηγορούμενοι) υπέγραφαν τις καταστάσεις πληρωμής, αλλά δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν την ορθότητά τους, καθώς έβλεπαν μόνο κωδικούς. Χαρακτηριστικά, μάρτυρας που συμμετείχε στους ελέγχους ανέφερε ότι οι καταστάσεις αυτές εκτυπώνονταν από το ειδικό πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος και όποιος τις κοιτούσε, έπρεπε να είναι πολύ εξοικειωμένος με τους κωδικούς για να τις καταλάβει.
Σε ό,τι αφορά την τροφοδότηση του πληροφοριακού συστήματος με στοιχεία, κατέθεσαν ότι υπεύθυνος ήταν συγκεκριμένος υπάλληλος, που είναι και κατηγορούμενος.
Δεν πήγαν στον έλεγχο
Όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα, με εντολή του υπουργείου η υπηρεσία κάλεσε τους αγρότες που είχαν επιδοτηθεί να περάσουν από έλεγχο, όμως, όπως είπαν οι μάρτυρες, επτά από αυτούς δεν ανταποκρίθηκαν. Το υπουργείο ζήτησε στη συνέχεια να ξεκινήσει διαδικασία για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και από τους επτά, τέσσερις αγρότες κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα, ενώ οι άλλοι τρεις συνέχισαν να μην ανταποκρίνονται.
Προβλήματα εντοπίσθηκαν συνολικά σε περίπου 15 περιπτώσεις αγροτών που επιδοτήθηκαν, με τους οκτώ να αντιμετωπίζουν ζητήματα με μέρος εφαρμογής του προγράμματος. Όπως εξήγησαν οι υπάλληλοι – ελεγκτές, αν κάποιος είχε υλοποιήσει λιγότερο από το 80% του έργου, ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει το σύνολο της επιδότησης.
Τέλος, σημείωσαν ότι το συνολικό ποσό που εντόπισαν ανέρχεται σε 247.000 ευρώ, όμως τόνισαν πως δεν είναι το πραγματικό, διότι στις περιπτώσεις της μερικής εφαρμογής του προγράμματος καταλογιζόταν το διπλάσιο ποσό του προστίμου που προβλεπόταν.
Ο αγρότης που έκανε την καταγγελία ισχυρίσθηκε πως ζητούσαν τότε να γίνουν οι έλεγχοι που προέβλεπε το πρόγραμμα, αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος του έλεγε ότι ξέρει τα χωράφια και δε χρειάζεται να πάει, ενώ για ένα αμπέλι τού είπε πως δε χρειάζεται να το κόψει. Όταν, όμως, έγινε ο έλεγχος από το υπουργείο, του καταλογίσθηκαν πρόστιμα.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.
Της Βίκυς Βετουλάκη