Την πρόθεσή του να πάει στα μπλόκα υπό προϋποθέσεις και να συζητήσει με τους αγρότες εκφράζει με συνέντευξή στους Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο και Νίκο Λάππαστην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται και στο μείζον θέμα των εισροών, που ταλανίζει τους αγρότες, και αποκαλύπτει τι παρεμβάσεις σχεδιάζει να κάνει.
1. Με την μεταποίηση τι θα κάνετε;
Όσον αφορά τις επενδύσεις στη μεταποίηση, από το αποτέλεσμα φαίνονται οι λανθασμένες επιλογές των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών στην εφαρμογή του μέτρου. Οι προσκλήσεις του μέτρου άργησαν, οι αξιολογήσεις ακόμη περισσότερο και το θεσμικό πλαίσιο του μέτρου ήταν τόσο πολύπλοκο που δεν μπορούσαν οι επενδυτές, μετά από τόσο κόπο και μέσα στην κρίση, να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτές τις αδυναμίες, με την Υπουργική Απόφαση του νέου μέτρου της μεταποίησης που είχε βγει στη διαβούλευση, αλλά και με τις παρατηρήσεις που ενσωματώνουμε, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, δημιουργώντας παράλληλα ένα γρήγορο, αξιόπιστο και με διαφάνεια σύστημα αξιολόγησης.
2. Κύριε υπουργέ, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα έχει τις πιο ακριβές εισροές της ΕΕ;
Το κόστος παραγωγής, και ειδικότερα το κόστος εισροών, είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ στο υπουργείο. Αποτελεί, δε, και αποτέλεσμα της ιδιαιτερότητας που εμφανίζει η χώρα μας ως προς το θέμα του κατακερματισμένου κλήρου, των μικρών εκμεταλλεύσεων και της απουσίας συνεργατισμού. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζεται το θέμα του κόστους παραγωγής τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με σκοπό τη σύγκρισή τους, αλλά και την ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας. Πέραν, όμως, αυτού, ήδη έχουμε προχωρήσει σε θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, προς όφελος της μείωσης του κόστους παραγωγής. Ειδικότερα, προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται τρία βασικά ζητήματα, η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους. Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε τη χρήση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής, με την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε ατομική και συλλογική βάση. Ακόμη, δημιουργήσαμε την κάρτα του αγρότη, για την παροχή ρευστότητας στον χώρο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και από τους ίδιους τους αγρότες.
Καταστροφές
3. Κύριε υπουργέ, ποια είναι η εικόνα που έχετε γύρω από τις καταστροφές λόγω χιονιά και παγετού και ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε να κάνετε;
Είναι γεγονός ότι, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων των ημερών, υπέστησαν ζημιές πάρα πολλές γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις των συγκεκριμένων καταστροφών. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη φάση της διαπίστωσης και της εκτίμησης των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος. Όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού ή ασφαλίσιμη γεωργική καταστροφή, θα αποζημιωθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ. Όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών, θα φροντίσουμε να υποβάλουμε φάκελο για ΠΣΕΑ. Διερευνούμε, όμως, και τις δυνατότητες να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση (από de minimis ή άλλα μέτρα) για την απώλεια εισοδήματος και τα αυξημένα κόστη εισροών, λόγω αποκλεισμού επί πολλές ημέρες.
Έλεγχοι
4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την Π.Ο.Π. Ελιάς Καλαμάτας;
Αυτό αποτελεί ένα θέμα που άπτεται καθαρά της αποκαλούμενης Ελληνικής Ταυτότητας. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε μία εξαγώγιμη ποσότητα 50.000 τόνων, πολύ μικρό κομμάτι της οποίας (λιγότερο από το 1/10) έχει την προστασία ΠΟΠ γεωγραφική ένδειξη «Ελιά Καλαµάτας». Για την υπόλοιπη ποσότητα που εξάγεται, την προστιθέµενη αξία του προϊόντος, δυστυχώς, την εκμεταλλεύονται οι χώρες οι οποίες την προωθούν, και την πωλούν με το όνομα της Καλαμάτας.
Από την πλευρά μας, θεωρήσαμε ότι πρέπει το συγκεκριμένο θέμα να το εξετάσουμε μέσα από μία ευρύτερη διαβούλευση, η οποία θα έχει δύο στόχους: ο ένας είναι η αναγκαιότητα προστασίας στο ΠΟΠ και ο άλλος είναι η εμπορική δυνατότητα του συγκεκριμένου προϊόντος (ελιά) να μην περιορίζεται από τοπικού χαρακτήρα στεγανά. Άρα, αυτό που πρέπει εμείς να πετύχουμε είναι να κάνουμε έναν τέτοιο συνδυασμό ώστε και το ΠΟΠ να προστατεύσουμε, αλλά και τη δυνατότητα αυτού του προϊόντος να βγαίνει στην αγορά να μη στερήσουμε.
Θα πάμε και στα μπλόκα
5. Κύριε Αποστόλου, από ό,τι φαίνεται οι αγρότες δεν έχουν πειστεί για μια σειρά πολιτικών επιλογών σας και βγήκαν ξανά στους δρόμους. Ποια είναι η θέση του υπουργείου;
Βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με τους αγρότες σε πολλά επίπεδα. Έχουμε κάνει επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Συζητάμε μαζί τους. Είμαστε εδώ και όποτε το επιθυμούν μπορούμε να ξανασυζητήσουμε. Θα πάμε και στα μπλόκα αρκεί να έχουν διασφαλιστεί κάποια πράγματα. Πρέπει όμως να υπάρξει η δέσμευση ότι δεν θα σημειωθούν επεισόδια. Όταν ξεκίνησαν αυτές οι προσπάθειες για την οργάνωση των κινητοποιήσεων είπαμε ότι για τα συγκεκριμένα ζητήματα που βάζετε έχουν υπάρξει κάποιες ρυθμίσεις. Αν δεν σας ικανοποιούν ελάτε να το συζητήσουμε. Διότι δεν μπορούμε κατά την γνώμη μου να μιλάμε για φορολογικά θέματα όταν το 95,4% των Ελλήνων αγροτών συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.
Ο πυρήνας των αιτημάτων πολλών αγροτών, σχετίζεται με τη φορολογία, το ασφαλιστικό, τη δυνατότητα ένταξης της απασχόλησης στις δαπάνες κ.λπ. Οι συνεταιριστές προτείνουν ως λύση: υψηλή τεκμαρτή φορολόγηση όσων διακινούν προϊόντα μόνοι τους, χαμηλότερη φορολόγηση όσων διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των συνεταιρισμών και των οργανώσεων. Ποια είναι η γνώμη σας;
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πλεόνασμα το οποίο προέρχεται από τη διακίνηση των προϊόντων των μελών του συνεταιρισμού επιστρέφεται αφορολόγητο. Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με τρίτους, ο συνεταιρισμός φορολογείται με 13% αντί για 24%. Σε ποια άλλου είδους επιχειρηματική δράση συμβαίνει αυτό; Θεωρώ, ότι και αυτό είναι ένα επίτευγμα του αγροτικού χώρου.
Τα τεκμήρια ενέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν οι αγρότες αντιμέτωποι με εξωπραγματικό φόρο σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Είχατε προαναγγείλει ρύθμιση επ’ αυτού.
Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με τη καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ. Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου, που πλήρωσε το 2016. Η διασφάλιση αφορολογήτου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που, μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, το θέσπισε. Είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο. Μην το ξεχνάμε αυτό. Ισχυρίζονται κάποιοι ότι το αφορολόγητο σε μερικούς μπορεί να υπερκαλύπτεται από τα τεκμήρια. Μα, αυτά αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες και το αφορολόγητο ισχύει και για τα τεκμήρια. Πάραυτα εξετάζουμε τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%.
Στο ασφαλιστικό, η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε, όμως, να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Σε συνδυασμό, δε, με το φορολογικό, το 90% των αγροτών θα πληρώνει για την ασφάλισή του λιγότερα από αυτά που κερδίζει από τη μείωση της φορολογίας του. Επιπλέον, εξετάζουμε και την περίπτωση εφαρμογής του εργόσημου στα μέλη της οικογένειας του αρχηγού της εκμετάλλευσης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, εάν αυτό εφαρμοστεί, θα εκπίπτει ως δαπάνη από τη φορολογία.