Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας στο τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού (2014) ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες (8-9/7/2015). Πρόκειται για τη σηματοδότηση του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (2.407 μ.) από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο δάσος της Βασιλικής.
Όπως εξηγούν από τον Ορειβατικό: «Αν επιχειρούσαμε να ιεραρχήσουμε τα μονοπάτια της Μεσσηνίας, σίγουρα στην πρώτη θέση θα βρισκόταν η συγκεκριμένη διαδρομή. Ο βασικός λόγος είναι ότι πρόκειται για τη μεσσηνιακή διαδρομή ανάβασης στην κορυφή του Ταϋγέτου και ταυτόχρονα στην ψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης για πεζοπόρους και ορειβάτες. Επίσης, πρόκειται για μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορούν να γίνουν στον εμβληματικό Ταΰγετο, καθώς περιλαμβάνει πολλές εναλλαγές μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Το πρώτο της τμήμα διέρχεται μέσα στο όμορφο δάσος της Βασιλικής για να φτάσει την αλπική ζώνη στην πηγή των Μουσγιών σε μια θέση με μοναδική θέα. Η συνέχεια του μονοπατιού οδηγεί στο διάσελο Πατιστό (Μουσγιά), στο ωραιότερο μπαλκόνι του Ταϋγέτου. Εδώ ο Ταΰγετος ξεδιπλώνεται μπροστά σου σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Η συνέχεια της διαδρομής γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς πλέον κινείται πάνω στην κεντρική κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, που αποτελεί το όριο των νομών της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Το τελευταίο τμήμα ανεβαίνει την κορυφή του Προφήτη Ηλία, για να καταλήξει στο εκκλησάκι της κορυφής.
Το μονοπάτι μέχρι πέρυσι παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα στη σηματοδότησή του. Σε πολλά σημεία υπήρχαν διακλαδώσεις και παράλληλες διαδρομές, με αποτέλεσμα όποιος επισκεπτόταν για πρώτη φορά την πλευρά αυτή, να μπερδεύεται και σε σημεία να χάνεται. Η σηματοδότηση έγινε με κριτήριο την επιλογή της βέλτιστης και της ασφαλέστερης, κατά το δυνατόν, διαδρομής, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διάσχισή της και από λιγότερο έμπειρους ορειβάτες.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, γιατί, επιτέλους, έπειτα από πολύ καιρό ο Ταΰγετος, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα βουνά της Ελλάδας, απέκτησε επαρκή σηματοδότηση και από την πλευρά της Μεσσηνίας και της Μάνης. Και η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η ολοκλήρωση της σήμανσης του μονοπατιού συνέπεσε με την αποκατάσταση της εκκλησίας και του γύρω χώρου στην κορυφή του Προφήτη Ηλία».