Εγκρίθηκαν, προχθές, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το “Θ”, η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρόχρονη προσπάθεια προς όφελος των παραγωγών ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Χρειάστηκε για το σκοπό αυτό να ξεπεραστούν εμπόδια και κυρίως οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, το 2013, από το Ηνωμένο Βασίλειο και εταιρείες με έδρα την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη μέγιστη δυνατή τεκμηρίωση.
Έτσι, η Κομισιόν, αφού εξέτασε το σύνολο των συμπληρωματικών στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα, κατέληξε στην απόφαση ότι η αίτηση τροποποίησης της ΕΑΣ Μεσσηνίας πρέπει να εγκριθεί, γιατί τεκμηριώνεται ότι ως οριοθετημένη ζώνη μπορεί να θεωρηθεί η γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο, καθώς και ότι τα ελαιόλαδα που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας έχουν τα ίδια οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά με αυτά που παράγονται στην περιοχή της Καλαμάτας.
Μετά την έγκριση του εκτελεστικού κανονισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση έγκρισης της τροποποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ και κυρίως της επέκτασης της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας. Η ποιοτική γεωργία και τα πιστοποιημένα προϊόντα αποτελούν μονόδρομο για την αγροτική οικονομία και την εξωστρέφεια της γεωργίας μας και, επομένως, η απόφαση αυτή υπηρετεί τη γενικότερη πολιτική μας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ποσοτική ενίσχυση του ΠΟΠ “Καλαμάτα” με αρκετές χιλιάδες τόνου ελαιόλαδου, δίνει μεν μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν, αλλά βάζει όλους τους συμμετέχοντες στην ελαιοπαραγωγή σε σοβαρά ερωτήματα. Κι αυτό, γιατί για να διατηρήσει το προϊόν την αξία του θα πρέπει σε όλα τα στάδια της παραγωγής του να επικρατήσει η αξία της ποιότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και καταστροφικά.
Διχασμένοι συνεταιριστές και επιχειρηματίες
Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας olivenews.gr, το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Ζαμπούνης, εξέφρασαν τη θετική τους γνώμη τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, όσο και ο πρώην πρόεδρος και νυν της Αβίας Μαντινείας, Βασίλης Κοζομπόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, ήταν μια εξέλιξη που περίμεναν και δικαιώνει τη Μεσσηνία. Αυτό που τώρα προέχει είναι η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων, παραγωγών και ελαιοτριβέων, η εξεύρεση κατάλληλων δεξαμενικών χώρων (η Ένωση διαθέτει στα 7 υποκαταστήματά της) και η σωστή διενέργεια της δακοκτονίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Κοζομπόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τέλος καλό, όλα καλά”. Συμπλήρωσε ότι ήταν μια εξέλιξη πολυπόθητη από τους ελαιοπαραγωγούς, ενώ συμφώνησε ότι τώρα θα πρέπει να συμμετάσχουν από κοινού οι ιδιώτες ελαιοτριβείς, οι τυποποιητές και οι συνεταιρισμοί για την αξιοποίηση του προϊόντος.
Διαφορετική ήταν η προσέγγιση της κας Τζένης Γυφτέα (ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε.), η οποία εξέφρασε τους φόβους της πως η απότομη επέκταση των σημερινών 5.000 τόνων ΠΟΠ στους περίπου 40.000 τόνους αύριο, δύσκολα θα μπορούν να ελεγχθούν για την ποιότητά τους, η αύξηση της προσφοράς θα συμπιέσει τις τιμές που σήμερα απολαμβάνει ο ελαιοπαραγωγός, ενώ θα ανοίξει την πόρτα για τυποποίηση ΠΟΠ Καλαμάτας και από ξένες (ιταλικές) βιομηχανίες.
Αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια.
Οι αλλαγές των συμβούλων
Τα χαρακτηριστικά του ΠΟΠ Καλαμάτα ελαιολάδου που εγκρίθηκε είναι αυστηρότερα από εκείνα που προβλέπει ο κανονισμός 2568/1991 για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Την ευθύνη της τελικής υποβολής και έγκρισης του φακέλου είχε ο κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος (ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ), ενώ στην προηγούμενη διαδρομή του πέρασε από τον κ. Στέλιο Δρυ (FOOD STANDARD A.E.) και αρχικά από τον κ. Δημήτρη Τσίνα.
Όπως εξήγησε στο οlivenews.gr ο κ. Μιχαλόπουλος, η δική του παρέμβαση δεν έθιξε τα όσα περιελάμβανε ο φάκελος, αλλά ασχολήθηκε με το να δίνει διευκρινίσεις στα ερωτήματα της Κομισιόν και να εμπλουτίσει τις αναλύσεις με δείγματα από περισσότερες και αντιπροσωπευτικές πηγές. Τελικά διαπιστώθηκε η ομοιογένεια μεταξύ της γεωγραφικής ζώνης που περιλάμβανε η παλιά έγκριση του ΠΟΠ και η νέα επέκταση.
Α.Π.