Υπό προϋποθέσεις η εκτίμηση αποτελέσματος

Υπό προϋποθέσεις η εκτίμηση αποτελέσματος

ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 4 ΜΟΝΑΔΩΝ, 10% ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Αν δεν υπάρχει καθαρή διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του «ναι» και του «όχι» δε θα είναι ασφαλής η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από την εταιρεία Πληροφορικής Singular Logic υπολογίζεται ότι θα δοθεί στις 21.00, υπό την προϋπόθεση ότι οι θα κάλπες θα κλείσουν στις 19.00, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να υπάρξει παράταση – μπορεί να δοθεί το αργότερο για δύο ώρες μετά να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Μιχάλης Καριώτογλου, «υπό κανονικές συνθήκες γύρω στις 21.00 θα πρέπει να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση. Αυτό, όμως, εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο βασικά είναι ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο ερωτημάτων. Η στατιστική επιστήμη λέει ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 10% των αιτημάτων με καλή κατανομή, που σημαίνει να είναι από όλη τη χώρα και η διαφορά μεταξύ των δύο ερωτημάτων να είναι τουλάχιστον τέσσερις μονάδες. Εάν όλα αυτά ισχύουν, στις 21.00 η ώρα θα μπορέσουμε να σας δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση. Πάντα με την υπόθεση ότι οι κάλπες κλείνουν στις 19.00».
«Εάν υπάρξει μια αλλαγή στη διαδικασία», συμπλήρωσε ο Καριώτογλου, «πιθανόν η ώρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, του πρώτου αποτελέσματος που θα δείτε και κατά συνέπεια και της δικής μας εκτίμησης, μπορεί να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι εάν ισχύουν οι προϋποθέσεις που είπα πριν, η δική μας ανακοίνωση θα γίνει δύο ώρες μετά το πρώτο αποτέλεσμα που θα δείτε».
Όπως ειπώθηκε, για την εκτίμηση του αποτελέσματος πρέπει να ισχύουν δύο κριτήρια: Το ένα είναι να υπάρχει το αποτέλεσμα για το 10% των εκλογικών τμημάτων ή τα μισά από εκείνα που θα στείλουν μέσω των συσκευών SRP, του συστήματος μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, περίπου 2.300 εκλογικά τμήματα – συνολικά θα λειτουργήσουν 19.159 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και αυτό, γιατί θεωρείται ότι σε αυτό το ποσοστό έχει σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι το 10% των εκλογικών τμημάτων να είναι ομαλά κατανεμημένα στην επικράτεια.