Με νέα στοιχεία ξεκίνησε χθες η επανεκδίκαση της δολοφονίας του δικηγόρου Σπ. Ιωάννου

Με νέα στοιχεία ξεκίνησε χθες η επανεκδίκαση της δολοφονίας του δικηγόρου Σπ. Ιωάννου

Εξακολουθεί να δηλώνει αθώος ο βασικός κατηγορούμενος Ορ. Ντούτσι
 
 
Την αυτοπρόσωπη παρουσία του Αλβανού κατηγορουμένου και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων που απουσίαζαν διέταξε χθες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, με την έναρξη της επανεκδίκασης της υπόθεσης για την άγρια δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στο γραφείο του στην Κυπαρισσία στις 26 Ιανουαρίου του 2009.
Η επανεκδίκαση της υπόθεσης διατάχθηκε στις αρχές του χρόνου από τον Άρειο Πάγο, καθώς έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου Ορέστη Ντούτσι κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που του έχει επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης, όπως και πρωτόδικα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, αλβανικής υπηκοότητας, δεν παρευρέθη στη χθεσινή διαδικασία και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Όμως, η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα προς το δικαστήριο να παραστεί. Με το αίτημα συμφώνησαν και οι δικηγόροι υπεράσπισης του Ορέστη Ντούτσι. Έτσι, το δικαστήριο διέταξε την προσαγωγή του από τις φυλακές Λάρισας όπου κρατείται, καθώς έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και είχε μπει παράνομα στη χώρα. Και σε αυτόν πρωτόδικα έχει επιβληθεί η ποινή των ισοβίων, όμως με το δεύτερο δικαστήριο που ακυρώθηκε, είχε μειωθεί η ποινή.
Ως βασικός μάρτυρας χθες κατέθεσε ο αδελφός του θύματος και δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, ενώ κατέθεσαν, επίσης, ο ξυλουργός που είχε δώσει στο θύμα τις ακάλυπτες επιταγές του Ορ. Ντούτσι και άλλοι δύο μάρτυρες.
Από τα καινούργια στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες ήταν η δήλωση του αδελφού του θύματος, ότι ο δικηγόρος που είχε καταθέσει στην προηγούμενη διαδικασία ότι αυτός έπεισε το Βορειοηπειρώτη να ομολογήσει όταν συνελήφθη, έχει κάνει δήλωση ότι τα είπε αυτά, διότι ο κατηγορούμενος τον απειλούσε.
Πάντως, και αυτή τη φορά έντονα πλανάται στην αίθουσα και αφήνονται υπονοούμενα περί σεναρίων τοκογλυφίας που σχετίζονται με την υπόθεση, με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Ορ. Ντούτσι να μιλούν για επιταγές με «καπελάκι».
 
Δήλωσε αθώος
Στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου ξαναζωντάνεψε από χθες μία από τις πιο σκληρές δολοφονίες που έχουν συμβεί στη Μεσσηνία.
Με την έναρξη της διαδικασίας κλήθηκε ο παρευρισκόμενος κατηγορούμενος Ορ. Ντούτσι, ο οποίος δήλωσε αθώος, όπως έχει κάνει και στις δύο προηγούμενες διαδικασίες.
Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο αδελφός του θύματος, είπε ότι περίπου δέκα ημέρες πριν από το έγκλημα στο τηλέφωνο ο αδελφός του τού είπε ότι έχει μπλεξίματα με το Βορειοηπειρώτη, χωρίς να του δώσει άλλες διευκρινίσεις. Όπως εξήγησε, είχε δουλειά εκείνη τη στιγμή και δεν έδωσαν συνέχεια, όμως έγινε η δολοφονία και δεν πρόλαβε να του εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε.
Περιέγραψε ότι στις 26 Ιανουαρίου δέχτηκε τηλεφώνημα από την αδελφή της νύφης του ότι έχουν χτυπήσει πολύ άσχημα τον αδελφό του. Στο νοσοκομείο τού είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει επέμβαση και πως τα τέσσερα από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει, ήταν θανατηφόρα. Έζησε, όπως είπε, για τρεις μέρες και μετά κατέληξε. Όπως έμαθε, κατέθεσε στη συνέχεια, ο Βορειοηπειρώτης την ημέρα της κηδείας έφυγε μαζί με τον κουμπάρο του για την Αλβανία, απ’ όπου επέστρεψαν μερικές ημέρες αργότερα. Αυτό, όπως είπε, είναι ενοχοποιητικό στοιχείο και συμπλήρωσε πως δεν είναι μόνο η ομολογία του έτερου κατηγορούμενου, του Αλβανού, ότι ο Ντούτσι σκότωσε το δικηγόρο, αλλά υπάρχουν, όπως υποστήριξε, κι άλλα στοιχεία.
 
