Καλαμάτα: Πελάτες πληρώνουν μέχρι και 0,06 του ευρώ με κάρτα

Καλαμάτα: Πελάτες πληρώνουν μέχρι και 0,06 του ευρώ με κάρτα

Υποχρεωμένα να ενημερώνουν τους πελάτες αν διαθέτουν ή όχι μηχάνημα πληρωμής μέσω κάρτας, το περίφημο POS, με σχετική επιγραφή στην είσοδό τους, είναι τα καταστήματα από αυτόν το μήνα, ενημέρωση που από τα περισσότερα γίνεται, αφού το πρόστιμο μη συμμόρφωσης έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ.
Τι λένε, όμως, οι καταστηματάρχες για την πληρωμή με κάρτα και πόσο συχνά τη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές;
Το «Θάρρος» βρέθηκε χθες σε καταστήματα διαφόρων ειδών της Καλαμάτας και μίλησε με τους επαγγελματίες για αυτό το θέμα, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού έτσι «χτίζεται» το περίφημο αφορολόγητο. Ακούσαμε, δε, καταστηματάρχες να μας μιλούν μέχρι και για πληρωμή μιας φωτοτυπίας αξίας 6 λεπτών μέσω κάρτας, ενώ γενικότερα μίλησαν για αύξηση χρήσης του πλαστικού χρήματος.
Τα αρνητικό στο όλο ζήτημα κατά τους ίδιους είναι το κόστος απόκτησης του μηχανήματος, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά στο ποσοστό που κρατά η τράπεζα (περίπου 3%), το οποίο πολλές φορές αποβαίνει «καταστροφικό» για επιχειρήσεις που έχουν είδη (όπως τα τσιγάρα) με μικρό περιθώριο κέρδους.
 
Χριστόπουλος (Παστελοποιία – τοπικά προϊόντα)
Η Τούλα Χριστοπούλου έχει εγκαταστήσει στο κατάστημά της POS εδώ και 6 μήνες, αφού κάποιοι πελάτες ζητούσαν να πληρώσουν με αυτό τον τρόπο. Ειδικότερα, της έλεγαν ότι, αν διέθετε, θα αγόραζαν περισσότερα πράγματα. Έτσι, αποφάσισε να μπει στη διαδικασία να τοποθετήσει το μηχάνημα.
Όπως μας ανέφερε ακόμη, έχει αυξηθεί ο κόσμος που ζητά πληρωμή με κάρτα, μέθοδος όμως που επιβαρύνει την επιχείρηση λόγω της προμήθειας από την τράπεζα, καθώς και του κόστος αγοράς του μηχανήματος.
Όσο για το λιγότερο ποσό που έχουν ζητήσει να πληρώσουν, ήταν 60 λεπτά.
 
Αρβανίτης (ψιλικά είδη)
Ο Θανάσης Αρβανίτης έχει μηχάνημα για πληρωμή με κάρτες εδώ και 2 χρόνια, αφού πολλοί τουρίστες ήθελαν να πληρώσουν έτσι. Έτσι, για να μη χάνει πελάτες, μπήκε σε αυτή τη διαδικασία.
Όσο για το τελευταίο διάστημα που τα POS έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, όπως μας λέει, το 80% των πελατών ζητούν να πληρώνουν με αυτή τη μέθοδο, ακόμα και 3 ευρώ.
 
Makers Coffee & Sandwich Shop (καφές και φαγητό)
Δεν έχει τοποθετήσει ακόμα μηχάνημα POS ο Κόντος Γεώργιος, κάτι για το οποίο ενημερώνει με την ειδική ένδειξη.
Όπως μας είπε, θα προμηθευθεί όταν γίνει υποχρεωτικό, ενώ στο κατάστημά του δεν υπάρχουν πελάτες που ζητούν πληρωμή με κάρτα, ίσως επειδή τα προϊόντα που πουλά είναι μικρής αξίας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως μας είπε, ήδη έχει περιορισμένο κέρδος και με το POS θα είναι ακόμα μικρότερο.
 
Μέλλιος (φωτογραφείο)
Αντίθετος στην πληρωμή με κάρτα είναι ο Γιώργος Μέλλιος, καθώς όλο το κέρδος θα πηγαίνει στην τράπεζα, αφού θα πρέπει να πληρώνει 9,90 ευρώ το μήνα συν 1,5% την προμήθεια.
Όσο για το αν θα βάλει στο κατάστημά του το σχετικό μηχάνημα, μας είπε ότι για όσο μπορέσει να το αποφύγει θα το κάνει, ενώ οι πελάτες αυτό που ζητούν είναι καλύτερη τιμή, κάτι που δε θα μπορεί να γίνει με πληρωμή μέσω πλαστικού χρήματος.
 
Βιβλιόπολις (βιβλιοπωλείο- γραφικά είδη)
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η Δήμητρα Δημοπούλου έχει στο κατάστημά της μηχάνημα για πληρωμή μέσω κάρτας. Τρόπος πληρωμής που, όπως μας είπε, χρησιμοποιείται συνεχώς, ειδικά μετά τα capital control, και για όλα τα ποσά. Ενδεικτικά μας ανέφερε ότι πρόσφατα πλήρωσαν μια φωτοτυπία αξίας 6 λεπτών με κάρτα.
 
Οπτικά Τσάμη (Οπτικά)
Πάντα είχε στα καταστήματά του μηχανήματα πληρωμής με κάρτα ο Χρήστος Τσάμης, κάτι που ο κόσμος ζητά όλο και πιο πολύ, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Το 80% των συναλλαγών, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, γίνεται μέσω POS.
Από τη μεριά της, η επιχείρηση χάνει από το κέρδος, αφού η τράπεζα κρατά την προμήθειά της, προμήθεια που, όπως σχολίασε, έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Όσα για τα ποσά που του έχουν ζητήσει να πληρώσουν, ποικίλουν, ενώ έχουν πληρώνει και 1 ευρώ.
 
Tobacco Road (Καπνοπωλείο)
Από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο Γιάννης Γαϊτατζής, όταν άνοιξε την επιχείρησή του, ήταν να βάλει μηχάνημα πληρωμής με κάρτα. Μάλιστα, όπως μας είπε, επειδή καθυστέρησε η τράπεζα να του το φέρει, έχασε πελάτες, αφού από την αρχή ήθελαν να πληρώσουν με κάρτα.
Μετά δε τον Ιανουάριο ο κόσμος που ζητά να πληρώσει με κάρτα έχει αυξηθεί. Ειδικότερα για το κατάστημά του το κέρδος στα τσιγάρα είναι μικρό. Έτσι, όταν κάποιος πληρώνει με αυτό τον τρόπο τα τσιγάρα του, ουσιαστικά δεν έχει καθόλου κέρδος, όμως δε γίνεται διαφορετικά, όπως συμπλήρωσε.
Παρ’ όλα αυτά, μας είπε ότι το POS είναι απαραίτητο, αφού, πέρα των προϊόντων με μικρό περιθώριο κέρδους, διαθέτει κι άλλα και κάπως έτσι ισορροπεί τη διαφορά.
Όσα για τα ποσά που έχουν πληρώσει με κάρτα, μας είπε ότι έχουν αγοράσει μέχρι και χαρτάκια στριφτού τσιγάρου αξίας 30 λεπτών.
 
“Lefko” (Ενδύματα)
Η Γεωργία Ψυχογιού ανήκει και αυτή στην κατηγορία των επαγγελματιών που έχει από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το κατάστημά της POS.
Τότε, μάλιστα, η χρήση της πιστωτικής κάρτας ήταν πολύ αυξημένη, ενώ το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την πληρωμή με χρεωστική κάρτα. Μάλιστα, ως παράδειγμα ανέφερε το ποσό των 10 ευρώ που ζήτησαν να πληρώσουν, κάτι που ουσιαστικά την έχει μετατρέψει σε «ψιλικατζίδικο», αφού το κέρδος της έχει φτάσει σε ελάχιστα χρήματα.
 
Luna Lounge (Μπιστρό)
Από το Luna Lounge μας μίλησε ο Χρήστος Χανδρινός, που, όπως μας είπε, έχουν τοποθετήσει POS εδώ και 4 χρόνια, ένα μηχάνημα χρήσιμο, ειδικά για ένα κατάστημα σαν αυτό που εργάζεται, αφού ο πελάτης μπορεί να πάρει καφέ, φαγητό, ποτό, αλλά μέχρι και μπουκάλια κρασιού.
Όσο για την κίνηση με αυτό τον τρόπο πληρωμής, μας είπε ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αφού έχουν ζητήσει να πληρώσουν ακόμα και 1,80 ευρώ έτσι.
 
Οι κλάδοι που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS και οι καταλυτικές ημερομηνίες 
Υπουργική απόφαση, η οποία θα δίνει περιθώριο 140 ημερών σε επιχειρήσεις 12 βασικών κλάδων προκειμένου να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα, αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αυγή».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να τοποθετήσουν τερματικά.
Κατά το δημοσίευμα, οι 11 από τους 12 βασικούς κλάδους επιχειρήσεων για τις οποίες αναμένεται η υπουργική απόφαση, προσφέρουν υπηρεσίες (περιλαμβανομένων τηλεφωνίας και ενέργειας), ενώ ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών.
Οι 12 αυτοί κλάδοι είναι:
•Εστίαση-μπαρ-καφέ
•Επισκευές
•Εκπαίδευση
•Ένδυση- υπόδηση
•Ενοικιάσεις
•Κομμωτήρια
•Γυμναστήρια
•Νομικές δραστηριότητες
•Ιατρικές υπηρεσίες
•Τηλεπικοινωνίες
•Ενέργεια
•Τυχερά παιχνίδια
Όσον αφορά στα μικρά καταστήματα τροφίμων, στα ψιλικατζίδικα και τα μπακάλικα, αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση