Το θέμα του τοπικού αστυνόμου για τα Φιλιατρά έθεσε προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, το απόγευμα της Παρασκευής, η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, ζητώντας να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για το εάν δέχεται το Σώμα να παραχωρήσει δημοτικό χώρο για την εγκατάσταση του τοπικού αστυνόμου Φιλιατρών, αλλά για ακόμα μία φορά (σ.σ. είχε συμβεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση που είχε θέσει το θέμα ο Γιώργος Ασημακόπουλος) ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας δεν προχώρησαν σε ψηφοφορία. Θέτοντας το θέμα η κα Μαραβελή είπε ότι, «Δε θέλω να πάω πίσω και ν’ αναφερθώ σε νόμους, νομοσχέδια και σε πολιτικές γιατί τότε θα πρέπει ν’ αναφερθώ και να μιλήσω για το πότε ακούστηκε ο θεσμός του αστυνομικού πόλεως, πότε μιλήσαμε για κατάργηση αστυνομικών τμημάτων και όχι συγχώνευση, για πόσες οργανικές θέσεις μιλούσαμε και για πόσες οργανικές θέσεις μιλάμε. Δεν ήρθα εδώ να κάνουμε πολιτική σύγκρουση…», σημείωσε η κα Μαραβελή και αναφέρθηκε στη Λευκίμη στην οποία κατ’ εξαίρεση έμεινε το αστυνομικό τμήμα επειδή εκεί δραστηριοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα θεσμικών εκπροσώπων του δήμου, της Περιφέρειας, φορέων, με όλους τους βουλευτές και τα κατάφεραν!
Σε αντίθεση, όπως είπε, με αυτό που έγινε στο δήμο Τριφυλίας που η δημοτική Αρχή περιορίστηκε σε δημοτικούς συμβούλους των Φιλιατρών και πήγαν να συναντήσουν το γενικό γραμματέα και οι βουλευτές, καλά – καλά, δεν το ήξεραν! Ακολούθως αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του τοπικού αστυνόμου και τόνισε πως, «σκέφτομαι λοιπόν, αν πρέπει, αυτό το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος, αυτή τη δυνατότητα που δίνει στους κατοίκους των Φιλιατρών, να μην την εκμεταλλευτούμε! Μου δείχνει λίγο μια στάση τιμωρητική» και θύμισε τις ρητές δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα και των βουλευτών για το θεσμό.
Επεσήμανε, δε, πως «δεν κατάλαβα, γιατι δεν ήμουν σε αυτή τη θέση, την προηγούμενη φορά, γιατί δεν πήγαμε σε ονομαστική ψηφοφορία. Εγώ είμαι σίγουρη ότι και θα λειτουργήσει το νομοσχέδιο αλλά είμαι και σίγουρη ότι θα τηρήσουν το λόγο τους σε οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί. Αφού εσείς είστε σίγουροι ότι δε θα λειτουργήσει ο νόμος, ας πάμε σε μια ονομαστική ψηφοφορία κι ας εκτεθώ εγώ στο κάτω κάτω! Εγώ θα βγω λάθος. Θα ’χω ψηφίσει υπέρ (σ.σ. στον τοπικό αστυνόμο), θα εκτεθώ εγώ!». Απαντώντας ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε πως, «το θέμα αυτό το έχουμε εξαντλήσει κατά κόρον, μέσα σ’ αυτή την αίθουσα…» και επεσήμανε ότι, «παίχτηκε πάρα πολύ τρόμος σε όλη αυτή τη διαδικασία αν για όλα φταίει ο δήμαρχος ή δε φταίει ο δήμαρχος. Κάποιοι άνθρωποι απ’ το χώρο σας χωρίς να θέλουνε να πάρουνε ποτέ μετά παρρησίας την ευθύνη, μια θυμόντουσαν την παλιότερη κυβέρνηση, μία θυμόντουσαν τον παλιότερο υπουργό, μία θυμόντουσαν το δήμαρχο ότι φταίει, μία ότι φταίει ο ένας, μία ότι δε φταίει ο άλλος. Αυτό το οποίο είναι κοινός λόγος και κοινή ομολογία είναι φταίει αυτός που βάνει την τελική υπογραφή. Τελείωσε. Κοιτάξτε, εμείς είπαμε το εξής, διαβουλευόμενοι με όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τα τοπικά συμβούλια των περιοχών και ιδίως αυτών που ουσιαστικά πλήττονται περισσότερο, που είναι οι πόλις των Φιλιατρών και το δημοτικό διαμέρισμα των Φιλιατρών, όπως και της κοινότητας του Κοπανακίου.
Εγώ απορώ, κυρία Μαραβελή, γιατί τον αστυνόμο πόλεως δεν τον τοποθετείται και στο Κοπανάκι. Και τον τοποθετείται μόνο στα Φιλιατρά. Δηλαδή, αν είναι τόσο ωφέλιμος γιατί δεν τον δίνεται και στους άλλους κατοίκους. Εμείς και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η εισήγηση που έχω κάνει σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και λείπατε και καλό είναι να σας το κοινοποιήσω να το ξέρετε κι εσείς, είναι το εξής. Εμείς, αυτή τη μεταρρύθμιση δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Πόλεις με ειδικούς χαρακτήρες, όπως είναι η πόλις των Φιλιατρών, αλλά βεβαίως και το Κοπανάκι, με αυτή την πληθυσμιακή αναλογία, με αυτές τις δυνατότητες, με αυτό το μέγεθος, δεν είναι δυνατόν να μείνουνε χωρίς αστυνομικά τμήματα. Το είπαμε, το διαλαλήσαμε, διαδηλώσεις κάναμε, μας γελάσανε, μας περιπαίξανε, μας ειρωνευτήκανε. Εμείς αυτά τα κάναμε. Την ευθύνη της μεταρρύθμισης δεν την έχει ο δήμος.
Δεν είναι δικιά μας υπόθεση το πώς θα υλοποιήσει ο μεταρρυθμιστής τη μεταρρύθμισή του. Αν νομίζει, ο μεταρρυθμιστής, ότι πρέπει να βάλει αστυνόμο πόλεως, ας τον βάλει. Αυτό το οποίο έχουμε πάρει απόφαση σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο και μπορούμε να κάνουμε όσες ονομαστικές ψηφοφορίες θέλετε, είναι ότι αυτό το δημοτικό συμβούλιο υπογραφή αποδοχής και συναίνεσης αυτής της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να τη δώσει. Εάν ο μεταρρυθμιστής, ο υπουργός, η κυβέρνηση, θέλει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση με τον τοπικό αστυνόμο, να τον φέρει. Εμείς υπογραφή δεν βάνουμε.
Αν κόπτεστε να βάλουμε εμείς την υπογραφή, σας λέω ότι όσο και να πιεστούμε δεν πρόκειται να την βάλουμε».
Του Ηλία Γιαννόπουλου