Η τύχη του στρατοπέδου Καλαμάτας έχει απασχολήσει πολλάκις τόσο τον τοπικό Τύπο όσο και διάφορους φορείς, πολιτικούς και μη. Τη μία φορά έκλεινε, την άλλη άνοιγε. Από το 2013, δε, μέχρι σήμερα υπήρχε μία ησυχία. Όλοι μας γνωρίζαμε ότι παραμένει.
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 Φεβρουαρίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, φαίνεται «να υπέγραψε» το οριστικό του λουκέτο, το οποίο θα μπει τον Ιούλιο.
Εμπνευστής της ιδέας αναδιάρθρωσης των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αλκιβιάδης Στεφανής, ο στρατιωτικός που επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη στο Εθνικής Άμυνας είχε εισηγηθεί τη ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας των κέντρων. Ο τωρινός σχεδιασμός προβλέπει για την Πελοπόννησο τη διατήρηση στο στρατόπεδο Σπάρτης της Σχολής Μαγείρων και στην Πάτρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού.
Το περίεργο είναι ότι, ενώ η απόφαση υπογράφηκε στις 6 Φεβρουαρίου και δικαίωμα ενστάσεων υπήρχε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, όλοι φαίνεται να συμφώνησαν, αφού δεν κατατέθηκε καμία αντίρρηση.
Ενδεικτικές του όλου κλίματος είναι και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Τόσκα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι από τα 13 στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων μόνο τρία με τέσσερα είναι πραγματικά αναγκαία και είχε προαναγγείλει, μάλιστα, σαρωτική αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην παραπάνω δήλωση συμπλήρωνε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι, όσα θα παραμείνουν σε λειτουργία να καλύπτουν καλύτερα τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν οι μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν απειλή εξ ανατολών.
Επιπλέον, στην τελευταία τελετή ορκωμοσίας το στρατόπεδο Καλαμάτας, παρευρισκόμενος βουλευτής είχε ενημερώσει τη στρατιωτική του ιεραρχία, αλλά κανείς δε φαίνεται να προβληματίστηκε. Ίσως οι επερχόμενες κρίσεις του Μαρτίου να… σφράγισαν τα στόματα.
Οι δε υποδομές του στρατοπέδου είναι σε άριστη κατάσταση, με αποτέλεσμα μαζί με το λουκέτο που ετοιμάζεται να μπει, να έχει σχεδιαστεί, όπως λένε και πάλι οι πληροφορίες, η μετατροπή του σε κέντρο υποδοχής 400 περίπου οικογενειών μεταναστών.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αφού όποτε επιχειρήθηκε το κλείσιμο του στρατοπέδου, η πίεση που ασκούσαν βουλευτές, δήμαρχος και φορείς, αλλά και η Εκκλησία, ήταν ισχυρή.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη