Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες μέλη του ΔΣΕ η κατάσταση έχει ως εξής:
Στην Ελλάδα οι τιμές ήταν υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, σπάζοντας το φράγμα των τριών ευρώ/kg την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Στο τέλος του Ιουνίου 2015 ήταν στα 3,09/kg ευρώ, 24% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα.
Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία αυξήθηκαν σταθερά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά το σπάσιμο του φράγματος των τριών ευρώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με κάποιες μικρές διακυμάνσεις έως ότου έφτασαν στο υψηλό των 3,59/kg ευρώ κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου 2015.
Μια εβδομάδα αργότερα έπεσαν στα 3,53/kg ευρώ που είναι 63% υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο και 80% πάνω από το χαμηλό καταγράφηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου 2014 ( 1,96/kg ευρώ).
Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση.
Στην Τυνησία προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 2,73/kg ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015, ήταν 43% παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Σύμφωνα με ανάλυση των επικαιροποιημένων διαθέσιμων στοιχείων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι εισαγωγές ελαιολάδου και του πυρηνελαίου ήταν υψηλότερες κατά 10% στην Ιαπωνία (όπου υπήρξε ισχυρή αύξηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015), +3% στη Βραζιλία (με απότομες αυξήσεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ακολουθούμενες από μια μείωση το Μάρτιο), και 2% στην Κίνα όπου οι εισαγωγές άρχισαν να αυξάνονται το Φεβρουάριο του 2015.
Αντίθετα, οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες στη Ρωσία (-22%) λόγω διακοπής από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015.
Επίσης, μειώσεις σημειώθηκαν στην Αυστραλία (-14% από το Νοέμβριο του 2014), στον Καναδά (-11%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (-2%). Σημειώνεται πως οι υψηλές εισαγωγές των ΗΠΑ κατά το Φεβρουάριο του 2015 αντισταθμίστηκαν από τις μειωμένες εισαγωγές του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, αλλά και από την πτώση που σημειώθηκε στις εισαγωγές του Μαρτίου και του Απριλίου του 2015.
Σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης πτώσης της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι εισαγωγές εκτός Ε.Ε. και από τις δύο χώρες αυξήθηκαν, ιδίως από την Τυνησία (831% και 255%, αντίστοιχα), σε σύγκριση με μια σεζόν νωρίτερα. Πρόκειται για μια ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2014, πριν από την αλλαγή του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε. για τη επιβολή μηδενικού δασμολογικού καθεστώτος, η οποία συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο της παραγωγής που σημειώθηκε στην Τυνησία για την περίοδο 2014/15.