Σάλος έχει προκληθεί στην Τριφυλία από τις ειδικότητες που ζήτησε η Δημοτική Αρχή και προσλαμβάνει ο Δήμος με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΟΑΕΔ!
Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής ως προς τις ειδικότητες που ζήτησε και περιλαμβάνονται στην προκήρυξη. Κάτοικοι και άνεργοι της περιοχής, κυρίως πτυχιούχοι, βλέποντας τις ειδικότητες καταλήγουν στη θλιβερή διαπίστωση ότι η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν έχει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, της τρίτης ηλικίας, των ανήμπορων, των ΑμΕΑ.
Με το νέο αυτό πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους, οκτάμηνης διάρκειας, θα προσληφθούν στο Δήμο Τριφυλίας 77 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται ειδικότητες όπως Κοινωνικού Λειτουργού, Ψυχολόγου, Παιδοψυχολόγου, Νοσηλευτή, Οικογενειακού Βοηθού, Επισκέπτη Υγείας, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, ειδικότητες Ειδικής Αγωγής, αλλά και Γεωπόνου, Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πληροφορικής, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτιστικής Διαχείρισης, Λογιστικής, Καλών Τεχνών, Ζωγραφικής, Φυσικής Αγωγής, Ναυαγοσωστών, Σιδεράδων/Αλουμινάδων, Αποθηκάριου, Ηλεκτροτεχνίτη οχημάτων, Ηλεκτροτεχνίτη, Φυλάκων Σχολικών Μονάδων κ.ά.
Αντί αυτών, ζήτησε και προσλαμβάνει δημοσιογράφο, ηχολήπτη, αρχαιολόγο, δασοπόνο, κτηνίατρο, κοινωνιολόγο, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.ά.
Επειδή στα Φιλιατρά και ολόκληρη την Τριφυλία προκλήθηκε σάλος διαβάζοντας και μαθαίνοντας ο κόσμος για τις 77 ειδικότητες, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας εξέδωσε δελτίο Τύπου, το οποίο δημοσιεύσαμε και στο οποίο τονιζόταν: «Τα δημοσιεύματα περί “κλεισίματος” του ΚΑΠΗ Φιλιατρών δεν μπορεί να αποτελούν τίποτε άλλο εκτός από μυθοπλασίες ευφάνταστου και νοσηρού νου. Πρόκειται για αναληθή δημοσιεύματα που στερούνται σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα. Οι υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις ανάγκες του σε προσωπικό. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, γίνεται γνωστό πως ο Δήμος υπέβαλε συνολικό αίτημα θέσεων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τις υπηρεσίες του και τα Νομικά Πρόσωπα».
Ωστόσο, στο σχετικό ρεπορτάζ του «Θ» δεν υπήρχε καμία απολύτως αναφορά, ούτε καν υπαινιγμός, σε «κλείσιμο» του ΚΑΠΗ Φιλιατρών! Το βέβαιο είναι ότι με μία και μοναδική υπάλληλο, που υπηρετεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή του Δήμου Φιλιατρών, το ΚΑΠΗ υπολειτουργεί.
Όσο, δε, για τις θέσεις που ζήτησε η Δημοτική Αρχή, στο δ.τ. αναφέρεται: «Για το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού αιτήθηκε 5 θέσεις, εκ των οποίων 1 θέση ΔΕ Νοσηλευτή. Η συγκεκριμένη ειδικότητα μεταβλήθηκε από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε ΔΕ Κοινωνικού Επιμελητή». Επίσης: «Στην ίδια προκήρυξη συμπεριλαμβάνεται θέση ΠΕ Κοινωνιολόγου, καθώς και θέσεις ΥΕ Βοηθητικών Εργασιών Καθαριότητας, για την υποστήριξη και των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών του Δήμου».
Όπως αποκάλυψε το Filiatranews, με έγγραφο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας (αρ. πρωτοκόλλου 888/03-10-2016 προς το Δήμο Τριφυλίας) ζητούνταν (σ.σ. μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας) έξι συγκεκριμένες ειδικότητες για την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του ΚΑΠΗ: 1 ΤΕ Νοσηλευτών, 1 ΔΕ Νοσηλευτών, 1 ΤΕ Φυσικοθεραπευτή, 1 ΠΕ Γυμναστών, 1 ΤΕ Κοινωνικών λειτουργών, 1 ΤΕ Οικογενειακών Βοηθών.
Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας πόσες και ποιες από αυτές τις ειδικότητες ζήτησε από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας;
Στο έγγραφο αίτημα του Δήμου Τριφυλίας για την Κοινωφελή Εργασία πόσες και ποιες, συγκεκριμένα, ειδικότητες ζητήθηκαν για το Φορέα (σ.σ. και το ΚΑΠΗ) και πόσες και ποιες για τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα και τις υπηρεσίες του Δήμου; Ζήτησε ο Δήμος τις έξι συγκεκριμένες ειδικότητες που εγγράφως ζητούσε ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας; Ποιος, με ποιο δικαίωμα και ποια κριτήρια επέλεξε τις ειδικότητες που ζήτησε ο Δήμος Τριφυλίας από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας; Γιατί δεν τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις εισηγήσεις – αιτήματα των Νομικών Προσώπων και των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να συζητήσει, επιλέξει και αποφασίσει;
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν αποτελεί «επίτευγμα» της σημερινής Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Υλοποιείται από την εποχή των καποδιστριακών Δήμων Γαργαλιάνων, Αυλώνος, Αετού και της Κοινότητας Τριπύλης, επειδή οι κυβερνήσεις δίνουν δυνατότητα είτε για ανανέωση συμβάσεων των απασχολουμένων είτε για νέες συμβάσεις κ.τ.λ.
Οι, δε, γυμναστές που απασχολούνται στο Δήμο δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά έχουν προσληφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ).
Τα προαναφερθέντα είναι γνωστά και τα επισημαίνουν σε συζητήσεις τους οι πολίτες της Τριφυλίας και δη οι κάτοικοι των Φιλιατρών, όπως έκαναν και την Κυριακή, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών.
Απαντήσεις, ουσιαστικές, συγκεκριμένες και πειστικές, αναμένουν από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στα ερωτήματα που, εύλογα, έχουν και τα οποία μας μετέφεραν, θεωρώντας ότι είναι πολιτικά εκτεθειμένη σχετικά με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας και τις ειδικότητες που επέλεξε, ζήτησε και θα προσλάβει!
Του Ηλία Γιαννόπουλου