Η γυναίκα στην πατριαρχική κοινωνία μέσα απ’ τον ελληνικό κινηματογράφο

Η γυναίκα στην πατριαρχική κοινωνία  μέσα απ’ τον ελληνικό κινηματογράφο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας (Σ.Φ.Μ.), σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, πραγματοποίησαν εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, προχθές το απόγευμα, στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του σχολείου με θέμα «Γυναικεία στερεότυπα και αναπαραγωγή κυρίαρχης πατριαρχικής ιδεολογίας στον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1967)».
Ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του Συνδέσμου, Μαρία Τσαγκαράκη, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «“Οι ζωές που δεν έζησαν” – Δεκατέσσερις μικρές ιστορίες γυναικών» του Σταύρου Τσαγκαράκη, από τη φιλόλογο, μέλος του Σ.Φ.Μ., Πέτη Γράψα.
Η Μαρία Τσαγκαράκη παρουσίασε την εικόνα της γυναίκας στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στον ελληνικό κινηματογράφο σε μια πατριαρχική κοινωνία. Περιέγραψε διάφορες σκηνές από πολύ γνωστές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και βάσει αυτών περιέγραψε τα κύρια χαρακτηριστικά της πατριαρχικής κοινωνίας. Στις περισσότερες ταινίες οι κοπέλες της εποχής δε σπουδάζουν, αλλά περιμένουν το γαμπρό. Είναι ταλαιπωρημένες και στόχος τους είναι να δημιουργήσουν οικογένεια περιμένοντας… τον πρίγκιπα! Η Πέτη Γράψα παρουσίασε το βιβλίο το οποίο αναφέρεται σε δώδεκα ιστορίες γυναικών, διαφορετικών μεταξύ τους και πώς αυτές κατάφεραν ή δεν κατάφεραν να υπερβούν τον πατριαρχικό τρόπο ζωής της εποχής τους.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου