Πρόγραμμα ποιοτικής βελτίωσης του ελαιολάδου, ύψους 10.000 ευρώ, «καραμέλα υποσχέσεων» του Αθ. Τσαυτάρη
Συνήθως οι υπουργοί μιας κυβέρνησης, όταν δίνουν συνεντεύξεις στις εφημερίδες, είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι, έστω και τα μισά απ’ όσα λένε ή απ’ όσα υπόσχονται, έχουν ψήγματα αλήθειας και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν.
Σε μια πρόσφατη, λοιπόν, παρουσίαση της πολιτικής φιλοσοφίας και δράσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης έλεγε με βαρύγδουπο λόγο: «Τεράστιες οι προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό, αρκεί τα αγροτικά μας προϊόντα να έχουν διαβατήριο ποιότητας». Ενδιαφέρουσα επισήμανση, αν μη τι άλλο.
Μάλιστα, στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα ελληνικά τρόφιμα δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος πραγματοποιούν στροφή προς την ποιοτική γεωργία είναι πραγματική ευκαιρία. Βασική μας επιδίωξη είναι το ποιοτικό ελληνικό προϊόν να αποκτήσει “διαβατήριο” για να ταξιδέψει με ασφάλεια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κερδίζοντας καλύτερη διεισδυτικότητα στις πιο απαιτητικές και ακριβές αγορές”.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. υπουργός είπε κι άλλα εντυπωσιακά για τη γεωργία και την πολιτική του υπουργείου.
Αν πάρει κάποιος τοις μετρητοίς τα παραπάνω και τα προβάλει στην τοπική μας πραγματικότητα, μπορεί να διαπιστώσει ότι, ούτε λίγο – ούτε πολύ, μάλλον μοιάζουν με… πομφόλυγες. Αποτελούν μια κραυγαλέα απόδειξη της έλλειψης σοβαρότητας και μεθοδικότητας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και πολλές προηγούμενες.
Καταστάσεις που αποδεικνύουν, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι η μεγαλύτερη ευθύνη του πολιτικού μας κόσμου είναι η ανικανότητά του να δημιουργήσει ένα λειτουργικά αξιόπιστο κράτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εδώ και περίπου ένα χρόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δια στόματος υπουργού, έχει υποσχεθεί ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας (Πελοποννήσου), το πλέον δυναμικό κομμάτι του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος, μετά την «εξαφάνιση» του Τμήματος Λογοθεραπείας.
Σκοπός, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, η διδασκαλία των μελών της ανθρώπινης αλυσίδας παραγωγής του μεσσηνιακού ελαιολάδου στην ποιοτική βελτίωση του προϊόντος που παράγεται στο νομό μας.
Τόσο η σημερινή όσο και – κυρίως- η προηγούμενη- διοίκηση του ΤΕΙ έστειλαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και απέσπασαν τη συναίνεση του υπουργού. Άλλωστε, το έργο που προγραμματίζεται πάει… γάντι και με τις δηλώσεις του κ. Τσαυτάρη που παραθέσαμε παραπάνω. Η υπόσχεση δόθηκε, τα χρήματα όμως δεν έφτασαν ποτέ. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα και οι τρόποι. Εισπράχθηκαν πολλές υποσχέσεις, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί εδώ και ένα χρόνο να είναι μηδέν εις το πηλίκο.
Ο Ν. Καζαντζάκης στο έργο του «Αναφορά στο Γκρέκο» υποστηρίζει ότι «πρέπει να χτυπούμε, να χτυπούμε τη μοίρα μας, ως ν’ ανοίξουμε πόρτα να γλυτώσουμε». Ίσως αυτό πίστευαν και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά έπεσαν έξω. Αν και σε καιρούς χαλεπούς εθνικά, που οι λέξεις χρέος, καθήκον, ατομική ευθύνη, ευσυνειδησία, ευθιξία θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία, για τον κ. υπουργό αποτελούν… ψιλά γράμματα. Εξακολουθεί να υπόσχεται, να προβαίνει σε πομπώδεις δηλώσεις, αλλά επί της ουσίας αποδεικνύεται ολίγιστος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη