Οικονομική ενίσχυση 500.000 ευρώ ζητά ο Δήμος Μεσσήνης για αποκατάσταση

Οικονομική ενίσχυση 500.000 ευρώ ζητά ο Δήμος Μεσσήνης για αποκατάσταση

Να ενισχυθεί με 500.000 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο Δήμο Μεσσήνης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 11ης και 12ης Νοεμβρίου, με την πτώση βροχής 136 λίτρων /τ.μ., ζητά με υπόμνημά του από τον υπουργό Εσωτερικών Ι. Μιχελάκη ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή που συνοδεύει το υπόμνημα, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων την 11η και 12η  Νοεμβρίου 2013 στην περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης, καταγράφηκαν πολλές καταστροφές σε βασικές υποδομές, επιχειρήσεις και καλλιέργειες – αγροτική παραγωγή.
Όσον αφορά στις βασικές υποδομές του Δήμου, έχουν καταγραφεί καταστροφές σε τοίχους αντιστήριξης λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων του οδοστρώματος, φθορές ασφαλτοτάπητα και τσιμεντόστρωσης στο δίκτυο της δημοτικής οδοποιίας, ζημιές στο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας και ζημιές στο κεντρικό αντλιοστάσιο και υδραγωγείο, σε δημοτικά καταστήματα, σχολεία, γήπεδα και κοινόχρηστους χώρους.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση αποκατάστασης, το κόστος των ζημιών θα ανέλθει σε 500.000 κι όπως εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος, «έχουμε ήδη προβεί σε κάποιες εκ των απαιτητών επεμβάσεων με τα μηχανήματα και τα μέσα του Δήμου, αλλά δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, αδυνατούμε να αποκαταστήσουμε το σύνολο των ζημιών».
 
Περιγραφή ζημιών
Στην οδοποιία καταγράφονται οι εξής ζημιές: υποχωρήσεις πρανών στη δημοτική οδό Βελίκα – Νιοχώρι Δ.Ε. Μεσσήνης, καθίζηση τσιμεντοστρωμένης οδού στην ΤΚ Αβραμιού Δ.Ε. Μεσσήνης, καθίζηση οδοποιίας στους Χράνους Δ.Ε. Αίπειας, καθίζηση στο δρόμο Καστάνια- Αγίας Σωτήρας Δ.Ε. Πεταλιδίου, υποχωρήσεις πρανών στο δρόμο  Ριζόμυλος – Καλαμάτα, καθίζηση στο δρόμο Μεσσήνη- Μπούκα Δ.Ε. Μεσσήνης, υποχωρήσεις πρανών στη δημοτική οδό Κακόρευμα – Αγνάντι Δ.Ε. Αίπειας, υποχωρήσεις πρανών στη δημοτική οδό Ριζόμυλος – Δάρα Δ.Ε. Πεταλιδίου, υποχωρήσεις πρανών στο δρόμο Αμφιθέα – Μάνεση Δ.Ε. Αριστομένους, υποχωρήσεις πρανών Αβραμιού προς Στρέφι, καθίζηση δρόμου Μπούκα – Ανάληψη Δ.Ε. Μεσσήνης, υποχωρήσεις πρανών στις οδούς Ανδρούσα-Εύα και Ανδρούσα-Αμφιθέα Δ.Ε. Ανδρούσας, υποχωρήσεις πρανών στη δημοτική οδοποιία Καρτερόλι – Πιλαλίστρα, υποχωρήσεις πρανών σε οδούς στην ΤΚ Μαυροματίου Παμίσου Δ.Ε. Μεσσήνης, κατολίσθηση στο δρόμο Αρσινόη- Αρχαίας Μεσσήνης, καθίζηση στη Λευκοχώρα, ζημιές εσωτερικής δημοτικής οδοποιίας στην πόλη της Μεσσήνης, ζημιές στο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Όσον αφορά στα υφιστάμενα τεχνικά έργα, καταγράφηκαν οι εξής ζημιές: καταστροφή τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Μηλιώτη στη ΔΕ Βουφράδων, καταστροφή τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Λογγά στη ΔΕ Αίπειας, καταστροφή τοίχου αντιστήριξης στον οικισμό Δρακονερίου της Τ.Κ. Αβραμιού στη ΔΕ Μεσσήνης και καταστροφή τοίχου αντιστήριξης στον οικισμό Φόροι της Τ.Κ. Πεταλιδίου στη ΔΕ Πεταλιδίου.
Στις λοιπές υποδομές, καταγράφονται ζημιές στο κεντρικό αντλιοστάσιο Μεσσήνης και το  υδραγωγείο Μεσσήνης, πλημμύρες σε δημοτικά καταστήματα και κτήρια (δημαρχείο, σχολεία, γήπεδα, δημοτικά καταστήματα), πτώσεις δένδρων σε Πεταλίδι και Μεσσήνη με πρόκληση ζημιών και επίχωση με φερτά υλικά ρεμάτων (Λευκοχώρας, Καρποφόρας), τάφρων και χανδάκων (Τ10, 3Δ, Βαρυμπόμπη, Αργιάκας, Βαλύρας, Μαργελίου, Πιπερίτσας, Φόροι κ.λπ.)
Όσον αφορά στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει, έχουν καταστραφεί θερμοκηπιακές μονάδες στη Δ.Ε. Μεσσήνης, υπέστη ζημιές ο πάγιος εξοπλισμός της υδροπονικής επιχείρησης ΑΓΑΝ Μ. ΕΠΕ στη Δ.Ε. Μεσσήνης, όπως ζημιές υπέστησαν ένα ποιμνιοστάσιο στην περιοχή της Μπούκας, αποθήκες στην Τ.Κ. Διοδίων της Δ.Ε. Αριστομένους, οικίες σε Βελίκα, Μαυρομάτι Παμίσου και Μεσσήνη, τουριστικές επιχειρήσεις στον Άγιο Ανδρέα στην παραλιακή ζώνη της Δ.Ε. Αιπείας, ενώ καταστράφηκε κι ένα ιδιωτικό εκκλησάκι στους Φόρους της Δ.Ε. Πεταλιδίου.
 
Αγροτικό κεφάλαιο
Από τις έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες, παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση συνέπεια τις ζημιές σε αγροτική παραγωγή και αγροτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Το πρόβλημα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, εστιάζεται στη Δ.Ε. Μεσσήνης και συγκεκριμένα στην περιοχή δυτικά του Παμίσου και στην περιοχή της Μπούκας. Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σε καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως πατάτας, ενώ ζημιές παρουσιάζονται και στην παραγωγή τριφυλλιού.
Επίσης, παρουσιάζονται καταστροφές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, περιφράξεις κ.α.
Γίνεται, δε, γνωστό ότι παρακολουθούνται και καταγράφονται οι καταστροφές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, προκειμένου να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή.
 
Αποτίμηση κόστους
Με τη λήξη των έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Καθημερινότητας του Δήμου, με επικεφαλής τους αντιδημάρχους Αν. Βλαχοδημητρόπουλο (Καθημερινότητας) και  Γ. Παπαδόπουλο (Πολιτικής Προστασίας), μετέβησαν στις Τοπικές Κοινότητες και κατέγραψαν τις ζημιές. Από αυτή την καταγραφή προέκυψε η πρώτη εκτίμηση για το κόστος αποκατάστασης.
Έτσι, για τις αποκαταστάσεις βλαβών στο δίκτυο δημοτικής οδοποιίας εντός οικισμών (επισκευές φθορών ασφαλτοτάπητα – τσιμεντοστρώσεις), σε Αβραμιού, Λευκοχώρα, Βελίκα, Μεσσήνη, Τζάνε, Πανιπέρι, Μαυρομάτι Παμίσου και αλλού, θα πρέπει να διατεθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 100.000 ευρώ.
Για την αποκατάσταση κατεστραμμένων τοιχίων αντιστήριξης από λιθοδομή και σκυρόδεμα (σε Δρακονέρι, Βελίκα, Μηλιώτη, Λογγά), 60.000 ευρώ.
Για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης για αποκατάσταση κατολισθήσεων – καθιζήσεων (στο Ριζόμυλο), 60.000 ευρώ
Για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων με αποκατάσταση της βατότητας, που περιλαμβάνει απομάκρυνση φερτών υλικών, διάστρωση με αμμοχάλικο κλπ., 280.000 ευρώ. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου