298 υποψήφιοι Νέοι Αγρότες κατέθεσαν φάκελο από τη Μεσσηνία
Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των Μεσσηνίων για το πρόγραμμα Νέοι Αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, κατατέθηκαν σχεδόν 300 φάκελοι και αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν αυξημένο εκπαιδευτικό επίπεδο, αφού ανάμεσά τους υπάρχουν και απόφοιτοι πανεπιστημίου.
Επίσης, η κα Αλειφέρη αναφέρθηκε στην αλλαγή της διαδικασίας, αφού πλέον η αρμοδιότητα αξιολόγησης έχει περάσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Υψηλό ενδιαφέρον
Η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι έληξε αυτές τις ημέρες η κατάθεση φακέλων για ένταξη ενδιαφερομένων από 18-40 ετών στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Η ίδια δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Καλαμάτας κατατέθηκαν 208 φάκελοι και για την αντίστοιχη περιοχή της Τριφυλίας 90 φάκελοι.
«Αυτό το πρόγραμμα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς στοχεύει στην πρόσκληση νέων σε αγροτικές περιοχές και την ενασχόλησή τους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στόχος είναι να έχουμε ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Η κατάθεση τόσων προτάσεων δείχνει ότι υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα και ότι η εκστρατεία ενημέρωσης που έγινε ήταν επιτυχής. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν πρόταση δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν ακόμα και πανεπιστημιακή κατάρτιση, ενώ αρκετοί έχουν ιδιαίτερη εκπαίδευση και ενδιαφέρον για τα θέματα της αγροτικής παραγωγής. Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι η ενασχόληση πλέον σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις θα έχει καλύτερες προσόδους και ανταποδοτικότητα.
Ένα άλλο στοιχείο που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι ότι οι φάκελοι που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια και οι οποίοι είναι συνολικά 1.168, δείχνουν ότι, σύμφωνα με την κατανομή των πιστώσεων που έχει γίνει για την Περιφέρειά μας, θα καλυφθούν στο σύνολό τους», τόνισε η κα Αλειφέρη.
Αξιολόγηση
Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε, επίσης, ότι η διαχείριση όλου του προγράμματος έχει περάσει στις αρμοδιότητες των Περιφερειών και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ταχύτητα στη διαδικασία όχι μόνο της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και στην ολοκλήρωση του συνόλου του προγράμματος.
Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει από αξιολογητές των ΔΑΟΚ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και θα ξεκινήσει αμέσως μόλις το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου ανοίξει. Εντός 45 ημερών θα γίνει η ηλεκτρονική αξιολόγηση των φακέλων, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση από υπηρεσίες άλλης Περιφερειακής Ενότητας.
«Με την απόφαση ένταξης καταβάλλεται το 70% της ενίσχυσης σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο του καθενός. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με το να γίνεται η διαχείριση του προγράμματος από τις Περιφέρειες, το δεύτερο στάδιο, δηλαδή η καταβολή του υπόλοιπου 30% της ενίσχυσης, θα γίνεται έπειτα από αυτοψίες που θα κάνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δε θα υπάρχει, δηλαδή, η καθυστέρηση που υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα με αυτοψίες από άλλες υπηρεσίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας είναι εξαιρετικά σημαντικά», κατέληξε η κα Αλειφέρη.
Της Βίκυς Βετουλάκη