Τρεις κάτοχοι του βραβείου Nobel στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι αστροφυσικοί θα έρθουν στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο «2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και στην Αρχαία Μεσσήνη – Costa Navarino Resort, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.
Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλόπουλου
Μάλιστα, με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο πρόεδρος του Συμποσίου των Επτά Σοφών, ακαδημαϊκός καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, ο πρόεδρος του 1ου Συμποσίου των Επτά Σοφών με θέμα την Καρδιοχειρουργική, δρ. Χρήστος Λόλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστράτιος Θεοδοσίου και ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στη 1.00 μετά το μεσημέρι, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, για να ενημερώσουν σχετικά με το 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών, με θέμα την Κοσμολογία.
Κεντρικός τίτλος του συμποσίου είναι «Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του Κόσμου;».
Όσο για τους Επτά «Σοφούς» της Κοσμολογίας που θα έλθουν στην Ελλάδα, είναι οι:
-James Cronin, Nobel 1980, University of Chicago
-George Efstathiou, FRS Professor, University of Cambridge -Director, Kavli Institute for Cosmology
-David Gross, Nobel 2004 – Kavli Institute for Theoretical Physics, University of California, Santa Barbara
-Sir Robert Penrose – University of Oxford (tbc)
-George F. Smoot, Nobel, 2006 – University of California, Berkeley and CNRS, France
-Alexei Starobinski, Kavli Prize 2014 – Russian Academy of Sciences, Moscow
-Gabriele Veneziano, Chair of Elementary Particles, Gravitation and Cosmology, College de France, Paris.
Το βράδυ της πρώτης ημέρας του Συμποσίου στο Megaron Plus θα γίνει η επίσημη τελετή βράβευσης των 7 Σοφών, την οποία θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, ενώ τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εν όψει της διοργάνωσης, ο κ. Σταμάτης Κριμιζής τόνισε: «Το πρόγραμμα του Συμποσίου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το ευρύτερο κοινό. Θα προσπαθήσει να το επιτύχει, με διαδικτυακή αναμετάδοση (web-casting), όπως και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από θεσμούς σε άλλες χώρες».
Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίου Ευγενίδου – Πλανητάριο, Διονύσιος Σιμόπουλος, δήλωσε: «Η γέννηση και η εξέλιξη του Σύμπαντος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι η βάση της σύγχρονης επιστήμης της Κοσμολογίας, ενώ ακόμη διερευνάται η ιστορία, η μορφή, η δομή και η μελλοντική του εξέλιξη».
Ο εμπνευστής του συνολικού εγχειρήματος, δρ. Χρήστος Λόλας, μιλώντας για την αναβίωση του θεσμού του Συμποσίου των 7 Σοφών, είπε: «Εδώ και μερικές δεκαετίες διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και διαπιστώνουμε μια μαζική υπερπληροφόρηση και ταυτόχρονα μια σύγχυση. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον Άνθρωπο και στη Σοφία του, αποτελώντας το βασικότερο λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η αναβίωση του Συμποσίου των 7 Σοφών».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