Πέτρος Θέμελης: Ερωτευμένος για πάντα με την Αρχαιολογία

Πέτρος Θέμελης: Ερωτευμένος για πάντα με την Αρχαιολογία

Επιστήμονας με πάθος και όραμα, ο αρχαιολόγος που έδωσε ζωή στην Αρχαία Μεσσήνη και δημιούργησε ένα θαύμα, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης εμπνέει όσους τον γνωρίζουν από κοντά και μακριά.
Τέτοια περίπτωση είναι ο κινηματογραφιστής Μπάμπης Τσόκας. Ζει και εργάζεται 40 χρόνια στη Στοκχόλμη. «Δε γνωριζόμασταν καθόλου. Διάβασα μια συνέντευξή του. Έλεγε ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει αποκλειστικά από τον πολιτισμό της και είναι κρίμα που οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται. Ένιωσα υπερηφάνεια, χαρά για τη χώρα μας, αλλά και οργή. Ζήτησα, λοιπόν, από το  φίλο μου, τον Θανάση Ψαρούλη, που κατάγεται από τη Μεσσήνη, να με φέρει σε επαφή με τον Πέτρο Θέμελη. Θέλησα να κάνω ένα πορτρέτο αυτού του σπουδαίου  ανθρώπου, όχι μόνο για το επιστημονικό και αναστηλωτικό του έργο, αλλά για τη ζωή του. Είναι παράδειγμα προς μίμηση».
Έτσι ξεκίνησε το ντοκιμαντέρ «Πέτρος Θέμελης.  Άγγιξα… Αγάπησα… Έσκαψα». Γυρίστηκε με σουηδικά κεφάλαια και προβάλλεται για πρώτη φορά την Κυριακή (24 Νοεμβρίου) στον κινηματογράφο “Οpera Odeon”, στην Αθήνα, σε εκδήλωση που διοργανώνουν το «Διάζωμα» και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών. Θα ακολουθήσει προβολή (1η Δεκεμβρίου) και στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.
Τα γυρίσματα έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Μεσσήνη. Το ντοκιμαντέρ έχει  δραματοποιημένες σκηνές, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη ζωή του Πέτρου Θέμελη: από παλαιότερες ανασκαφές που πραγματοποίησε στη Βεργίνα με τον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο, μέχρι τις πιο πρόσφατες στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.
«Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών», μας λέει από τη Στοκχόλμη ο συνομιλητής μας. Γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ποιητή Γεωργίου Θέμελη, ολοκλήρωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1959, καθώς και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1972.
«Ο πατέρας του ήταν φίλος με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ζωγράφος. Ο Παντζίκης τού είχε πει: “Όταν ζωγραφίζεις, δε χρειάζεται να είναι το δέντρο πράσινο όπως στη φύση. Μπορεί να είναι κόκκινο”. Κι αυτό εντυπώθηκε βαθιά μέσα του. Ακόμα και σήμερα, όταν θέλει να ξεκουραστεί, στη ζωγραφική καταφεύγει. Ο τρόπος που παρουσιάζει τα ανασκαφικά του ευρήματα είναι σαν μια τέλεια ζωγραφική. Στο ντοκιμαντέρ μιλάει για τη μεγάλη αγάπη του, τη θάλασσα και, φυσικά, την Αρχαιολογία. Για την επιστήμη που αγάπησε και την εργασία που κάνει, όχι για να βγάλει χρήματα, αλλά γιατί την ερωτεύτηκε και παραμένει ερωτευμένος» καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Ο Μπάμπης Τσόκας σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Στοκχόλμης κι έχει κάνει ταινίες για το Κέντρο Κινηματογράφου της Σουηδίας, για τη σουηδική τηλεόραση, για την ΕΡΤ κ.ά. Έχει συμμετάσχει κι έχει τιμηθεί σε διεθνή φεστιβάλ (Ρότερνταμ, Λας Βέγκας, ΗΠΑ κ.α.), ενώ οι ταινίες του προβάλλονται σε ολόκληρη τη Σουηδία.
Το ντοκιμαντέρ έχει γυριστεί στα ελληνικά και θα μεταφραστεί στα σουηδικά, καθώς θα προβληθεί στο Μουσείο Μεσογειακών Ερευνών. «Αυτή τη στιγμή είμαι ενθουσιασμένος με τις προβολές στην Αθήνα και στη Μεσσηνία». Πολύτιμος συνεργάτης του στάθηκε ο Θανάσης Ψαρούλης. 
Την 1η Δεκεμβρίου θα προβληθεί και στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης