Χωρίς ομόφωνο ψήφισμα για τους Δασικούς Χάρτες το Δ.Σ. Μεσσήνης


Ψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για αλλαγές στη νομοθεσία – «Ανάκληση» των χαρτών και «πάγωμα» της διαδικασίας ζήτησε η μειοψηφία
 
 Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα… Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε «κατακλυστεί» από νωρίς από δεκάδες δημότες, που ήθελαν ενημέρωση για το «φλέγον» ζήτημα των τελευταίων ημερών στη Μεσσηνία… Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε και ο «δασάρχης» κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος, αφού διευκρίνισε ότι μιλά μόνο για τα τεχνικά θέματα και την εφαρμογή της νομοθεσίας, και όχι για αυτά που προβλέπει ο νόμος, προχώρησε σε ανάλυση σχετικά με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, εξηγώντας παράλληλα την ανάγκη αυτής της μεταρρύθμισης.
Στη συνέχεια απάντησε με μεγάλη υπομονή τόσο στις απορίες των δημοτικών συμβούλων όσο και σε αυτές των πολιτών, υπογραμμίζοντας ακόμα μια φορά ότι ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για το ύψος του κόστους των παραβόλων ή για το χρονικό περιθώριο των αντιρρήσεων…
Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση – συζήτηση από τον κ. Σωτηρόπουλο, τον οποίο και ευχαρίστησε ο δήμαρχος για την παρουσία του στο Σώμα, το λόγο πήρε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Κοτταρίδης, ο οποίος και εισηγήθηκε την πρόταση από την πλευρά της πλειοψηφίας προς ψήφιση, ύστερα από αναλυτική μελέτη των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η ανάρτηση των δασικών χαρτών… Πρόσθεσε ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, όπως ο χρόνος λήψης στις αεροφωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν, το υψηλό κόστος παραβόλου, ο ελάχιστος χρόνος υποβολής αντιρρήσεων, καθώς και το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας.
Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχό του για την τεκμηριωμένη και αναλυτική πρόταση, ύστερα από μελέτη, που κατέθεσε και ζήτησε από όλο το Σώμα να την ψηφίσει, ώστε αύριο (σ.σ. σήμερα) να φθάσει σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ πρόσθεσε ότι αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματα που ζητάει ο Δήμος, τότε θα υπάρξει «κλιμάκωση» των αντιδράσεων.
Η κατάθεση πρότασης από την πλευρά της πλειοψηφίας προκάλεσε την αντίδραση και τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης.
Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, στην πρόσκληση του Δ.Σ. για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφερόταν η λέξη συζήτηση, ενώ διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής δεν τους είχε επιδοθεί, όπως ορίζει ο κανονισμός των συνεδριάσεων. Πρότεινε, δε, τη δημιουργία μιας επιτροπής από όλες τις παρατάξεις, που θα επεξεργαστεί μια κοινή πρόταση και την εκ νέου συνεδρίαση του Δ.Σ. μέσα σε λίγες ημέρες, με μοναδικό θέμα την ψήφιση αυτής της πρότασης.
Με την άποψη του Στάθη Αναστασόπουλου συμφώνησε και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης , ο οποίος εξέφρασε την άποψη το Δ.Σ. Μεσσήνης να ζητήσει το «πάγωμα» της διαδικασίας, ενώ ζήτησε και λίγο χρόνο ώστε να επεξεργαστούν την εισήγηση της Δημοτική Αρχής…
Ο κ. Κοτταρίδης φάνηκε συναινετικός στο να προσθέσει στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής και αιτήματα της μειοψηφίας.
Ακολούθησε μια «ατέρμονη» συζήτηση στο Σώμα για περισσότερη από μια ώρα, χωρίς τελικά να καταφέρουν να φθάσουν στη λήψη ενός ομόφωνου ψηφίσματος … Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην πρότασή της, η οποία και τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ οι παρατάξεις μειοψηφίας επέμειναν από την πλευρά τους στις θέσεις τους για «ανάκληση» και «πάγωμα» των Δασικών Χαρτών.
Ξεχωριστή άποψη είχε ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που ζήτησε να πεταχτεί στα «σκουπίδια» οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασκώντας για ακόμα μια φορά δριμεία κριτική στα μνημόνια και τις απαιτήσεις τους.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη