Έρχεται και εγκατάσταση μπαλοποιητή σκουπιδιών στο Αλιμάκι- Κάτοικοι έκλεισαν το δρόμο

Έρχεται και εγκατάσταση μπαλοποιητή σκουπιδιών στο Αλιμάκι- Κάτοικοι έκλεισαν το δρόμο

Όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, άλλο τόσο αληθινή είναι η (κυνική) ομολογία του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη δημιουργία νέου, δεύτερου, παράνομου σκουπιδότοπου στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, χωρίς μελέτη, χωρίς άδεια, χωρίς έγκριση, χωρίς τίποτα!
Κι αυτό, παρότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 16 Δεκεμβρίου, όπου είχε τεθεί θέμα από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλο, για τον παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι που καιγόταν από τις 3 Δεκεμβρίου και το νέο σκουπιδότοπο λίγα μέτρα πιο πέρα, ο κ. Κατσίβελας είχε πει: «Φροντίζεται ώστε αυτό το γεγονός (σ.σ. φωτιά στο σκουπιδότοπο που λειτουργούσε επί χρόνια στο Αλιμάκι) να σταματήσει εδώ και με σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής και με τις οδηγίες της, και όσον αφορά για να σβήσει αυτή η φωτιά, έχει επιλεγεί εντελώς προσωρινά ένας δεύτερος χώρος να τον χρησιμοποιήσουμε και για τον οποίο υπάρχει πρόνοια να γίνει η αποκατάσταση από την παρούσα εργολαβία».
Όπως είχαμε σημειώσει στο σχετικό ρεπορτάζ, ο δήμαρχος «έδινε» την Π.Υ. για το δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο, ενώ ακόμα και σε έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας για το ΧΑΔΑ Αλιμακίου, αναφέρεται ότι, κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθορίστηκε και διαμορφώθηκε εδαφικό τμήμα προσωρινής εναπόθεσης των απορριμμάτων, και το εν λόγω τμήμα βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου του ΧΑΔΑ!
Στην προχθεσινή συνεδρίαση που τέθηκε ξανά θέμα για το Αλιμάκι, έπειτα από τοποθετήσεις και ερωτήματα ποιος έχει δώσει άδεια για δημιουργία νέας παράνομης χωματερής, ο κ. Κατσίβελας είπε: «Όσον αφορά ποιος έδωσε την απόφαση αυτή, σας λέω η Δημοτική Αρχή!».
Το θέμα έθεσε προ ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Μπακούρος, αναφέροντας ότι πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε με κατοίκους των Ραχών το σκουπιδότοπο της Κυπαρισσίας, όπου διαπίστωσε ότι γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά αποκατάστασης, προσθέτοντας: «Με λύπη μου, όμως, διαπίστωσα ότι ταυτόχρονα, στο δυτικό μέρος, δημιουργείται ένας καινούργιος σκουπιδότοπος. Πρέπει να θυμηθούμε, κε δήμαρχε, ότι σε μια διαμαρτυρία των κατοίκων, αν δεν απατώμαι τον Αύγουστο του 2016, είχαμε πει ότι η χρήση του σκουπιδότοπου του Αλιμακίου θα αφορά ένα δίμηνο…
Πρέπει να βρούμε μία λύση, να κάνουμε μία κουβέντα, να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να συνθέσουμε τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις υπάρχουν, προκειμένου να βρούμε μία λύση». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι Ράχες επιβαρύνονται υπέρμετρα λόγω της διέλευσης από εκεί των απορριμματοφόρων και ζήτησε από τον κ. Κατσίβελα «να μας προσδιορίσετε ένα χρονικό ορίζοντα, να κάνουμε μια κουβέντα και να βρούμε μία λύση».
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, κάτοικος Ραχών, Γιάννης Κατσαργύρης, επισήμανε: «Το πρόβλημα του Δήμου νιώθουμε ότι έρχεται στις πλάτες τις δικές μας. Πράγματι είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Στο χώρο εκεί, του Αλιμακίου, τελειώνει η αποκατάσταση εντός ενός μηνός. Εάν δεν είχε γίνει η αποκατάσταση, θα ήμαστε στη θέση να δεχτούμε τα απορρίμματα, με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή θα γίνει αποκατάσταση. Όμως, εκεί ο χώρος αποκαθίσταται σε ένα μήνα. Εκεί υπάρχει και το πρόβλημα, στο Δήμο, ότι το κόστος της μεταφοράς είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι πολύ μακριά να έρθουν τα σκουπίδια να πέσουν στο Αλιμάκι, παράνομα! Μία σκέψη δικιά μας θα ήτανε, όσο καιρό είναι η κατάσταση τέτοια που δε λύνεται το πρόβλημα με την ΤΕΡΝΑ, όσο είναι η κατάσταση έτσι, μία πρόταση δικιά μας, των κατοίκων, είναι τα σκουπίδια του κάθε πρώην Δήμου να πηγαίνουνε στο χώρο τους, για προσωρινή εναπόθεση. Μία λύση είναι αυτή, διότι ο χώρος εκεί που δημιουργήθηκε (σ.σ. δεύτερος παράνομος σκουπιδότοπος) είναι τόσο μικρός, που θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Τους δε καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται ένα πρόσθετο πρόβλημα με τις φωτιές. Τώρα δεν είναι στη χοάνη που δεχόταν τα σκουπίδια, αλλά πάνω στην κορυφογραμμή…».
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις αποφάσεις που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας: «Το βέβαιον είναι πως, ό,τι είναι να γίνει αυτή τη χρονιά, είναι γι’ αυτή τη χρονιά. Για όλες τις επόμενες δεκαετίες και για τους επόμενους αιώνες, πιστεύω, όλες οι περιοχές του Δήμου Τριφυλίας θα είναι απαλλαγμένες από την έννοια του βάρους των σκουπιδιών, και το βέβαιον είναι ότι αυτή η περίοδος πλησιάζει».
Επισήμανε ακόμη ότι «ζούμε την ισορροπία του τρόμου», που, όπως είπε, έχει σχέση με το τι θα γίνει μ’ αυτό τον τόπο. «Είναι βέβαιον και είναι και δεκτόν και είναι και σεβαστό, ότι αυτή τη στιγμή η περιοχή που δέχεται τα απορρίμματα δέχεται το βάρος όλου του Δήμου…», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας. Αφού είπε ότι «αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις και πάντα λύσεις για τις οποίες είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε: «Πλέον έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ που λέει ότι για προσωρινή λύση μπορούμε να καταλήξουμε και σε μπαλοποίηση των απορριμμάτων μας», θέμα που θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ότι «το δεύτερο το οποίο δεσμεύομαι αυτή τη στιγμή, βεβαίως όσο είμαι δήμαρχος, είναι πως για ό,τι και να δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή, ο ίδιος ο Δήμος θ’ αναλάβει την αποκατάσταση του χώρου…».
Πρότεινε, δε, να κάνουν μια κουβέντα όλες οι δημοτικές παρατάξεις με τους κατοίκους των Ραχών για τις βέλτιστες λύσεις, ενώ μίλησε για αντισταθμιστικά οφέλη! 
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ανέφερε πως ο σκουπιδότοπος στο Αλιμάκι επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο και παράνομα από τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για κεντρικό κρατικό σχεδιασμό με διαλογή στην πηγή κ.τ.λ.
Ο πρώην πρόεδρος των Ραχών, Θανάσης Αποστολόπουλος, είπε ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που προέρχονται από τη λειτουργία της χωματερής και τον υπερπολλαπλασιασμό του όγκου των σκουπιδιών που δέχεται ο χώρος.
Ο Δημήτρης Κουτσούλης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δε συζητάμε το ουσιώδες. Μίλησε ο κ. δήμαρχος περίπου ένα τέταρτο και ουσιαστική απάντηση δε λάβαμε. Με ποιο δικαίωμα κάποιος πάει και σκάβει δίπλα από μία χωματερή και φτιάχνει μία άλλη; Ποιος έχει δώσει άδεια; Ποιος έχει κάνει μια μελέτη; Με ποια λογική δημιουργείται μία χωματερή δίπλα σε μία άλλη, όσο και να αποκαθίσταται η προηγούμενη;».
Και επανέλαβε: «Ποιος έχει δώσει άδεια; Ποια μελέτη είναι εκείνη η οποία δίνει το δικαίωμα στον καθένα να φτιάχνει μία καινούργια χωματερή; Συγκεκριμένη απάντηση»!
Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας είπε: «Το βέβαιον είναι ότι όλοι οι Δήμοι, και οι 28 Δήμοι που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάνουνε περίπου το ίδιο πράγμα και το κάνουνε πολύ περισσότερο, και όταν κλείνει η χωματερή και μένουν τ’ απορρίμματα στους δρόμους, η επόμενη κίνηση είναι να κηρυχτεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη και ν’ ανοίξει, εκόντες άκοντες, χωρίς σχέδια, χωρίς τίποτα, με εισαγγελική παραγγελία, ένας χώρος, ο οποίος θα είναι για προσωρινή εναπόθεση.
Όσον αφορά στο ποιος έδωσε την απόφαση αυτή (σ.σ. για το νέο, δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο), σας λέω η Δημοτική Αρχή, κε Κουτσούλη»!

Του Ηλία Γιαννόπουλου