Μία από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκε χθες, οπότε αγρότες από την περιοχή της Πυλίας, καθώς και της Μεσσήνης, μπήκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Καλαμάτα, παραμένοντας επί μακρόν στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, όπου τους περίμεναν αγρότες από την περιοχή της Μάνης.
Στο κτήριο μπήκαν εκπρόσωποι των παραπάνω και ενημέρωσαν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν τους ικανοποιούν, ενώ χαρακτήρισαν τη διαδικασία των δασικών χαρτών «Γολγοθά», αφού οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα μπορέσουν να πληρώσουν για τις ενστάσεις.
Σχετικά με τις επιδοτήσεις που ενδέχεται να χαθούν στη Μεσσηνία, σχολίασαν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλη την οικονομία της περιοχής.
Παράλληλα, οι αγρότες δήλωσαν υπέρ του κτηματολογίου, αλλά με χάρτες σύγχρονους και όχι αυτούς του 1945.
Όπως υποστήριξαν, έχουν συμβόλαια, για τη σύνταξη των οποίων το κράτος πληρώθηκε, αλλά αυτή τη στιγμή βγάζει αυτά τα κτήματα δασικά.
Να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά οι αγρότες έθεσαν ερώτημα στο δασάρχη αν πρέπει να πληρώσουν για τις ενστάσεις, αλλά απάντηση δεν έλαβαν, αφού, όπως τους απάντησε, δουλειά του είναι να εφαρμόζει τις εντολές που του δίνει η υπηρεσία του.
Έπειτα από αυτή την απάντηση, οι αγρότες ζήτησαν σε ειρηνικό κλίμα την εκκένωση του κτηρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης από την πλευρά των εργαζομένων στην υπηρεσία, κάτι που τελικά έγινε, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των υπαλλήλων.
Άλλοι αγρότες, δε, είχαν περικυκλώσει το κτήριο με τα αγροτικά τους μηχανήματα, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, κινητοποίηση που κράτησε δύο ώρες.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν συζητήσει πώς θα συνεχίσουν σε τοπικό επίπεδο, ενώ χθες το απόγευμα θα μετέβαιναν στο Άργος, όπου θα αποφάσιζαν σε επίπεδο Πελοποννήσου για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Μετά το Δασαρχείο οι αγρότες αποχώρησαν συντεταγμένα, ενώ αυτοί της Μεσσήνης έστησαν μπλόκο στην είσοδο της πόλης.
Δηλώσεις
«Γολγοθά» χαρακτήρισε τα τοπογραφικά ο Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Σύλλογου Χανδρινού. Όπως ενημέρωσε, ο αγώνας συνεχίζεται με τα μπλόκα που έχουν ήδη στηθεί στη Μεσσήνη και στου Χανδρινού, ενώ η χθεσινή επίσκεψη στην Καλαμάτα έγινε για να διαμαρτυρηθούν στο Δασαρχείο για τους δασικούς χάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε ένα ακόμα χαράτσι.
Αυτό που ζητούν είναι να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι, καθώς και «να φύγουν από πάνω τους» όλα τα υπόλοιπα χαράτσια που έφερε το τρίτο μνημόνιο.
Επίσης, τόνισε ότι ο κάθε ιδιοκτήτης που αδυνατεί να αποδείξει ότι ένα κτήμα τού ανήκει με συμβόλαια της δεκαετίας του ’40, θα πρέπει να πληρώσει το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του, ποσό που αγγίζει τα 700 ευρώ, όπως υποστήριξε.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι χιλιάδες στρέμματα γης θα χαθούν και μαζί με αυτά οι επιδοτήσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε ότι οι αγρότες είναι στο δρόμο από τις 23 Ιανουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, παρότι πολλοί πίστευαν ότι θα κάνουν πίσω.
Πλέον οι σύλλογοι της Μεσσήνης και του Χανδρινού ενώνουν τις φωνές τους, όπως ενημέρωσε, καλώντας όλο τον κόσμο να συμπαρασταθεί και να κατέβει στο δρόμο μαζί με τους αγρότες.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μέσα από αγώνα μπορούν να ανατρέψουν όλα τα μέτρα που τους πλήττουν.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ακριτοχωρίου, Ευάγγελος Τσώνης, μετέφερε στους αγρότες ότι δε χωρούν δάκρυα αυτή τη στιγμή.
Για πόλεμο έκανε λόγο ο Βασίλης Μάραντος, πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλιτσίου, αφού, όπως εξήγησε, με τον πόλεμο κάποτε έπαιρναν περιουσίες και λεηλατούσαν σπίτια, κάτι που συμβαίνει και σήμερα. Έτσι, ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες στον πόλεμο απαντούν με πόλεμο.
Τέλος, ο Γιώργος Περουτσέας από την Επιτροπή Αγώνα Μάνης δήλωσε ότι η Μάνη στηρίζει την κινητοποίηση που έγινε χθες, αλλά η δική τους μεγάλη συγκέντρωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι, στο χώρο του Δασαρχείου.
Όπως τόνισε, δεν αμφισβητείται των προγόνων τους η γη κι αυτό αποτελεί το κεντρικό σύνθημα, ενώ χαρακτήρισε το θέμα των δασικών χαρτών άδικο, ανήθικο και φοροεισπρακτικό, «έτσι και οι Μανιάτες είναι αποφασισμένοι να δώσουν αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
«Απόβαση» των αγροτών χθες στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας
Θα υποδεχτούν με μαύρες σημαίες Σαμαρά και πολιτικούς στα Φιλιατρά;
«Απόβαση» στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας έκαναν χθες το πρωί αγρότες της Τριφυλίας, εκφράζοντας τη σφοδρή αντίθεσή τους με τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απέναντι στα αντιαγροτικά μέτρα που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με συνέπεια την εξαθλίωση και τον αφανισμό της αγροτιάς!
