Δυσανάλογη και εις βάρος της ελαιοπαραγωγής της Μεσσηνίας είναι η πρόσφατη κατανομή από το υπουργείο Εσωτερικών των πιστώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.
Αν και η Μεσσηνία κρατά τα σκήπτρα του μεγαλύτερου ελαιοπαραγωγού νομού, κατέχοντας το 25% της ελληνικής παραγωγής, από την κατανομή του υπουργείου λαμβάνει μόλις το 8,93% του συνόλου των χρημάτων για τη δακοκτονία. Αντίθετα, άλλες περιοχές είναι πολύ πιο ευνοημένες, όπως, για παράδειγμα, η Λέσβος που με πολύ μικρότερη παραγωγή πήρε τα ίδια λεφτά με τη Μεσσηνία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αυτής, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, τονίζοντας ότι οι πιστώσεις που διατέθηκαν θα αρκέσουν για εκτέλεση μόνο δύο ψεκασμών, ενώ επισημαίνει ότι με τις προϋποθέσεις αυτές η υποστήριξη του προγράμματος από τη ΔΑΟΚ καθίσταται ανέφικτη για να προστατευτεί το σύνολο των περιοχών που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Υποχρηματοδότηση
Στο σύνολο της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών διατέθηκε για τη δακοκτονία το ποσό των 18.582.941 ευρώ. Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας διατέθηκαν 1.200.000 ευρώ και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας 460.000 ευρώ. Συνολικά για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία διατέθηκαν 1.660.000 ευρώ. Μάλιστα, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου το ποσό που διατέθηκε είναι 3.775.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, για τους 4 νομούς της Κρήτης διατέθηκαν 6.832.908 ευρώ και για τα τρία νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) 1.988.000 ευρώ.
Το δε ποσό που παίρνει μόνο ο Νομός Ηρακλείου είναι 2.602.908 ευρώ, ενώ η Λέσβος, που σαφέστατα έχει μικρότερη παραγωγή, πήρε για τη δακοκτονία 1.517.000 ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, στην κατάταξη με τους νομούς με τα περισσότερα ελαιόδενδρα στην τελευταία της καταμέτρηση πρώτη στη λίστα πανελλαδικά είναι η Μεσσηνία, ακολουθούν το Ηράκλειο, η Λακωνία και μετά η Λέσβος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη φετινή ελαιοσυγκομιδή και όπως δημοσιεύσαμε και χθες, η Μεσσηνία παρά τις ζημιές θα είναι μακράν ο νομός με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, αγγίζοντας τους 40.000 τόνους, όταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το Νομό Ηρακλείου είναι 20.000 τόνοι και για τη Λέσβο μόλις 8.000.
Σε ό,τι αφορά τα ελαιόδενδρα, αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία καταμετρά συνολικά 15,5 εκατομμύρια ελιές, ενώ όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου μαζί έχουν λιγότερα από 11.000.000 ελαιόδεντρα. Σαφέστατα υπερτερεί σε αριθμό ελαιοδέντρων η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σχέση με το σύνολο της Κρήτης.
«Ανέφικτη η προστασία»
Κατά το διευθυντή ΑΟΚ, Γιάννη Κυριακόπουλο, όπως επισημαίνει σε επιστολή που έχει αποστείλει στην Περιφέρεια, οι λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος ανέρχονται σε περίπου 150.000 ευρώ και οι δαπάνες της εργολαβίας παγιδοθεσίας σε 245.000 ευρώ. Το ποσό που απομένει να διατεθεί για την υλοποίηση της εργολαβίας ψεκασμών είναι μόλις 805.000 ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρει πως, μετά τις διαπιστώσεις από την εφαρμογή του προγράμματος της προηγούμενης χρονιάς, οπότε οι αυξημένες δακοπροσβολές οφείλονταν, μεταξύ άλλων, σε ανεπαρκή εκτέλεση ψεκασμών λόγω υποχρηματοδότησης, η εκτίμησή του είναι ότι η υλοποίηση του προγράμματος με τη χρηματοδότηση αυτή δε διασφαλίζει με κανέναν τρόπο την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, ιδιαιτέρως εάν επικρατήσουν συνθήκες ανάλογες με αυτές του 2016.
«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος από τη ΔΑΟΚ καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη για να προστατευτεί το σύνολο των περιοχών για τις οποίες οι Δήμοι αιτήθηκαν ένταξης, ενδεχόμενη δε εμφάνιση σοβαρών δακοπροσβολών εξαιτίας ανεπαρκών ψεκασμών, πέραν της μεγάλης οικονομικής ζημιάς, θα έχει ως συνέπεια να τρωθεί σοβαρά η αξιοπιστία της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνουμε ότι παρά τα προβλήματα του προηγούμενου έτους, το 2017 περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα δακοκτονίας 900.000 επιπλέον ελαιόδεντρα, αρκετές δε τοπικές κοινότητες εντάχθηκαν για πρώτη φορά» σχολίασε.
Της Βίκυς Βετουλάκη