Την ενοχή για ανθρωποκτονία από αμέλεια της τότε ειδικευόμενης παιδιάτρου που χειρίστηκε το περιστατικό στα Επείγοντα του Νοσοκομείου και του τότε διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής ζήτησε χθες κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας Φωτεινή – Χριστίνα Γκιντώνη, για το ξαφνικό θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από παιδικό διαβήτη το Μάιο του 2011.
Αντίθετα, πρότεινε την αθώωση όλων των υπολοίπων (της ιδιώτη παιδιάτρου, τεσσάρων παιδιάτρων, της αναισθησιολόγου και του καρδιολόγου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, του γιατρού στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια ΕΔΕ και των τότε διοικητών του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας).
Το πρωί η διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ξεκίνησε με την απολογία των υπόλοιπων κατηγορούμενων, ενώ μετά την πρόταση της εισαγγελέως αγόρευσε και ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Βασίλης Δημαρέσης. Λόγω του προχωρημένου της ώρας, όμως, η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 30 Μαρτίου, με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης και πιθανότατα την απόφαση.
Απολογίες
Υπενθυμίζεται ότι το παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έπειτα από αδιαθεσία των προηγούμενων ημερών και εμετό. Διαγνώσθηκε διαβητική κετοξέωση και κατά τη διακομιδή του στην Αθήνα υπέστη εγκεφαλικό οίδημα και ανακοπή και το ασθενοφόρο επέστρεψε στην Καλαμάτα. Μετά τη διασωλήνωσή του και την επαναφορά του από τον καρδιολόγο, έγινε η διακομιδή στην Αθήνα, όμως ύστερα από λίγες ώρες κατέληξε.
Πρώτη απολογήθηκε χθες η παιδίατρος που παρέμεινε στην παιδιατρική κλινική μετά την αναχώρηση του παιδιού για την αρχική διακομιδή και η οποία είχε επικοινωνία με την ειδικευόμενη που το συνόδευε στο ασθενοφόρο, όταν παρουσιάσθηκαν οι επιπλοκές.
Όπως είπε, όταν αποφασίσθηκε η διακομιδή, η κατάσταση του παιδιού ήταν καλή και είχε φροντίσει για όλα ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος λαμβάνει και τις αποφάσεις. Μάλιστα, ανέφερε πως οι τιμές σακχάρου του ήταν ασφαλείς για να γίνει η διακομιδή. Τόνισε πως η κατάσταση του παιδιού δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί στην Καλαμάτα και έπρεπε να διακομισθεί στην Αθήνα.
Ερωτώμενη από την Έδρα για τον ορό με 4 μέρη γλυκόζης που τοποθετήθηκε στο παιδί στα Επείγοντα του νοσοκομείου, η κατηγορούμενη είπε πως αυτό γίνεται σε όλα τα παιδιά που φθάνουν στα Επείγοντα, ενώ στην επισήμανση ότι στην περίπτωση του 8χρονου λόγω του σακχάρου αυτό αντενδείκνυται, απάντησε ότι άμεσα αντικαταστάθηκε από απλό ορό, όταν διαπιστώθηκε υψηλό σάκχαρο και πως δεν είχε προλάβει να πάρει ούτε 2 ml, τονίζοντας πως η ποσότητα αυτή δεν επηρεάζει.
Ανακοπή
Ακολούθως απολογήθηκε η αναισθησιολόγος, η οποία είπε ότι μαζί με καρδιολόγο είναι αρμόδιοι για την καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Εξήγησε πως την ημέρα εκείνη ήταν στο χειρουργείο και είχε χορηγήσει αναισθησία σε ασθενή, όταν ειδοποιήθηκε από την προηγούμενη κατηγορούμενη για το επείγον περιστατικό του παιδιού. Άφησε, όπως είπε, άλλον αναισθησιολόγο στο χειρουργείο και πήγε στα Επείγοντα, αφού ήλεγξε ότι στην αίθουσα που θα πήγαινε το παιδί υπήρχε όλος ο εξοπλισμός που θα χρειαζόταν. Σημείωσε πως υπήρχε ιδιαίτερη κινητοποίηση για να υποδεχτούν το παιδί και, όταν αυτό έφτασε, άρχισαν να γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς η κατάστασή του δεν ήταν καλή. Εξήγησε πως το παιδί είχε αραιές αναπνευστικές κινήσεις, ενώ δεν μπορούσε να ψηλαφίσει σφυγμό και οι κόρες των ματιών του έδειχναν πως βρισκόταν σε κώμα. Διαπιστώθηκαν αραιότατες σφίξεις καρδιάς, που σήμαινε ότι το παιδί είχε υποστεί ανακοπή, ενώ χορηγήθηκε ατροπίνη και ξεκίνησε η διασωλήνωσή του. Παράλληλα, ο καρδιολόγος χορήγησε αδρεναλίνη και ξεκίνησε τις μαλάξεις. Η αναισθησιολόγος τόνισε ότι το παιδί ανέκτησε σφυγμό πολύ γρήγορα και επανήλθε η καρδιακή λειτουργία άμεσα και σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του όσον αφορά αυτό τον τομέα, όμως εξακολουθούσε να μην αντιδρά εγκεφαλικά. Ήδη είχε διασωληνωθεί και έπρεπε να διακομιστεί στην Αθήνα, καθώς στην Καλαμάτα δεν υπήρχε Μονάδα Εντατικής για παιδιά. Συμπλήρωσε, δε, ότι υποπτεύθηκαν εγκεφαλικό οίδημα, όμως δεν μπορούσαν να το διαπιστώσουν, καθώς τότε δεν υπήρχε νευροχειρούργος στο νοσοκομείο, ο οποίος είναι ο μόνο αρμόδιος για να μετρήσει την ενδοκρανιακή πίεση και να βαθμονομήσει ένα εγκεφαλικό οίδημα.
Κατά τη διακομιδή στην Αθήνα, η ειδικευόμενη παιδίατρος που ήταν μαζί του έκανε μέτρηση σακχάρου κάθε μία ώρα χωρίς τα αποτελέσματα να είναι ανησυχητικά, ενώ η ίδια στα μισά της διαδρομής χορήγησε ινότροπα, καθώς είχε αρχίσει να πέφτει η πίεση του παιδιού. Στην Αθήνα διαπιστώθηκε ότι το παιδί ήταν σε βαρύ κώμα.
Η αναισθησιολόγος, ολοκληρώνοντας την απολογία της, χαρακτήρισε άδικη την κατηγορία σε βάρος της λέγοντας πως η μαννιτόλη και τα υπέρτονα που κατηγορούνται με τον καρδιολόγο πως δε χρησιμοποίησαν, χορηγούνται εφόσον νευροχειρούργος έχει μετρήσει την ενδοκρανιακή πίεση και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτό δεν μπορούσε να γίνει.
Ανένηψε άμεσα
Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος καρδιολόγος, ο οποίος επίσης είχε ειδοποιηθεί και περίμενε την άφιξη του 8χρονου, είπε στην απολογία του πως όταν έφθασε, δεν υπήρχαν καρδιακοί τόνοι, στην ουσία διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ξεκίνησε η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Εξήγησε ότι στα παιδιά που παθαίνουν ανακοπή είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά επιβίωσης, ενώ ο ίδιος είναι καρδιολόγος ενηλίκων και όχι παιδοκαρδιολόγος. Ξεκίνησε, όπως είπε, άμεσα καρδιακές μαλάξεις και χορήγησε αδρεναλίνη. Το παιδί ανένηψε άμεσα και από τον πρώτο κύκλο της αναζωογόνησης και αποκαταστάθηκε πλήρως η καρδιακή λειτουργία με ξεκάθαρους καρδιακούς τόνους, σφίξεις, κανονική πίεση και καρδιογράφημα εντός φυσιολογικών ορίων. Εκεί ο δικός του ρόλος ολοκληρώθηκε.
Ακολούθως εξήγησε ότι η μαννιτόλη δε χορηγείται από καρδιολόγο, αλλά από νευροχειρούργο, καθώς ο πρώτος ούτε τη δοσολογία γνωρίζει, ενώ συμπλήρωσε ότι το φάρμακο αυτό αντενδείκνυται σε περίπτωση ανακοπής, διότι ρίχνει την πίεση και αυτό θα οδηγήσει τον ασθενή σε δεύτερη ανακοπή. Συμπλήρωσε, δε, πως ως καρδιολόγος δεν είχε καμία δικαιοδοσία να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, το οποίο, όπως είπε, είναι αντιποίηση ειδικότητας. Τέλος, είπε ότι στην Αθήνα χορηγήθηκε υπέρτονο στο παιδί, αφού όμως έγινε αξονική εγκεφάλου και μέτρηση ενδοκρανιακής πίεσης.
Καταλήγοντας είπε ότι πρόκειται για το πιο συγκλονιστικό περιστατικό που έχει αντιμετωπίσει, καθώς χάρηκε όταν το παιδί ανένηψε από την ανακοπή και την ευτυχή συγκυρία που ήταν εκεί για να το σώσει, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό.
Ακολούθως απολογήθηκε ο γιατρός που είχε αναλάβει τη διενέργεια ΕΔΕ για το περιστατικό, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση.
Ένοχοι και αθώοι
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είπε πως πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός, καθώς τίποτα δεν προμήνυε το τραγικό αποτέλεσμα ενός υγιούς παιδιού. Αναφερόμενη σε έναν έναν τους κατηγορουμένους, είπε πως δε διαπιστώνει αμέλειες ή σφάλματα στις ενέργειες της ιδιώτη παιδιάτρου, των υπολοίπων παιδιάτρων του νοσοκομείου, της αναισθησιολόγου και του καρδιολόγου και ζήτησε την αθώωσή τους.
Αντίθετα, ζήτησε την ενοχή της ειδικευόμενης παιδιάτρου στα Επείγοντα που χειρίσθηκε το περιστατικό, λέγοντας ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη χορήγηση ορού με γλυκόζη. Επίσης, ζήτησε την ενοχή του διευθυντή της Παιδιατρικής, μιλώντας για εσφαλμένους χειρισμούς ως προς τη νοσηλεία και τη θεραπεία του παιδιού. Μάλιστα, είπε ότι δεν έγινε έλεγχος καλίου και νατρίου και ενδεχομένως αυτά να ήταν υπεύθυνα για το εγκεφαλικό οίδημα. Σημείωσε ακόμη πως πράγματι θα έπρεπε να διακομισθεί το παιδί στην Αθήνα, αλλά πρώτα ο συγκεκριμένος γιατρός έπρεπε να έχει σταθεροποιήσει την κατάστασή του.
Τέλος, ζήτησε την αθώωση για παράβαση καθήκοντος του γιατρού που είχε αναλάβει την ΕΔΕ, λέγοντας πως δεν προέκυψε δόλος στις ενέργειές του, όπως και την αθώωση των δύο πρώην διοικητών.
Της Βίκυς Βετουλάκη