Αγρότες από τους Γαργαλιάνους, τη Βάλτα, το Μουζάκι, τη Μαραθόπολη, τον Πύργο, τη Χριστιανούπολη, τα Φιλιατρά, με κομβόι από τον Πύργο του Άιφελ, αλλά και τη Φαρακλάδα, την Τερψιθέα, την Κυπαρισσία, το Καλό Νερό και άλλες τοπικές κοινότητες της Τριφυλίας, με μαύρες σημαίες σε αγροτικά οχήματα, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της κεντρικής οδού της Κυπαρισσίας, Ελ. Βενιζέλου, κάτω από το Δασαρχείο. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια του αγώνα και της αγροτιάς, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, απηύθυνε αγωνιστικά συνθήματα και ανέγνωσε απόφαση – ψήφισμα των αγροτών για τους δασικούς χάρτες.
Στη συνέχεια, ο κ. Σινάνης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος και αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων, ανέβηκαν στο Δασαρχείο, όπου και είχαν συνάντηση με το δασάρχη Κυπαρισσίας, Νίκο Χριστοδούλου, στον οποίο επέδωσαν την απόφαση – ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης.
ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
«Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τριφυλίας, στη Γενική Συνέλευση στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που από την περασμένη Παρασκευή απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μαζική παρουσία αγροτών από τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά. Μετά την εισήγηση των προέδρων των Συλλόγων, την ενημέρωση που έγινε από ειδικούς, καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε με τις τοποθετήσεις των μελών και των παρισταμένων, η Γενική Συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:
Στις περιοχές των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών και την ευρύτερη περιοχή των τοπικών κοινοτήτων των πρώην Δήμου Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών, κυρίως με ελαιόδεντρα, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία, στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται για αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται ως βάση οι Α/Φ του 1945 και οι εκτάσεις αυτές που καλλιεργούνται για δεκαετίες να εμφανίζονται σήμερα ως δασικές και, κατ’ επέκταση, ως ιδιοκτησία του Δημοσίου; Ο τρόπος και οι διαδικασίες ανάρτησης των δασικών χαρτών που θεσπίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον περασμένο χρόνο με το Ν. 4389/2016, που προβλέπει ασφυκτική προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή ενστάσεων, προθεσμία 45 ημερών για την κύρωση των δασικών γραμμών, όπου δεν υποβληθούν ενστάσεις, θυμίζουν εποχές τρομοκρατίας, όχι με σωματική βία, αλλά με σύγχρονα “ηλεκτρονικά όπλα” και ψυχολογικό πόλεμο, ότι από τη μια στιγμή στην άλλη οι αγρότες θα χάσουμε τη γη που καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες. Οι διαδικασίες αυτές είναι απαράδεκτες για τη χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική.
Η ανάρτηση για την περιοχή μας είναι γεμάτη από λάθη, παραλείψεις και ανακρίβειες, που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που δεν είναι δασικές, ενώ είναι αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη φαίνονται δασικές και πολλά άλλα. Χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτο και φοροεισπρακτικό το λεγόμενο “τέλος”, που η πληρωμή του είναι απαραίτητη προκειμένου κάποιος να υποβάλει ένσταση. Το τέλος αυτό, όπως και η ασφυκτική προθεσμία των δύο μηνών για υποβολή ενστάσεων, έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους αγρότες να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλαδή να εναντιωθούν στις μεθοδεύσεις του κράτους, που θα έχουν ως συνέπεια εντός 45 ημερών, μετά τη λήξη της προθεσμίας, να χάσουν τη γη τους. Κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία επιλεκτικά, αφού με το Ν. 4280/2014, στο άρθρο 47, απαγορεύεται η “…εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια…”, ενώ στο άρθρο 49 “…επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακών καταλυμάτων…”.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η γενική συνέλευση αποφασίζει:
1. Ζητάμε την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών, με σκοπό την αναμόρφωσή τους για το δασικό τους χαρακτήρα με άλλα κριτήρια και όχι με αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά με πρόσφατες. Να τροποποιηθεί ο Ν.998/1979
2. Ζητάμε την κατάργηση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων. Η υποβολή των ενστάσεων να είναι χωρίς “χαράτσι”
3. Ζητάμε να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλείψεις πριν από τη νέα ανάρτησή τους, αφού αυτά έγιναν με ευθύνη της διοίκησης
4. Ζητάμε να δοθεί παράταση πάνω από έξι μήνες για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές και διαδικασίες, καθώς επίσης να γίνει σωστή και κατανοητή ενημέρωση στον κόσμο
5. Ζητάμε να μη ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι χάρτες αυτοί και γίνει αντιπαραβολή με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα χαθούν πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις».
Μετά τη συνάντηση με το δασάρχη Κυπαρισσίας, οι αγρότες αποχώρησαν συντεταγμένα, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, όπως και αγρότες από ολόκληρη την Τριφυλία, είναι σε διαρκή επαφή και συνεννόηση για περαιτέρω κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Δεν αποκλείεται, δε, να υποδεχθούν με μαύρες σημαίες και πανό τον πρώην πρωθυπουργό και τους πολιτικούς που θα μεταβούν την Παρασκευή στα Φιλιατρά για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις από το 2009 (ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά) έχουν ευθύνες για τα μνημόνια που ψήφισαν και τα μέτρα που έλαβαν σε βάρος των αγροτών!
Του Ηλία Γιαννόπουλου