Ο φωτογραφικός μας φακός συνεχίζει την ξενάγηση στους φίλους της παλιάς Καλαμάτας, για να γνωρίσουν και οι νέοι μας τους ανθρώπους που δημιούργησαν επιχειρήσεις και βοήθησαν στην ανόρθωση της πόλης.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα είχαν αναφερθεί τα ονόματα των επιχειρηματιών της νότιας πλευράς της πλατείας 23ης Μαρτίου. Της πλατείας και της οδού Αριστομένους υπήρξαν τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα από πριν 100 χρόνια και πλέον.
Σήμερα, η περιήγηση θα γίνει στο βορινό μέρος της πλατείας, καθώς και στην πλατεία των Αγιαποστόλων.
Δίπλα από τα μαρμάρινα σκαλιά της μεσαίας γέφυρας είχε γίνει το καφενείον «Πάνθεον». Το είχε ανοίξει ο Θεόδωρος Σκαλαίος περίπου το 1930. Υπήρξε από τα πιο κοσμικά καφενεία της επάνω πόλης. Πλάι ήταν οι αποθήκες του Δημητρίου Λιακάκη, μετέπειτα κατάστημα των Παν/τη και Χρήστου Παπανικολάου με είδη ηλεκτρικά (πρώην Κουβερτοπηγή). Μετά την οδό Γερμανού ήταν το καφενείο «Κέντρον» των Γιάννη και Θεόδωρου Μπρεδήμα. Στο καφενείο αυτό σύχναζε εργατικός κόσμος, και εκεί έβρισκες εργάτες ή τεχνίτες, χτίστες, μαραγκούς κ.ά.
Πλάι ήταν το φαρμακείο του Θανάση Μερμελέχου και ακολουθούσε η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως του Ι.Φ. Κωστοπούλου.
Στη συνέχεια υπήρχε το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων Ζάννη και Μπρέγιανννη. Μετά το βιβλιοπωλείο του Δημήτρη Μανίνου και στη γωνία το εμπορικό του Τσιντέα. Του Τσιντέα στέγασε για πολλά χρόνια το αρωματοπωλείο του Γιώργου Δημητρόπουλου, καθώς και τα Ράδιο – Γιολδάση.
Επί της πλατείας των Αγιαποστόλων ήταν τα καλλυντικά του Αποστόλου και πλάι το ιδιόκτητο κατάστημα του Βασίλη Κονταξή, του οποίου την εμπορική ιστορία συνεχίζει ο γιος του Δημήτρης. Δίπλα ήταν το ποτοποιείο του Παχή, μετέπειτα ηλεκτρικά είδη του Σαρρή. Στη συνέχεια τα είδη ζαχαροπλαστικής του Βασίλη Μιχαλόπουλου και στη γωνία το φαρμακείο του Πέτρου Νικόπουλου.
Μεσολαβεί η οδός Αιπύτου και στη γωνία ήταν το ποτοποιείο του Σταματέλου, μετά το υαλοπωλείο των Αφών Αθανασόπουλου κ.ά.
Στη δεξιά πλευρά της πλατείας εικονίζεται σειρά καταστημάτων, το οποία στέγασαν κατά καιρούς: τα ψιλικά Γεωργίου Μανεσιώτη, λάδια του Γιάννη Δραγώνα, την ποτοποιία Π. Χριστόπουλου, τα είδη κυνηγίου Μανδηλάρη και το χοντρομπακάλικο της οικογένειας Στραβοσκιάδη.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι ο Γιάννης Στραβοσκιάδης δώρισε το πατρικό του σπίτι, ευρισκόμενο απέναντι στην εκκλησία της Υπαπαντής, στη Μητρόπολη και εκεί στεγάζονται σήμερα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Καλάμαι. Πλατεία 23ης Μαρτίου 1938
Πλατεία Καλαμών
Ιστορικές φωτογραφίες της πλατείας 23ης Μαρτίου
Εις την ανωτέρω φωτογραφία εικονίζονται τρεις σημαντικοί παράγοντες της προ του 1900 οικονομικής ζωής της Καλαμάτας. Εις το μέσον ο Νικ. Παπαφωτεινός, μεγαλέμπορος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Δεξιά του ο Ιωάν. Ζαχαράκης υφασματέμπορος και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Αριστερά ο Σάββας Δημ. Δουκάκης, φαρμακοποιός και γενικός γραμματεύς του Εμπορικού Συλλόγου
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης