Ένα μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της Καλαμάτας…

Ένα μεγάλο στοίχημα για  την ανάπτυξη της Καλαμάτας…

Η δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη»
 
 
Το πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» αποτελεί μεγάλη πρόκληση για κάθε Δήμο. Είναι ένα θέμα πολυδιάστατο, πολυσυζητημένο, αλλά κατά τη γνώμη μας δεν εντάσσεται στην πραγματική ατζέντα των περισσότερων Δήμων της χώρας. Απουσιάζει ένας συνολικός προγραμματισμός. Οι περισσότεροι δήμαρχοι θεωρούν ότι είναι επιτυχημένοι όταν έχουν επιλύσει πολλά προβλήματα. Δεν εντάσσουν τις δράσεις του Δήμου σε θεματολόγια που στο τέλος θα έχουν επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα, που συνεισφέρουν στη δημιουργία ταυτότητας στην περιοχή τους.
Αυτή η ταυτότητα είναι που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα μιας πόλης και την κάνει ελκυστική στους κατοίκους, τους επισκέπτες και ειδικά κοινά, όπως επιχειρηματίες, σπουδαστές, ακαδημαϊκούς κ.τ.λ. Αυτά.
Μετά ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής:
«Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας”, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014 – 2020”. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”, Αριστομένους 95, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, με ώρα έναρξης 19:00.
Θα ακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια για ζητήματα υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού (Τετάρτη 8/3), επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης (Δευτέρα 13/3) και κοινωνικής πολιτικής (Τετάρτη 15/3). Όλα τα θεματικά εργαστήρια θα διεξαχθούν στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), Αριστομένους 28, με ώρα έναρξης 19:00.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”, για το Δήμο Καλαμάτας επιμερίσθηκε ποσόν 9.165.000 ευρώ, που προέρχεται κατά 6.435.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 2.730.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ
Επισημαίνεται ότι μέσω του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» είναι δυνατή η κατασκευή έργων αναπλάσεων και αστικής αναγέννησης, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες, ενώ καλύπτονται και οι δαπάνες εκπόνησης μελετών για έργα που κρίνονται επιλέξιμα.
Προβλέπονται, ακόμη, δράσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των μειονεκτούντων ατόμων στην αγορά εργασίας, για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της ποιότητας ζωής ατόμων που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και για τη διεύρυνση και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
Τέλος, προβλέπονται και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ιδίως σε τομείς που έχουν σχέση με την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Καλαμάτας.
 
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Οι περιοχές παρέμβασης είναι: 1. Η παραλιακή ζώνη, από τον οικισμό Κορδία στη Δυτική Παραλία μέχρι το Filoxenia και σε βάθος μέχρι την οδό Κρήτης περίπου, καθώς και 2. Το ευρύ Ιστορικό Κέντρο (Π. Καίσαρη, Φαρών, Υπαπαντή, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους). «Δεν αποκλείεται να πάμε και σ’ άλλο σημείο, αν κριθεί αυτό αναγκαίο, ιδιαίτερα για άυλη δράση», ανέφερε ο δήμαρχος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017, με τη συμμετοχή του καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημητρίου Οικονόμου, συμβούλου του Δήμου Καλαμάτας.
 
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Πέραν της ημερίδας και των θεματικών εργαστηρίων, θα ζητηθεί από τους πολίτες και τους φορείς να καταθέσουν ιδέες για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος, δίδοντας τις προτάσεις τους για έργα και παρεμβάσεις. Οι προτάσεις των πολιτών θα κατατεθούν ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Η συναγωγή συμπερασμάτων που θα ακολουθήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, βάσει της οποίας ο Δήμος θα καταθέσει πρόταση στην Πρόσκληση, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκδώσει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020».
 
*Η φωτογραφία είναι του Ηλία Γεωργουλέα.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη