Μάγεψε το κοινό της Μόσχας το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Ιστορικο-Εθνογραφικού Θεάτρου της Μόσχας βρέθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 32μελής χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, συνοδευόμενη από την πρόεδρο κα Βίκυ Καρέλια, σε μία «Μουσικό-Χορευτική Περιήγηση ανά την Ελλάδα».
Η συναυλία διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και το Κρατικό Θέατρο Ιστορίας και Εθνογραφίας της Μόσχας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Θεάτρου «Ρωσικό Νησί».
Μέσα από μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων, ρυθμών, η χορευτική ομάδα από την Ελλάδα ταξίδεψε το μαγεμένο κοινό σε ένα ταξίδι ανά την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, σε μία περιήγηση μέσα στο φως, στα τοπία, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πατρίδας, παρουσιάζοντας ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο και Πελοπόννησο, εκτινάσσοντας τους κατενθουσιασμένους θεατές στα καταγάλανα ελληνικά νερά, απαστράπτοντα κάτω από τις ακτίνες του λαμπερού ελληνικού ήλιου.
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του ΚΕΠ, Δώρα Γιαννίτση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Ιστορίας και Εθνογραφίας της Μόσχας για την ευγενική πρόσκληση για συμμετοχή ελληνικού σχήματος στο εν λόγω φεστιβάλ, αλλά και στο θρυλικό Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας για την άμεση ανταπόκριση.
Από την πλευρά της, η κα Καρέλια ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και δώρισε στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού βιβλία και DVD για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, εμπλουτίζοντας σημαντικά τη βιβλιοθήκη του ΚΕΠ. Είχε, δε, προηγηθεί μάθημα-master class από τον καθηγητή χορού του Λυκείου Καλαμάτας, Αναστάσιο Μίχο και χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων, για την επικεφαλής του Χορευτικού Συγκροτήματος του ΚΕΠ, Τατιάνα Τσόρναγια.
Την παράσταση, η οποία συνοδευόταν από προβολή ελληνικών τοπίων σε παρακειμένως τοποθετημένη οθόνη, παρακολούθησαν Έλληνες και Φιλέλληνες της ρωσικής πρωτεύουσας, μεταξύ άλλων ο πρέσβης Σερβίας, δόκτωρ Σλαβένκο Τέρζιτς, στον οποίο η κα Καρέλια είχε την ευγενική πρωτοβουλία να προσφέρει ένα πανέμορφο λεύκωμα για τη Μεσσηνιακή γη, εκφράζοντας βαθύτατη ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη για την παρουσία του στην ελληνική αυτή βραδιά.
Να σημειωθεί πως οι διοργανωτές του φεστιβάλ βράβευσαν με δύο τιμητικά βραβεία το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, «για τις υπηρεσίες του στην τέχνη της παραδοσιακής/λαϊκής χορογραφίας» και «για την επιμελή διατήρηση και διάσωση της ενότητας και πολυφωνίας της εθνικής παράδοσης», ενώ ειδική τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στη διευθύντρια του ΚΕΠ, Δώρα Γιαννίτση, για τη συμβολή της στον εμπλουτισμό του προγράμματος του φεστιβάλ.
Σε κατάσταση ευφορίας και ενθουσιασμού, όλοι οι συμμετέχοντες στην εξαιρετική αυτή βραδιά με άρωμα Ελλάδας αντάλλαξαν υποσχέσεις για προσεχή συνάντηση, είτε στη ρωσική είτε στην ελληνική γη.