Με τη δύναμη και την ορμή του ταύρου «Παμίσου»… παίρνει φόρα για τα επόμενα χρόνια!
Την Καθαρά Δευτέρα η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στο «Νησί»
Συνυφασμένη με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις ολόκληρου του νομού είναι για δεκαετίες η πόλη της Μεσσήνης… Το μακροβιότερο καρναβάλι, όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά ολόκληρης της χώρας, συμπληρώνει φέτος τα 157 του χρόνια. Αγροτικό, λαϊκό δρώμενο, με κύριο χαρακτηριστικό τη σάτιρα αλλά και το αστείρευτο κέφι των κατοίκων, κατάφερε να παραμείνει «ζωντανό» στο πέρασμα των χρόνων και σε «πείσμα» των καιρών, που μοίρα τους είναι να αλλάζουν…
Στην 157η στάση του, το «Νησιώτικο» καρναβάλι απέκτησε και το δικό του έμβλημα… Τον ταύρο, που συμβολίζει τη δύναμη και την ορμή του Παμίσου και το συνδέει με την αυθεντική αγροτική καταγωγή του.
Πριν από λίγες ημέρες το «Θάρρος» βρέθηκε στο «ορμητήριο» του καρναβαλιού της Μεσσήνης, στην αποθήκη που από τις αρχές Ιανουαρίου κατασκευάζονται με μεράκι, όπως κάθε χρόνο, τα άρματα της μεγάλης παρέλασης, που πραγματοποιείται, όπως το έθιμο «προστάζει»… την Καθαρά Δευτέρα.
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ και υπεύθυνη για ζητήματα πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου, για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του καρναβαλιού της Μεσσήνης, αλλά και για τον «ανταγωνισμό» που απέκτησε τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, μας μίλησαν οι άνθρωποι που συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση, με την κατασκευή των αρμάτων της μεγάλης παρέλασης.
(Η υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης, Γεωργία Παναγοπούλου, μας μίλησε για το φετινό καρναβάλι, αλλά και για το νέο έμβλημά του, τον ταύρο)
«Στόχος το φετινό καρναβάλι να είναι ο Ντελάλης για τα επόμενα σ’ όλη την Ελλάδα»
-Πώς πήρατε την απόφαση για τη δημιουργία ενός «εμβλήματος» για το καρναβάλι της Μεσσήνης και πώς καταλήξατε στον ταύρο;
To έμβλημα και η σημαία του καρναβαλιού για τα προηγούμενα 156 χρόνια, φέτος 157, είναι αυτή η καθαυτή Μεσσήνη, η κάθε συμπολίτισσα και ο κάθε συμπολίτης και, βέβαια, όσοι εργάζονται και εθελοντικά συμμετέχουν, όλοι αυτοί δηλαδή που αποτελούν το βασικό συστατικό της μακροβιότητάς του.
Όσον αφορά στον ταύρο, έχω να σας πω ότι έχει μυθολογική παρουσία στη ζωή και τα δρώμενα της Μεσσήνης και ήταν το δείγμα ζωής με τη μορφή του Παμίσου. Το επιλέξαμε, δε, γιατί ο ταύρος, πέραν των άλλων, προσδιορίζει δύναμη. Δύναμη που αποφασίσαμε όλοι εμείς, για τη συμμετοχή μας στη φετινή γιορτή, αλλά και δύναμη ψυχική και σωματική που χρειάζεται ο καθένας από εμάς και όλοι για να σταθούμε στη δίνη των καιρών.
Βέβαια, δε διεκδικούμε το αλάθητο, είναι μια πρόταση που μέχρι τώρα έχει αντιμετωπιστεί με θετικό «μάτι». Όλοι, οι πολίτες της Μεσσήνης, οι θεατές και οι επισκέπτες που θα βρεθούν και θα το παρακολουθήσουν, θα κρίνουν, εν τέλει, την παρουσία του ταύρου ως εμβληματική παράσταση στο φετινό καρναβάλι.
-Τι καινούργιο θα δουν οι φετινές επισκέπτες στο «Νησιώτικο» καρναβάλι;
Σκεφτήκαμε πολύ, συζητήσαμε πολύ και με πολλούς… Θεσμικούς εκπροσώπους, πολίτες, νέους και νέες, συλλόγους, και αποφασίσαμε να αρχίσουμε σιγά σιγά, από φέτος, να δίνουμε μια νέα «νότα» παρουσίας της εκδήλωσης του καρναβαλιού. Το πρώτο και κυρίαρχο που μας ενδιαφέρει είναι κάτι πιο οργανωμένο, και όσοι συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες έρθουν, να δουν και να απολαύσουν κάτι διαφορετικό.
Στο χρόνο που αφιερώσαμε, σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε τις εκδηλώσεις, πάντα φειδωλοί στο χρήμα, γιατί οι υπερπαραγωγές είναι πανάκριβες. Την Τσικνοπέμπτη, το άρμα του «Μπεκρή» κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ υπήρχαν παραδοσιακά κεράσματα για όλη την πόλη, συνοδεία μουσικής από τους κανταδόρους της Μεσσήνης.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών, ενώ ξεχωριστό «χρώμα» στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε το κινητό Πλανητάριο, που βρέθηκε για δύο ημέρες στη Μεσσήνη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων μικρών και μεγάλων…
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τη συμμετοχή φορέων της πόλης για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του καρναβαλιού μας, ενώ δεκάδες σύλλογοι της πόλης, με πολύ μεράκι, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποίησαν τις δικές τους εκδηλώσεις. Την Κυριακή ο «Ντελάλης» θα απευθύνει το κάλεσμα για τη μεγάλη παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα… Ευελπιστούμε, όμως, ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε μια «νότα» βελτίωσης και στη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση που ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις μας…
Φέτος, θα αναβιώσει ξανά η αδέκαστη επιτροπή του «Κομιτάτου», η οποία θα απονείμει αναμνηστικά συμμετοχής, αλλά και θα βραβεύσει την καλύτερη μεταμφίεση.
Παράλληλα, προσπαθούμε να δώσουμε και ένα άλλο «χρώμα» στο κλείσιμο της παρέλασης, με την ελπίδα ότι θα γίνει ένα μεγάλο πάρτυ με πολλή διασκέδαση και στο οποίο καρναβαλιστές και επισκέπτες θα γίνουν «ένα».
Με την ευκαιρία της παρουσίας μας στην εφημερίδα σας, θέλουμε να προσκαλέσουμε εσάς και όλους τους αναγνώστες σας να έρθετε στη Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση, όχι μόνο ως επισκέπτες και φιλοξενούμενοι, αλλά με καρναβαλική σωματική και ψυχική διάθεση, και ως κομμάτι της μεγάλης μας γιορτής… Το τελευταίο ειδικά, αν το πετύχουμε φέτος, εκτιμώ ότι θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στη βελτίωση που προσδοκούμε. Όπως, άλλωστε, τόνισε και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, το φετινό καρναβάλι ευελπιστεί να είναι από μόνο του «Ντελάλης» για το επόμενο, τα επόμενα, και για όλη την Ελλάδα…
-Πώς βλέπετε το μέλλον ενός από τα μακροβιότερα καρναβάλια της χώρας; Ποιες είναι οι προτεραιότητες;
Το σίγουρο είναι ότι μέλλον του καρναβαλιού, είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς, θα υπάρχει. Όταν σβήσουν τα φώτα του φετινού καρναβαλιού, θα γίνει η εκκίνηση σκέψης, προτάσεων, για το επόμενο, όχι μόνο με επιτροπές, υποεπιτροπές, ανέξοδες και ανιαρές συζητήσεις. Θα καταγραφούν όλες οι προτάσεις και θα αποφασίσουμε όλοι για το επόμενο καρναβάλι.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα τα όποια αποτελέσματα, συμπεράσματα, αποφάσεις προκύπτουν, θα ανακοινώνονται και θα τίθενται σε διαβούλευση. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο κ. δήμαρχος, το καρναβάλι δεν είναι θεσμική γιορτή του Δήμου, αλλά αποτελεί γιορτή όλων μας…
-Θα μπορούσε μελλοντικά να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με το γειτονικό και νέο καρναβάλι της Καλαμάτας;
Είναι μια πολύ σοβαρή ερώτηση και ουσιαστικά θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρη. Βέβαια, αυτό που θα πω «ξεφεύγει» λίγο από την ερώτησή σας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να κάνουμε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, Μεσσήνη ή Καλαμάτα, Καλαμάτα ή Μεσσήνη. Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του νομού, με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, που προδιαγράφεται ευοίωνο και αισιόδοξο. Η Μεσσήνη μας, όχι τόσο μεγάλη πόλη, αλλά με τη δική της ξεχωριστή ιστορία, τον πολιτισμό και τους κατοίκους της. Όλοι εδώ βρισκόμαστε για τον καλό του τόπου μας που λέγεται Μεσσηνία, Πελοπόννησος, και μας ενώνει ο κοινός αγώνας, η κοινή αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, καλέσαμε με το δικό μας ξεχωριστό, παραδοσιακό τρόπο το δήμαρχο Καλαμάτας και όλους τους Καλαματιανούς, στο καρναβάλι μας. Ενώ κι εμείς θα βρεθούμε στη μεγάλη παρέλαση του Καλαματιανού Καρναβαλιού, στο οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία… Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, αλλά μόνο να κερδίσουμε όλοι μαζί… Ελπίζουμε ότι ο εμβληματικός ταύρος του καρναβαλιού μας θα δώσει τη δύναμη που χρειάζεται, όχι μόνο η Μεσσήνη, αλλά ολόκληρη η Μεσσηνία!
«Η πολιτική επικαιρότητα της χώρας διαχρονική πηγή έμπνευσης του καρναβαλιού»
Για τη διαδικασία της προετοιμασίας, της κατασκευής, αλλά και την «έμπνευση» των αρμάτων του «Νησιώτικου» Καρναβαλιού, μας μίλησαν δύο από τους δημιουργούς… Πατέρας και γιος, Θωμάς και Γιώργος Αλειμμένος, έχουν αναλάβει, εκτός των άλλων, τη δημιουργία φέτος του «Ταύρου», που έρχεται να αποτελέσει το έμβλημα του Νησιώτικου Καρναβαλιού…
Θωμάς Αλειμμένος
«Το καρναβάλι της Μεσσήνης είναιπαράδοση, και η παράδοση δε σταματά…»
«Ασχολούμαι περίπου 10 χρόνια με το καρναβάλι της Μεσσήνης. Κάθε χρόνο καταβάλλουμε προσπάθεια για το καλύτερο. Βασική πηγή έμπνευσης για τα άρματα του καρναβαλιού είναι διαχρονικά η πολιτική επικαιρότητα… Μόνο που στην Ελλάδα η επικαιρότητα προκύπτει ανά πάσα στιγμή και πολλές φορές τρέχουμε για να την προλάβουμε…
Φυσικά, δεν είναι μόνο η πολιτική επικαιρότητα που δημιουργεί τα άρματα, αλλά και η φαντασία… Φαντασία χρειάζεται ως επί το πλείστον. Η προετοιμασία μας ξεκινά από τις αρχές Ιανουαρίου και φθάνει μέχρι και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για μεγαλύτερη προετοιμασία, ώστε να ετοιμάσουμε ακόμα περισσότερα πράγματα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι υστερούμε, όσοι έρθουν στη παρέλαση θα δουν αρκετά νέα και πρωτότυπα άρματα.
Το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι παράδοση, η παράδοση δε σταματά, όσο αντέχουμε και έχουμε την υγεία μας, θα είμαστε εδώ να συμβάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στη διατήρηση αυτής της παράδοσης…»
Γιώργος Αλειμμένος
«Χρειάζεται φαντασία και να πιάνουν τα χέρια σου»
«Η κατασκευή του ταύρου δεν είναι δύσκολη, απλά χρειάζεται φαντασία και να πιάνουν τα χέρια σου. Προσωπικά ασχολούμαι εθελοντικά από το 2011… Χρειάζεται κυρίως φαντασία… Ιδέες υπάρχουν πολλές, απλά ο χρόνος μάς πιέζει. Κάποιες θα τις υλοποιήσουμε φέτος, κάποιες όχι… Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι και φέτος βρεθούν στη Μεσσήνη δε θα χάσουν».
Κορύφωση των εκδηλώσεωντην Καθαρά Δευτέρα
(Η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς… βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μας έρχεται από το 18ο αιώνα και την εποχή της Τουρκοκρατίας)
Οι εμπλουτισμένες φέτος εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, κορυφώνονται αύριο και μεθαύριο στη Μεσσήνη. Απόψε θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «GMP BOUKA RESORT HOTEL» ο καθιερωμένος αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου. Αύριο από νωρίς το πρωί o «Ντελάλης» θα ενημερώνει για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ενώ το βράδυ στις 9.00 θα «ανάψουν» οι καθιερωμένες φωτιές σε κάθε γειτονιά της πόλης, που υπόσχονται ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι συνοδεία κεράσματος σε κάθε επισκέπτη.
Την Καθαρά Δευτέρα στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην «κρεμάλα» η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της «Γριάς Συκούς». Ένα ξεχωριστό δρώμενο που έρχεται από το 18ο αιώνα και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Τέλος, στις 3.00 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ενώ το συγκρότημα «Εκτός Απροόπτου» υπόσχεται ένα μεγάλο πάρτι, με τη συμμετοχή καρναβαλιστών αλλά και επισκεπτών, μετά το πέρας της …
(Οι επισκέπτες να αποτελέσουν μέρος της γιορτής είναι ο στόχος της φετινής μεγάλης παρέλασης για τους διοργανωτές)
Του Κώστα Γαζούλη
* Η κεντρική φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείου του Ιωάννη Πλατάρου