Κατέρρευσε μόνο του το κτήριο του «Δημόσιου Ταμείου» στη Μεσσήνη

Κατέρρευσε μόνο του το κτήριο του «Δημόσιου Ταμείου» στη Μεσσήνη

Η κατεδάφιση του κτηρίου του παλαιού Δημόσιου Ταμείου, στη Μεσσήνη, απασχόλησε και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος, ύστερα από τη «φασαρία» που δημιουργήθηκε μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος.
Ο κ. Τσώνης έκανε εκτεταμένη αναφορά στο ιστορικό του κτηρίου, λέγοντας ότι από το 2013 είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ετοιμόρροπο. Πρόσθεσε δε, ότι η δική του Δημοτική Αρχή είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες βάζοντας προστατευτικά γύρω από το κτήριο, ενώ τόνισε ότι η άρση επικινδυνότητας μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την κατεδάφιση του α’ ορόφου. Στις 27 Ιανουαρίου του 2017 το κτήριο κατέρρευσε ολόκληρο, επισήμανε ο δήμαρχος. Αμέσως ο αντιδήμαρχος κ. Ξενόγιαννης ενημέρωσε την Αστυνομία και το μόνο που έκανε ο Δήμος ήταν να απομακρύνει τα μπάζα, εκ των οποίων τα αγκωνάρια, τα κάγκελα και ό,τι άλλο έχει πιθανώς αξία φυλάσσεται σε αποθήκη που παρακολουθείται από τέσσερις κάμερες!
Επίσης, ο κ. Τσώνης επισήμανε ότι ουδέποτε είπε ότι ήταν «παρών» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μηλίτση, αλλά μια γυναίκα που δήλωσε ότι ασχολείται με την Αρχαιολογία και η οποία έβγαζε φωτογραφίες. Η μοναδική αναφορά στην κα Μηλίτση, σύμφωνα με τον κ. Τσώνη, ήταν ότι σε έγγραφο που είχε αποστείλει ο ίδιος στην υπηρεσία τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με αυτό το κτήριο, έλαβε απάντηση ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν είναι αρμόδια γι’ αυτό. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι στο κτήριο εκεί λειτουργούσε επί 20 χρόνια ξυλουργείο και δεν υπήρχε κανένα ιστορικό έγγραφο…
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, κατηγόρησε το δήμαρχο ότι επί της ουσίας δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του είχε θέσει με έγγραφό του, ενώ μίλησε και για την αναφορά του δημάρχου στην κα Μηλίτση, ερωτώντας γιατί έγινε και επισημαίνοντας ότι το έγγραφο που απέστειλε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Δήμο Μεσσήνης είναι «καταπέλτης» και μιλά για μη σύννομες ενέργειες.
Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος επανέλαβε τις μαρτυρίες ότι περίοικοι είδαν ότι υπήρχαν έγγραφα στο κτήριο, όταν αυτό κατεδαφίστηκε.
Απαντώντας στον Στάθη Αναστασόπουλο ο Γιώργος Τσώνης τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται για τα έγγραφα, και πρόσθεσε ότι πάτησε σε «πεπονόφλουδα» από τα ψέματα του δημοτικού συμβούλου του Γιώργου Αθανασόπουλου (σ.σ. απουσίαζε τη Δευτέρα), προσθέτοντας ότι μικρός έπαιζε «κρυφτούλι» στο συγκεκριμένο κτήριο και θα έπρεπε να ξέρει αν υπήρχαν έγγραφα σε αυτό. Μάλιστα, διερωτήθηκε, για την πλευρά της αντιπολίτευσης, «γιατί τέτοια «πρεμούρα» για τα έγγραφα, για να δείτε αν χρώσταγε κανένα ανθρωπάκι»;
Αναφορικά με τις ερωτήσεις του Στάθη Αναστασόπουλου για τις αναφορές στο πρόσωπο της κα Μηλίτση, ο δήμαρχος διάβασε τα πρακτικά από το προηγούμενο συμβούλιο, ενώ ακούστηκε και το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα. Ανταπαντώντας ο Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι απ’ το απόσπασμα που διάβασε ο δήμαρχος, το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει, ότι χρησιμοποίησε το όνομα της κα Μηλίτση για να δικαιολογήσει τα όσα έκανε, ενώ για τα έγγραφα επικαλέστηκε ξανά μαρτυρίες περιοίκων, και υποστήριξε ότι έπρεπε να διασωθούν και να μεταφερθούν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση, όταν το λόγο ζήτησε και πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Ξενόγιαννης, ο οποίος σημείωσε ότι έχει μεγαλώσει στη γειτονιά, δίπλα σ’ αυτό το κτήριο, ξέρει καλά ότι δεν υπήρχε κανένα έγγραφο και δεν μπορεί ο κ. Αναστασόπουλος, που είναι 4-5 χρόνια στη Μεσσήνη, να γνωρίζει καλύτερα.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ξενόγιαννη, τον ρώτησε γιατί δεν έλεγε τα ίδια στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έθεσε το θέμα ο Γιώργος Αθανασόπουλος. Ενώ απαντώντας στις «αιχμές» για την παρουσία του στη Μεσσήνη, είπε ότι έχει περπατήσει όλη τη Μεσσήνη, όλο το Δήμο και όλη τη Μεσσηνία, εν αντιθέσει με τον κ. Ξενόγιαννη που δεν έχει βγει ποτέ του από τη Μεσσήνη…
Κλείνοντας τη συζήτηση το λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καρύδης, ο οποίος επισήμανε ότι από την εμπειρία του ως εργαζόμενος για 32 χρόνια σε οικονομικές υπηρεσίες θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπήρχαν έγγραφα μέσα στο κτήριο, γιατί όταν μια υπηρεσία μετακομίζει, ειδικά οικονομική, μεταφέρει τα πάντα στο νέο χώρο. «Δεν αφήνουν ούτε καρφίτσα» έκλεισε λέγοντας κατηγορηματικά.
 
 Του Κώστα Γαζούλη