Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά σ’ όλη την Ευρώπη
Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή και στέλεχος της ΛΑΕ, Νίκο Χουντή, και θέμα την επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Rex στην Καλαμάτα. Συντονιστής ήταν το στέλεχος της ΛΑΕ στη Μεσσηνία, Βασίλης Τσουλάκος.
Ο Νίκος Χουντής ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του “Eurogroup”… λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν τις γνώριζαν νωρίτερα, θα έπρεπε να έχουν αναβάλει την εκδήλωση, καθώς η λιτότητα τελείωσε, γυρίσαμε στην ανάπτυξη κ.ο.κ., αλλά δυστυχώς μετά ξυπνήσαμε…
Αναφορικά με το θέμα της εκδήλωσης, τόνισε ότι η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη έχει ανοίξει για τα καλά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τελευταία, όλο και περισσότεροι καταθέτουν την άποψή τους, είτε θετική είτε αρνητική, πάνω σ’ αυτό το ερώτημα, που ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «ζόρικο» και όχι εύκολο. Επίσης, ανέφερε ότι και στις δημοσκοπήσεις τελευταία αυξάνεται, ως διαμαρτυρία όμως, η τάση των Ελλήνων για έξοδο από το ευρώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυτή την αγανάκτηση να την κάνουν οργανωμένο σχέδιο.
Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική διαδρομή στη δημιουργία του «ευρώ», εξηγώντας τη νεοφιλελεύθερη λογική που είχε επικρατήσει στον κόσμο στα χρόνια του σχεδιασμού του, καθώς και τις παθογένειες των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Το ζητούμενο σήμερα, σχολίασε ο κ. Χουντής, είναι ότι η καμία χώρα δεν μπορεί να εκπονήσει το δικό της προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία, αλλά και ότι δε λειτουργούν τα εθνικά κοινοβούλια και, συνεπώς, η δημοκρατία. Η έξοδος της χώρας, αρχικά από την Ευρωζώνη, στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αμφισβήτηση του χρέους και η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεών της, αποτελούν μονόδρομο εξόδου από την κρίση και τη λιτότητα, σημείωσε ο κ. Χουντής. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτή η έξοδος πρέπει να γίνει… απ’ τα αριστερά, να είναι φιλολαϊκή και μ’ ένα οργανωμένο σχέδιο, και χρειάζεται να αποκτήσει μια κινηματική δυναμική… ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία», τους «χρήσιμους ηλιθίους» που σπέρνουν το φόβο… ακόμα και τις απειλές την Τουρκία, που κάποια θα χρησιμοποιήσουν…
Μένοντας στην Ευρωζώνη θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς το δίλημμα: θες να πεθάνεις ή θες να αυτοκτονήσεις, έκλεισε λέγοντας ο κ. Χουντής. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.
Του Κώστα Γαζούλη