Ύστατη έκκληση για ακύρωση δημοψηφίσματος, άμεση και βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, απευθύνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτριος Μανιάτης, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με επιστολή του, εξηγώντας:
«Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ζητώντας από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει όχι σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, οδήγησε τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία σε εξαθλίωση και περιπέτειες με μη μετρήσιμες επιπτώσεις.
Όταν κλείνουν οι τράπεζες, σταματά η “καρδιά” της οικονομίας και ό,τι εξακολουθεί να παράγεται, όπως και κάθε δραστηριότητα που δημιουργεί εισόδημα και χρηματοδοτεί το κράτος και την κοινωνική πρόνοια.
Είμαστε ένα βήμα μετά την καταστροφή και επιταχύνεται η πορεία προς τον γκρεμό.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, για να επιστρέψει η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην Ελλάδα.
Όμως, είναι αλήθεια ότι και οι πιστωτές της χώρας έχουν τεράστιες ευθύνες για το διαπραγματευτικό αδιέξοδο.
Δεν έχουμε εναλλακτικές επιλογές, ο χρόνος τελείωσε.
Η ευθύνη διαχρονικά είναι στις πολιτικές τάξεις της χώρας και όχι στους πολίτες.
Τα προτεινόμενα μέτρα εκατέρωθεν αυξάνουν τα λουκέτα και ειδικότερα μετά το κλείσιμο των τραπεζών, μπαίνει οριστικό λουκέτο στο σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτώχυναν και οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν.
Θα αναφέρω μερικές από τις συνέπειες:
-αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεων των επαγγελματιών, λόγω έλλειψης ρευστότητας
-η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα πάγωσε
-η εφοδιαστική αλυσίδα έσπασε, καθώς δεν παραλαμβάνονται και δεν παραδίδονται εμπορεύματα και πρώτες ύλες
-πάγωσαν οι εισαγωγές, τα αποθέματα πρώτων υλών, τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.
-μεγάλο πλήγμα στις μεταφορές
-υπό απειλή βρίσκεται ακόμη η συγκομιδή και διάθεση της αγροτικής παραγωγής
-τεράστιο είναι το πλήγμα στην τουριστική σεζόν, ενώ καταστρέφεται η τουριστική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όπου επενδύθηκαν πολλά κονδύλια και μακροχρόνιες προσπάθειες.
Όλα αυτά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, οπότε και νέες ταξιδιωτικές οδηγίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσουν το τελειωτικό χτύπημα στην τουριστική αγορά.
Τα Επιμελητήρια έχουν προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με σκοπό την ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και όχι την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά από την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης.
Ζητούμε:
-να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
-να ΑΚΥΡΩΘΕΙ το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και
να υπάρξει ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τους εταίρους μας.
Οι υφεσιακές προτάσεις δεν είναι μονόδρομος, διότι αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα με άμεσους και έμμεσους φόρους, ΟΧΙ στην ύφεση, ΝΑΙ στην ανάπτυξη.
Στην αδυναμία διαμόρφωσης εναλλακτικής πρότασης και στην απαράδεκτη αδιαλλαξία των πιστωτών πρέπει να απαντήσουμε με μοναδική επιλογή το ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΝΑΙ στο ευρώ.
Ο φυσικός χώρος των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι η Ευρώπη και μέσα στο ευρώ, γι’ αυτό πιστεύω ότι λένε ΝΑΙ στο ευρώ και ΟΧΙ στο λόμπι της δραχμής.
Ζητάτε από τον ελληνικό λαό να πάρει το μέλλον της χώρας στα χέρια του.
Ποιο μέλλον; Γιατί δε μας το περιγράφετε;
Γνωρίζετε πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα;
Το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που αποφασίσατε είναι ενέργεια πολιτικής αδυναμίας και όχι επίδειξη δημοκρατικής δύναμης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση:
είναι ΛΑΘΟΣ απόφαση
σε ΛΑΘΟΣ στιγμή
με ΛΑΘΟΣ ερώτημα.
Κύριε πρωθυπουργέ, στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 η καθαρή εντολή που λάβατε αφορούσε στην ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ καλύτερων συνθηκών για τους Έλληνες ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ, διαφορετικά οδηγούμεθα σε άλλες εποχές, οπότε επικρατούσαν ο φόβος για το αύριο, η εγκληματικότητα, η αναρχία, η φτώχεια και η μιζέρια.
Πρέπει να βάλετε την πατρίδα πάνω απ’ όλα και να προχωρήσετε σε συμφωνία, έχοντας τη στήριξη της ευρύτερης πλειοψηφίας των Ελλήνων και την ευρύτερη πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.
Την κρίσιμη τούτη ώρα απευθύνουμε έκκληση για υπευθυνότητα, προκειμένου να αποτραπεί, έστω και τώρα, μια μεγάλη εθνική τραγωδία».