Νέα στοιχεία
Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη, πως μετά τη σύλληψή του ο τότε δικηγόρος του τον έπεισε να ομολογήσει ενώ αυτός αρνιόταν, ο αδελφός του θύματος είπε ότι κατά του δικηγόρου κατατέθηκε μήνυση για ψευδορκία και η απόφαση ήταν αθωωτική, καθώς η νύφη του δήλωσε πως δεν επιθυμεί τη δίωξή του μετά τις εξηγήσεις που της έδωσε. Ανέφερε, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος είπε ότι ψευδόρκησε, γιατί ο Ντούτσι τον απείλησε ότι θα σκοτώσει αυτόν και την οικογένειά του. Έπειτα από ένσταση της υπεράσπισης, το δικαστήριο αρνήθηκε την ανάγνωση της σχετικής απόφασης, ζητώντας να κατατεθεί πρώτα πιστοποιητικό αμετακλήτου της απόφασης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δικηγόρος είναι μάρτυρας στην υπόθεση και η κατάθεσή του αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς στα προηγούμενα δικαστήρια είχε καταθέσει ότι πράγματι αυτός έπεισε τον κατηγορούμενο, παρά την άρνησή του, να ομολογήσει το έγκλημα.
 
Παρέμβαση κατηγορούμενου
Συνεχίζοντας ο αδελφός του θύματος είπε ότι η μήνυση για τοκογλυφία που είχε κατατεθεί, έχει τεθεί στο αρχείο. Ανέφερε ακόμα ότι κι άλλοι δικηγόροι είχαν ακάλυπτες επιταγές του Βορειοηπειρώτη στα χέρια τους, αλλά είχαν κάνει μόνο διαταγή πληρωμής και τίποτε άλλο. Επικαλέστηκε, δε, την κατάθεση της γραμματέως του αδελφού του, που όταν τη ρώτησε το δικαστήριο γιατί να σκοτώσει το συγκεκριμένο δικηγόρο, απάντησε πως από αυτόν είχε «βρει το διάολό του». Ακολούθως, είπε ότι στο νοσοκομείο συνάδελφοί του ρώτησαν το θύμα ποιος το έκανε και αντέδρασε θετικά όταν άκουσε το όνομα του Βορειοηπειρώτη. Αυτό, ωστόσο, αμφισβητήθηκε από την υπεράσπιση, καθώς υπάρχουν καταθέσεις γιατρών ότι το θύμα δεν είχε συνείδηση εκείνη τη στιγμή, αλλά και από παριστάμενο συνάδελφό του ότι δεν ξέρει αν αυτό που έκανε το θύμα ήταν νεύμα ή σπασμός. Επίσης, είπε ότι και ο γιος του Βορειοηπειρώτη και ο Αλβανός κατηγορούμενος έχουν περιγράψει ότι εκείνο το βράδυ ο Ορ. Ντούτσι φορούσε μαύρη φόρμα και αυτό δε θα μπορούσαν να το ξέρουν παρά μόνο αν τον είχαν δει, καθώς ο γιος του τον είδε στο σπίτι πριν φύγει και ο Αλβανός όταν πήγαιναν στο γραφείο του θύματος.
Αναφέρθηκε δε στους λανθασμένους χειρισμούς του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, καθώς ο χώρος του εγκλήματος δεν προστατεύθηκε και παρέμεινε ανοικτός μέχρι την άλλη μέρα, ενώ τα ρούχα του θύματος βρέθηκαν πεταμένα σε χωματερή.
Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως είναι σίγουρος πέραν κάθε αμφιβολίας για την ενοχή του Βορειοηπειρώτη και ότι ενήργησε ως ψυχρός δολοφόνος.
Ο μάρτυρας και αδελφός του θύματος δέχτηκε ερώτηση και από τον κατηγορούμενο, αν του τηλεφώνησε από τις φυλακές πως θέλει να τον δει και δέχτηκε, αλλά ποτέ δεν πήγε. Ο μάρτυρας είπε ότι εξεπλάγη από το τηλεφώνημα και δεν απάντησε αρνητικά, αλλά όταν το σκέφτηκε με ηρεμία πίστεψε ότι είναι κάποιο κόλπο του κατηγορουμένου και δεν πήγε. Τότε ο κατηγορούμενος του είπε ότι έκανε και δεύτερο τηλεφώνημα και του είπε ότι κάτι συμβαίνει μέσα στην οικογένειά του και είναι κι αυτός θύμα, αλλά ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
 
«Επιταγή ευκολίας»
Η διαδικασία χθες συνεχίσθηκε με την κατάθεση ξυλουργού, ο οποίος για εργασίες που είχε κάνει στο σπίτι του Βορειοηπειρώτη είχε στα χέρια του τρεις ακάλυπτες επιταγές του, ύψους 11.100 ευρώ, τις οποίες είχε δώσει στο δικηγόρο Σπ. Ιωάννου για να προχωρήσει νομικές διαδικασίες. Είπε πως είδε το δικηγόρο είδε τελευταία φορά όταν πήγε στο γραφείο να πληρώσει ένα χαρτόσημο για κατάσχεση οικοπέδου του Βορειοηπειρώτη. Για το δικηγόρο, είπε ότι ήταν δίκαιος και ορθός άνθρωπος, ενώ χαρακτήρισε το Βορειοηπειρώτη «άνθρωπο της νύχτας», για να εξηγήσει αργότερα σε ερωτήσεις τον δικηγόρων ότι εννοεί πως έπαιζε τυχερά παιχνίδια και ξενυχτούσε.
Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις είπε ότι κι άλλος επαγγελματίας που ασχολείται με αλουμίνια είχε διαφορές με το Βορειοηπειρώτη, αλλά κάποια στιγμή τού ζητήθηκε και έδωσε 14.000 ευρώ από το τραπεζικό του πλαφόν για «επιταγή ευκολίας» μεταξύ των δύο τους, μη δίνοντας πειστικές απαντήσεις για το πώς διευκόλυναν έναν άνθρωπο που έδινε, όπως λένε, ακάλυπτες επιταγές.
Είπε δε ότι στην Κυπαρισσία τότε ακουγόταν ότι στην υπόθεση εμπλέκεται κι άλλο ένα άτομο με το όνομα Αλέξης.
Τέλος, μάρτυρας που κατέθεσε ως υπεράσπιση του Αλβανού, καθώς του είχε νοικιάσει σπίτι, ανέφερε πως του είπε, όταν τον είχαν συλλάβει, ότι ο Βορειοηπειρώτης του ζήτησε να τον πάει στο γραφείο του δικηγόρου, αυτός έμεινε στο αυτοκίνητο, άκουσε φασαρία και όταν μπήκε, τους είδε να χτυπιούνται και προσπάθησε να τους χωρίσει. Πάντως, ενώ σε ερώτηση δικηγόρου απάντησε πως δε γνωρίζει το Βορειοηπειρώτη, όταν ο ίδιος ο Ορ. Ντούτσι τού ανέφερε περιστατικό, που τον είχε προσλάβει για την κατασκευή μάντρας και δημιουργήθηκε διαφορά μεταξύ τους, το παραδέχτηκε.
Η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί στις 4 Απριλίου με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη