Εξωφρενικά μεγάλος είναι ο αριθμός των επαγγελματιών οι οποίοι, λόγω της κρίσης, δεν είναι συνεπείς απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Περί τα 400.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΕ τους χρεώνει για παροχές που δεν τους παρέχει και με μεγάλο επιτόκιο.
Κι αν αυτά συμβαίνουν πανελλαδικά, μη νομίζετε ότι στη Μεσσηνία η κατάσταση είναι καλύτερη. Πολλοί είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι κωλύονται και είναι, κατά συνέπεια, ασυνεπείς, ενώ πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
«Δεν είμαστε κλέφτες»
Για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος μίλησε στο «Θ» ο Γ. Μάραντος, συνεχιστής μιας παράδοσης στην κατασκευή ζυμαρικών εδώ και 53 χρόνια.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το θέμα δεν είναι μόνο οι οφειλές στον ΟΑΕΕ, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε κλέφτες, απατεώνες και λωποδύτες, αλλά ότι αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς, λόγω κρίσης, αλλά και λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος όλων μας», λέει χαρακτηριστικά.
Υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει την προκαταβολή του 2013 και κάποιες δόσεις, που μεταφράζονται σε ένα ποσό 1.300 ευρώ το δίμηνο. «Κι ενώ δεν μπορούμε να δώσουμε 970 ευρώ, θα πληρώσουμε και τη ρύθμιση των 250 ευρώ;», είναι το ερώτημα που θέτει. Όπως λέει, αυτή η ρύθμιση είναι η μοναδική και προσθέτει πως, παρότι αυξάνει ο αριθμός εκείνων που δεν είναι συνεπείς, «οι υπεύθυνοι αδιαφορούν. Είναι σαν να μην έχει γίνει τίποτε και πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουν 400.000 ανασφάλιστοι να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».
Αύξηση υποχρεώσεων,
μείωση εισοδήματος
Ο κ. Μάραντος σημειώνει πως «από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί τα πάντα, ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί το εισόδημα. Αυξάνονται τα ασφάλιστρα, η ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος γενικότερα, την ίδια στιγμή που τα προϊόντα μας παραμένουν χωρίς αύξηση για πολλά χρόνια. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συνήθειες και, πλέον, προμηθεύονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη.
Οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν. Είναι δύσκολο να πάρει κάποιος σήμερα δάνειο, αλλά και να το πάρει, στην ουσία θα του είναι άχρηστο, επειδή θα πρέπει να καταβάλει τα επιτόκια. Άρα, θα σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά στο λαιμό του».
Υπάρχει λύση, μια ευνοϊκότερη ρύθμιση
Στο ερώτημα αν υπάρχει λύση, απαντά καταφατικά και λέει πως αυτή θα ήταν μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλοι και να μην υπάρχουν 400.000 επαγγελματίες ανασφάλιστοι.
Και το παράδοξο είναι ότι, ενώ όσοι δεν πληρώνουν, στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο ΟΑΕΕ υποχρεώνει στην καταβολή επιτοκίου για κάτι που δεν παρέχεται.
«Ζούμε με το άγχος μήπως μας συμβεί κάτι, που δε θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όπως είμαστε, αν αρρωστήσουμε, δε μας καλύπτει κανείς. Είμαστε ανασφάλιστοι και θα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Υπάρχει δε και παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησαν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο 700 ευρώ από ανασφάλιστο για μια αξονική κι επειδή ο άνθρωπος δεν μπορούσε να τα πληρώσει, συγκέντρωσαν τα χρήματα επαγγελματίες», λέει χαρακτηριστικά.
Φέρνει δε ως παράδειγμα την επιχείρησή που λειτουργεί εδώ και 53 χρόνια και μέχρι πριν από 2-3 χρόνια δεν είχε δώσει δικαίωμα στην αγορά, ενώ βρίσκεται στα χέρια του από το 1998. Τα τελευταία, όμως, 2-3 χρόνια, φυτοζωεί. «Η επιχείρησή μου έκανε επένδυση για να μπορέσει να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό. Προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου, δουλεύω για να πληρώνω. Εμείς να δουλέψουμε ζητάμε. Αν δεν παράγουμε, πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Έχουμε φτάσει σε σημείο να βάζουμε προτεραιότητες για το τι θα πληρώσουμε. Τη ΔΕΗ, για να μπορούμε να δουλέψουμε ή όσους βοήθησαν στην κατασκευή του κτηρίου;
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να βοηθήσουν κι οι υπεύθυνοι την προσπάθεια που κάνουμε;», είναι τα συνεχόμενα ερωτήματα που διατυπώνει.
«Να ενωθούμε»
Κατά την άποψή του, το μόνο που απομένει είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι επαγγελματίες: «Να δημιουργήσουμε ομάδες σε κάθε περιοχή για να ακουστούν συλλογικά οι φωνές μας, γιατί όσο κι αν προσπαθεί κάποιος μόνος του, δε θα ακουστεί πολύ. Άλλο περιθώριο δεν έχουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα περισσότερο στο κράτος, που έχει ήδη υποθηκεύσει και το μέλλον των παιδιών μας. Εξάλλου, όσες φορές ενωθήκαμε, δε μας σταμάτησε τίποτε».
Ο ίδιος μόλις πρόσφατα ανακάλυψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ομάδα «Ανασφάλιστοι του Ο.Α.Ε.Ε.».
Η ομάδα αυτή, όπως αναφέρεται, έχει ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και την αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης, δηλαδή να γίνει ανταποδοτική και όχι εισπρακτική όπως είναι τώρα.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου