Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Καλαμάτας


Τα έργα του Μορέα και η κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής οι βασικές αιτίες για την κατάσταση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Καλαμάτας, μετά την άμεση διαβίβαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου του σχετικού αιτήματός του, με χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Με την εν λόγω απόφαση κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Καλαμάτας και οι Τοπικές Κοινότητες Σπερχογείας, Μικρομάνης, Ασπροχώματος και Άριος, λόγω της έντονης βροχόπτωσης της 11ης Νοεμβρίου και των συνεχιζόμενων προβλημάτων.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι χρήσιμη, διότι δίδει τη δυνατότητα στο Δήμο να ζητήσει την παροχή μέσων από την Πολεμική Αεροπορία, το Στρατό Ξηράς και τους όμορους Δήμους, ενώ θα βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο γρήγορα οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης.
Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με τίτλο «Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ετήσιου προγράμματος δράσης, τροποποίηση προϋπολογισμού».
Συγκεκριμένα, για την αποκατάσταση των προβλημάτων, εκτός από τα 50.000 ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, η Δημοτική Αρχή, ανάλογα με το μέγεθος των περιοχών στις κατά τόπους κοινότητες, αποφάσισε να διαθέσει 15.000 ευρώ στη Δημοτική Κοινότητα Άριος, 60.000 ευρώ στη Θουρία, 35.000 ευρώ στην Κοινότητα Αρφαρών και 60.000 ευρώ στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας.
Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα, ει δυνατόν από σήμερα, ώστε να ανακουφιστούν οι δημότες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή υποστήριξε ότι γενεσιουργός αιτία των σοβαρών καταστροφών σε υποδομές, επιχειρήσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο ήταν η πρωτοφανής ένταση του φαινομένου. Από εκεί και πέρα, όλο το πολιτικό και υπαλληλικό προσωπικό και τα μηχανήματα που είχε στη διάθεσή του ο Δήμος προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να δώσουν λύση στα προβλήματα. Ο δε δήμαρχος Παν. Νίκας ζήτησε κατόπιν συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών, συντάσσοντας πλήρη φάκελο των καταστροφών που σημειώθηκαν.
Η ανταπόκριση ήταν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, αφού το ποσό των 50.000 ευρώ δε φτάνει για να ανακουφιστούν οι πληγέντες. Γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ενισχύσει με ίδια μέσα το σχετικό προϋπολογισμό, μετά από σύσκεψη που έγινε με τους προέδρους των κατά τόπους κοινοτήτων. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι «η πλέον αδύνατη μορφή της κρατικής διοίκησης, λόγω έλλειψης πόρων, όπως είναι ο Δήμος Καλαμάτας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μέσα στα προβλήματα. Μάλιστα, αν η πολιτική προστασία του ΥΠΕΣ μας είχε δώσει έγκαιρα τα χρήματα που ζητούσαμε προ μηνών για καθαρισμό του ποταμού Άρι, τα προβλήματα θα ήταν λιγότερα.
Από την άλλη πλευρά, όποιος ισχυρίζεται ότι η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται μόνο για την πλατεία και όχι για τις υποδομές της, είναι είτε άσχετος είτε συκοφάντης. Τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συγκεκριμένους κωδικούς για συγκεκριμένα έργα και δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».
Επίσης, ο δήμαρχος μίλησε για κακοτεχνίες έργων, για αυθαίρετα μπαζώματα ρεμάτων και χειμάρρων και για συγκεκριμένες ευθύνες πολιτών, που απορρέουν από τα παραπάνω.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν, όμως, διαφορετική άποψη και επέκριναν τη Δημοτική Αρχή ότι όλο το προηγούμενο διάστημα «κώφευε» στις εκκλήσεις των δημοτών για μέτρα προστασίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, παρουσίασε έγγραφα κατοίκων προς τη Δημοτική Αρχή που ζητούσαν να πάρει μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι ο ποταμός Άρις έχει δέκα χρόνια να καθαριστεί και δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να επικαλείται το αίτημά της στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αν. Νιάρχος, υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή «φρόντισε» με την πολιτική της να συναινέσει στη μείωση των πόρων στους Δήμους, ενώ φάνηκε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έφερε και μια σειρά προβλήματα.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Στ. Μπεχράκης, είπε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε καμία δυναμική παρέμβαση προς την κεντρική εξουσία για χρόνια, παρά το σοβαρό αντιπλημμυρικό έλλειμμα που έχει ο Δήμος. Επιπρόσθετα, παρατήρησε ότι τα χρήματα που δίνονται δε φτάνουν παρά μόνο για να «κουκουλώσουν» κάποια ελάχιστα προβλήματα, ενώ παρατήρησε ότι η Δημοτική Αρχή σιωπά για το γεγονός ότι, λόγω των έργων του «Μορέα», δημιουργήθηκε μια σοβαρή αλλαγή στη γεωγραφία των νερών της περιοχής, κάτι που πρέπει να την κινητοποιήσει. «Άλλωστε, στο πρώτο σοβαρό τεστ φάνηκαν τα αποτελέσματα» σχολίασε.
Τέλος, ο επικεφαλής της Πρωτοπορίας Ν. Φωτέας παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν η επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής να αρχίζει και να τελειώνει, ότι για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από την ίδια. «Αν κάποια πράγματα είχαν γίνει έγκαιρα, σήμερα θα είχαμε λιγότερα προβλήματα», υποστήριξε.