Brexit: «Ασφαλή» τα βρετανικά πτυχία για τους Ελληνες φοιτητές

Brexit: «Ασφαλή» τα βρετανικά πτυχία για τους Ελληνες φοιτητές

Δεν θα αλλάξει το καθεστώς αναγνώρισης των βρετανικών πτυχίων στην Ελλάδα, παρά το σχεδιαζόμενο Βrexit. Και αυτό διότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συμπεριλαμβάνει και τα βρετανικά ΑΕΙ στη ρύθμιση με την οποία τα πτυχία των ΑΕΙ από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, προλαμβάνοντας τις όποιες επιπτώσεις του Βrexit. Αυτό βεβαίως εξυπηρετεί τα ελληνικά, ιδιωτικά κολέγια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει συμφωνίες δικαιόχρησης με βρετανικά πανεπιστήμια και χορηγεί τίτλους σπουδών με τη σφραγίδα των βρετανικών ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρύθμιση η οποία επιτρέπει σε πτυχιούχους παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, να διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά σχολεία. Παρά τις αντιδράσεις που κατεγράφησαν και κατά τη συζήτηση στη Βουλή –ενδεικτικά της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της Συνόδου Πρυτάνεων–, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι με τη ρύθμιση η ελληνική εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, η κ. Κεραμέως μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι η διάταξη αφορά τα πτυχία των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και εκτός Ε.Ε., όπως η Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται ως παραρτήματά τους αξιολογούνται από τα βρετανικά ΑΕΙ και πιστοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς πιστοποίησης. Γι’ αυτό και τα πτυχία τους αναγνωρίζονται στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Από την άλλη, παράγοντες του κλάδου των κολεγίων ανέφεραν στην «Κ» ότι το γεγονός πως τα βρετανικά ΑΕΙ συνεργάζονται με τα ελληνικά, ιδιωτικά κολέγια δεν σημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν θα πρέπει να αξιολογήσει με ακαδημαϊκούς όρους το έργο των κολεγίων. Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε σχετικούς ελέγχους στα ιδιωτικά κολέγια, όταν μάλιστα δίνει βάρος στην αξιολόγηση των δημόσιων ΑΕΙ. Αλλωστε, η αξιολόγηση από το ελληνικό κράτος θα ενίσχυε το κύρος των κολεγίων, τη στιγμή που επιδιώκουν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές στην Ελλάδα.

Τέλος, χθες δημιουργήθηκε ένταση στο υπουργείο Παιδείας, όταν φοιτητές που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου προσπάθησαν να εισέλθουν στο υπουργείο, αλλά εμποδίστηκαν.

Πηγή: Απόστολος Λακασάς, για την kathimerini.gr