Στο… πόδι οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης για τους δασικούς χάρτες

Στο… πόδι οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης για τους δασικούς χάρτες

Συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας
 
 
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Μεσσηνία εξελίσσεται η ανάρτηση του δασικού χάρτη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται το ύψος του παραβόλου που θα πληρώσουν όσοι κατέχουν εκτάσεις οι οποίες χρήζουν τακτοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, για κάθε ένσταση που θα υποβάλουν οι θιγόμενοι καλούνται να πληρώσουν: 20 ευρώ (επίδικη έκταση ως 100 τ.μ.), 45 ευρώ (101 τ.μ. έως 1 στρέμμα), 135 ευρώ (1 έως 5 στρέμματα), 450 ευρώ (5 έως 20 στρέμματα), 1.800 ευρώ (100 έως 300 στρέμματα) και 3.600 ευρώ, όταν η επίδικη έκταση ξεπερνά τα 300 στρέμματα.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους πολίτες, υπάρχουν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ολόκληρες περιουσίες.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης, ειδικότερα, αποφάσισαν να πάρουν το πρόβλημα στα… χέρια τους και για το λόγο αυτό, σήμερα στις 5.00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας, οργανώνουν εκδήλωση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν. Κεντρικό σύνθημα της συνάντησης είναι “Η γη των προγόνων μας δεν αμφισβητείται”.
Σε αυτήν είναι προσκεκλημένοι φορείς και κάτοικοι και κατά τη διάρκειά της θα γίνει ενημέρωση από ειδικούς νομικούς για τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση.
Σε επικοινωνία που είχαν με την εφημερίδα μας αρκετοί από αυτούς, μας τόνισαν ότι συντελείται ένα καθαρό… έγκλημα, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή της Μάνης καλλιεργείται εδώ και αιώνες από τους κατοίκους της. Παράλληλα, όπως αναφερόταν και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του “Θάρρους”, από το 2012 ισχύει για ολόκληρη την περιοχή της Μάνης, Μεσσηνιακής και Λακωνικής, μια ειδική εξαίρεση, η οποία φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, σχετικά με τις δημόσιες εκτάσεις και τα δάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο έχει ήδη χάσει διεκδικήσεις εκτάσεων στη Μάνη, καθώς σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Μεσσηνία, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία της Ελλάδας με το συγκεκριμένο νόμο, πρέπει να αποδείξει νομικά ότι του ανήκει η διεκδικούμενη έκταση. Στις υπόλοιπες περιοχές οι αμφισβητούμενες εκτάσεις κατά τεκμήριο ανήκουν στο Δημόσιο.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη