Με το άκουσμα της διενέργειας δημοψηφίσματος, που έκανε κατά το διάγγελμά του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άρχισε δειλά δειλά η προσέλευση Καλαματιανών και επισκεπτών στα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, που κορυφωνόταν καθώς περνούσαν οι ώρες και διαδίδονταν οι εξελίξεις.
Από τις πρωινές ώρες, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, οι ουρές στα ΑΤΜ μαρτυρούσαν πως η χθεσινή ημέρα ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Το κοινό που ήθελε να «σηκώσει» χρήματα αύξανε σταθερά και είναι άγνωστο το ακριβές ποσό των χρημάτων που κατέληξε στις τσέπες των καταθετών.
Καθώς κυλούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι προσέρχονταν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, έστω και προσωρινά, με τάξη τις περισσότερες φορές, αν και όπως πληροφορηθήκαμε, δεν απουσίασαν και τα επεισόδια σε κατάστημα τραπέζης στην παραλία, όπου τουλάχιστον στη μία από αυτές κάποιος θέλησε να κάνει διαδοχικές αναλήψεις, χρησιμοποιώντας πολλές κάρτες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων, που έφτασαν στα όρια των έντονων διαπληκτισμών.
Το μεσημέρι, πάντως, σε κατάστημα τράπεζας στον πεζόδρομο της Αριστομένους, για να διανυθεί μια απόσταση 15 μέτρων περίπου και να εξυπηρετηθεί πελάτης, χρειάζονταν 30 λεπτά.
Κάποιοι από τους διερχόμενους δεν παρέλειπαν να αστειευτούν, ρωτώντας αυτούς που περίμεναν αν γινόταν διανομή συσσιτίου, λαμβάνοντας ως απάντηση ότι μοιράζουν ζάχαρη. Άλλοι, δε, σχολίαζαν πως όλες αυτές οι ουρές ήταν το αποτέλεσμα της φοβίας του κόσμου, για να αποδοκιμαστούν από τους αναμένοντες, ενώ άλλοι, μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν να θυμούνται ότι τέτοιες ουρές σχηματίζονταν στον καιρό της Κατοχής.
Στην ουρά, σε αντίθεση με ό,τι θα ανέμενε κάποιος, δεν ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης η πολιτική κατάσταση ή το δημοψήφισμα. Εκείνο που αρχικά συζητούσαν οι προσερχόμενοι ήταν πόσα καταστήματα είχαν επισκεφθεί προκειμένου να αντλήσουν χρήματα. Εντύπωση προκαλούσε και η ευκολία και η οικειότητα με την οποία μιλούσε ο ένας στον άλλον.
Σε μία μόνο περίπτωση, ακούσαμε έκφραση πολιτικής άποψης. Μια γυναίκα που στεκόταν στην ουρά, συζητώντας με κάποια άλλη, είπε: «Το θέμα είναι τι θα ψηφίσεις. Αν ψηφίσεις ναι, ξέρεις ότι θα σημαίνει επιπλέον μέτρα. Εκείνο που δεν ξέρεις, είναι τι θα συμβεί αν ψηφίσεις όχι. Ενδεχομένως να είναι και η έξοδος από το ευρώ» (αναφερόμενη στα του δημοψηφίσματος).
Αμέσως επόμενο θέμα συζήτησης ήταν αν θα προλάβουν να «σηκώσουν» τα χρήματα που ήθελαν, φοβούμενοι ότι θα εξαντλούνταν αυτά του μηχανήματος.
Σε μια περίπτωση, συναλλασσόμενη αντιμετώπισε πρόβλημα ανάληψης. Δεν μπόρεσε να «σηκώσει» χρήματα, παρότι προσπάθησε δύο φορές. Όσοι παρακολουθούσαν τη σκηνή, εξέφρασαν το φόβο ότι σταμάτησαν να υπάρχουν μετρητά στο ΑΤΜ. Η συναλλασσόμενη παραχώρησε τη θέση της σε επόμενο, ο οποίος έκανε κανονικά τη συναλλαγή και η καρδιά όλων πήγε στη θέση της, εκτός της συναλλασσόμενης, που θα έπρεπε να αναζητήσει την αιτία όλων αυτών.
Και καθώς η ώρα περνούσε, δεν υπήρχαν ουρές μόνο σε καταστήματα τραπεζών που δεν είχαν άλλα χρήματα στα ΑΤΜ τους. Με την έντονη μεσημεριανή βροχόπτωση αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να προφυλαχθούν, όπως όπως, έως ότου εξυπηρετηθούν, προκειμένου να μην ξεμείνουν από μετρητά, καθώς το ανώτατο όριο ανάληψης δεν έδινε περιθώρια για πολλά πολλά…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας