Να αναζητηθούν αρμοδίως ευθύνες και να γίνει το έργο όπως προέβλεπε η μελέτη, που είναι δωρεά!
Κατά πλειοψηφία απόφαση για διάλυση της εργολαβίας για την ανάπλαση της πηγής του Αϊ- Λαγούδη, της γνωστής Διονυσιάδας Πηγής στην παραλία Κυπαρισσίας, έλαβε εκτός ημερήσιας διάταξης στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
«Και το γιοφύρι της Άρτας να ήταν, τόσα χρόνια θα είχε κατασκευαστεί», έχουμε αναφέρει πως λένε οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας και οι επισκέπτες της περιοχής, κατ’ επανάληψη σε σχετικά ρεπορτάζ στο «Θ» εδώ και χρόνια, καθώς η δημοπρασία του εν λόγω έργου διεξήχθη στις 14 Ιουλίου 2009 στο Δήμο Κυπαρισσίας (επί δημαρχοντίας Γεωργίου Σαμπαζιώτη) και το συμφωνητικό με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 15 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, αλλά μέχρι και σήμερα ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε έχει παραδοθεί, αλλά έχουν πληρωθεί 90.000 ευρώ από ίδιους πόρους του τότε Δήμου Κυπαρισσίας, δηλαδή από χρήματα του φορολογούμενου δημότη!
Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδρακτάς, είπε: «Με την υπ’ αριθμ. 7530 απόφαση της 15ης/9/2009 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής αρχικού ύψους 114.941,07 ευρώ με ΦΠΑ 19% με ανάδοχο τον κ. Τριάντο και προθεσμία παράδοσης του έργου πέντε μηνών. Για την εκτέλεση του έργου έχουν δοθεί έως τώρα, από 21/2/2010 που έληξε ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης έως και τις 30/12/2012, έξι παρατάσεις συνεχόμενες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 8/12/2010 εγκρίθηκε ο 1ος ΑΠΕ του έργου με τον οποίο αυξομειώνονται κάποιες ποσότητες και η τελική δαπάνη από 114.000 ευρώ πήγε στα 121.000 ευρώ. Εν μέρει μεγάλο είναι το ΦΠΑ, που από 19% πήγε 23%. Για την πληρωμή του έργου έχουν συνταχθεί και έχουν πληρωθεί 2 λογαριασμοί συνολικού ποσού 90.084 ευρώ. Φυσικά, το έργο δεν έχει παραληφθεί ποτέ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Αναζητήσαμε από τη διευθύνουσα υπηρεσία, την πρώην ΤΥΔΚ Ν. Μεσσηνίας, τον πλήρη φάκελο και έπειτα από πάρα πολλές προσπάθειες βρήκαμε έναν ελλιπή φάκελο, με κάποια στοιχεία που αφορούν στο έργο από το ξεκίνημά του, από τη μελέτη του μέχρι αυτά που έχουν γίνει. Θα σας πω στην πορεία τι βρήκαμε.
Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας και αναζητήσαμε τον ανάδοχο, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε, γιατί μάθαμε ότι ο άνθρωπος είναι χρόνια στο εξωτερικό. Οπότε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου έκανε γνωστό – και φτάσαμε σ’ αυτό το συμπέρασμα – ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία, μ’ αυτά που έχουμε, δεν μπορεί να γίνει τυπική εκκαθάριση του έργου και παραλαβή του.
Τα στοιχεία αυτά που έχουμε, αυτά που υπάρχουν, που έχουμε βρει, που είναι στη διάθεση όλων αν θέλετε να δείτε κάτι σε αυτά, δεν επιτρέπουν την τυπική ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με το νόμο. Επομένως: α) επειδή το έργο πρέπει να κλείσει για να είναι δυνατή περαιτέρω η όποια επέμβαση του Δήμου στο χώρο αυτό – γιατί σας ενημερώνω ότι όπως είναι η κατάσταση, στο χώρο αυτό ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα και β) επειδή η τυπική εφαρμογή της νομοθεσίας για την εκκαθάριση – παραλαβή του έργου δεν είναι δυνατό να γίνει, προτείνουμε στο Σώμα το εξής: Την ανάθεση στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας να προβεί, με όσα διαθέσιμα στοιχεία παρέχει ο φάκελος της διευθύνουσας, της ΤΥΔΚ, και να μας αποστείλει πρωτόκολλο εκκαθάρισης – παραλαβής του έργου. Δηλαδή, θα συσταθεί με κλήρωση μία επιτροπή υπαλλήλων του Δήμου και η Τεχνική Υπηρεσία θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα στείλει ένα πρωτόκολλο εκκαθάρισης – παραλαβής ώστε να κλείσει το έργο μ’ αυτά που είναι έως τώρα. Από εκεί και πέρα, να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τι σκοπεύει να κάνει σ’ αυτό το χώρο. Γιατί, σας ξαναλέω, το μείζον είναι ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα στο σημείο αυτό, ο Δήμος τώρα, αύριο, δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρη Μπακούρου, ο κ. Αδρακτάς σημείωσε: «Από τα 121.000 ευρώ έχουν πληρωθεί 90.000 ευρώ. Τα 90.000 ευρώ, προφανώς έχουν πληρωθεί με την έγκριση 1 (ενός) ΑΠΕ. Σου λέω με ασφάλεια ότι έχει ολοκληρωθεί και έχει παραληφθεί περίπου το 70%. Βέβαια, από την ανάγνωση και τη μελέτη του ΑΠΕ θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να δει και αστοχίες, δηλαδή κάτι που έχει πληρωθεί και δεν έγινε. Αλλά αυτά θα γίνουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης που θα αναλάβει να κάνει η Τεχνική Υπηρεσία και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, ακόμα κι αυτό να έχει γίνει, θα μας το πουν και θα κληθούμε να πάρουμε την απόφαση τι να κάνουμε με αυτό».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελας, σημείωσε: «Η αισθητική του έργου και η πρώτη εκτίμηση από μη μηχανικούς είναι ότι δεν έχουν τηρηθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις απ’ τον εργολάβο. Πιστεύω ότι δεν έχουμε δικαίωμα άλλο να καθόμαστε και να βλέπουμε ένα ημιτελές ή ένα κακότεχνο έργο… Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί αυτή η σύμβαση είναι η πολιτική απόφαση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, και ουσιαστικά σήμερα, τι καλούμαστε; Να πάρουμε την πολιτική απόφαση να καταργήσουμε την υπάρχουσα εργολαβία και όλο το έργο, να κάνουμε – αν θέλετε – και τεχνική ανάλυση του τι έγινε, του τι πληρώθηκε και αυτό που πληρώθηκε αν έγινε. Το βέβαιον είναι ότι αφού τελειώσει η εργολαβία αυτή και απελευθερωθεί αυτό το ημιτελές κακοτέχνημα, να πάρουμε την απόφαση τι θέλουμε να κάνουμε…».
Παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κουτσούλης, επισήμανε: «Θεωρώ ότι το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ την έκταση την οποία του δίνουμε, επειδή ακριβώς εκεί πέρα έχουν χαθεί πάλι χιλιάδες ευρώ. Με το να κλείνουμε συνέχεια τρύπες, τρύπες, τρύπες, και, εντάξει, όλοι θέλουμε κάτι καλύτερο στο Δήμο, αλλά στο τέλος βρισκόμαστε να έχουν σπαταληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των δημοτών ουσιαστικά, τα έργα να μην ολοκληρώνονται και να αναγκάζεται η Δημοτική Αρχή να τα διακόπτει, στο τέλος να μην αποδίδονται ευθύνες και να βρισκόμαστε πάλι απ’ την αρχή…».
Ο ίδιος πρότεινε να μη συζητηθεί εκείνη τη στιγμή το θέμα, αλλά να το έφερναν στο Σώμα οργανωμένα και πήγαιναν στη συνεδρίαση ο αρχιτέκτων, ο πρώην δήμαρχος, ο ανάδοχος που έχει χαθεί αλλά έχει πάρει χρήματα, «δε γίνεται όλα να τα καλύπτουμε έτσι! Πρέπει κάποιοι να έρθουν να δώσουν απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε και τόνισε: «Λέμε ότι δε θα ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή, αλλά η μη ποινικοποίηση έχει φτάσει εδώ που έφτασε τη χώρα», συμπληρώνοντας πως πρέπει να δουν ποιος, τι, πότε και γιατί έχουν κοπεί κάποιες χιλιάδες ευρώ για τη Διονυσιάδα Πηγή.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Ασημακόπουλος, σημείωσε πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση και να κληθούν να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι, πρώην δήμαρχος, υπάλληλοι, μελετητής κ.ά. Γιατί, άραγε, το θέμα της διάλυσης της εργολαβίας τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης; Γιατί δεν έμπαινε ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε τακτική συνεδρίαση του Σώματος; Γιατί δεν εκλήθησαν στη συνεδρίαση, έστω, ο μελετητής που έχει κάνει δωρεά τη μελέτη προς το Δήμο, ο πρώην δήμαρχος, οι αρμόδιοι υπάλληλοι Δήμου και ΤΥΔΚ, οι επιβλέποντες, όσοι και όποιοι έχουν υπογράψει ό,τι έχουν υπογράψει για το έργο και την ή τις πληρωμές που έχουν γίνει; Γιατί δε διαβάστηκαν τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων που δόθηκαν οι παρατάσεις στον εργολάβο με τα ονοματεπώνυμα των δημοτικών συμβούλων και τι είπε καθένας εξ αυτών και τι ψήφισε; Γιατί δεν εστάλη ο φάκελος του έργου με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία στην Εισαγγελία για έρευνα τυχόν ευθυνών και απόδοσή τους; Γιατί δεν τέθηκε και συζητήθηκε προηγουμένως το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη «βιασύνη» για λήψη απόφασης για τη διάλυση της εργολαβίας. Και σε καμία περίπτωση «το γκρέμισμα» δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη, μόνη και βέλτιστη λύση!
Ας πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο, έστω με νέα εργολαβία, σύμφωνα με τη μελέτη που υπάρχει! Ή, μήπως, θα κάνει κάποιος γνωστός του γνωστού άλλη μελέτη – χωρίς να γνωρίζει τίποτα το Τοπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο – για να γίνει άλλο έργο, χωρίς κανένας να έχει πει αλλά και να έχει δει τι προβλέπει η υπάρχουσα μελέτη;
Του Ηλία Γιαννόπουλου