Αυλαία από την Άπω Ανατολή απόψε για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


Από σήμερα και για μία εβδομάδα τα φώτα του πολιτισμού στην Ελλάδα θα δείχνουν την Καλαμάτα, αφού ξεκινά το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα και τις υπόλοιπες ημέρες της διεξαγωγής του, μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης στις 24 Ιουλίου, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας φέτος.
Για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου και της ΚΕ «Φάρις».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και ξεκινά το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, σε αντίθεση με άλλα φεστιβάλ, τα οποία έχουν ακυρωθεί ουσιαστικά. Αυτό έγινε για να δώσουμε ελπίδα, για να δώσουμε αισιοδοξία, να προβάλουμε την πόλη μας.
Ήδη δεκάδες εφημερίδες έχουν αναφερθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ. Η διαφήμιση της πόλης από τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα.
Περιμένουμε κόσμο, κυρίως από το χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, με την έναρξη του Φεστιβάλ. Είναι βέβαιο ότι η Καλαμάτα αυτές τις ημέρες θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του πολιτισμού και της τέχνης της πατρίδας μας.
Πέρα απ’ όλα αυτά, το Φεστιβάλ αυτό καθαυτό είναι κίνητρο μεγάλο και δύναμη μεγάλη, για να πετύχουμε το μεγάλο στόχο μας, που είναι να προκριθούμε και να είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021».
Η πρεμιέρα απόψε περιλαμβάνει την παράσταση «Off the map» με την Ταϊβανέζα χορογράφο Γουέν Τσι Σου (Wen-Chi Su). Η παράσταση θα ανέβει στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Η Γουέν Τσι Σου ανήκει σε μια νεότερη γενιά Ταϊβανέζων και ευρύτερα Απωανατολιτών καλλιτεχνών, οι οποίοι μεγάλωσαν σε μια κοινωνία διχασμένη ανάμεσα στη βαθιά επιρροή τής παράδοσης και στο μεγάλο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη, άρα και στο δυτικό κόσμο. Το έργο της ενώνει, με τον πιο βαθιά βιωμένο και ποιητικό τρόπο, αυτά τα δύο άκρα, όπως και το χορό με τις νέες τεχνολογίες.
«Το ερώτημά μου ως χορογράφου και καλλιτέχνη έχει να κάνει με τη συνειδητότητα, πώς μπορούμε να δούμε το σώμα ως εφαλτήριο του τρόπου με τον οποίο κατανοούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας», λέει σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Γουέν Τσι Σου, η οποία με τη «χορευτική» έρευνά της θέλει, όπως μας λέει, «να επιστρέψει στην αρχική αισθησιακή κατάσταση της αντίληψης της φύσης, του σώματος και των εργαλείων που δημιουργεί ο άνθρωπος για να μπορέσει να επιβιώσει και να εξελιχθεί». «Να ισορροπήσω αυτό που έχει ανάγκη η σάρκα με οποιαδήποτε τεχνολογική φαντασία», τονίζει.
Α.Π.