«Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί». Αυτό ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στο «Θ», ο υπεύθυνος του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, και εξήγησε πως οι διαφορές από την επίσημη καταγραφή του 1992 είναι απολύτως φυσιολογικές.
Στο μεταξύ, επίσημα ξεκίνησε χθες η ηλεκτρονική κατάθεση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών και όσοι επιλέξουν αυτή τη διαδικασία, πρέπει να γνωρίζουν ότι, για να ολοκληρωθεί η καταχώρησης της ένστασης, πρέπει μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας για τις αντιρρήσεις να καταθέσουν και φυσικό φάκελο με τα δικαιολογητικά στο αρμόδιο γραφείο του νομού.
Στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, στη Διεύθυνση Δασών, για τις αντιρρήσεις τους πρέπει να προσέρχονται μόνο όσοι δικαιούνται ατέλεια για την κατάθεσή της και πρόκειται για όσους έχουν σε εκκρεμότητα αίτηση πράξης χαρακτηρισμού στο Δασαρχείο.
Μεγάλος θόρυβος
Ο υπεύθυνος του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, σημείωσε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί τόσος θόρυβος και ανησυχία στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της υπηρεσίας να υφαρπάξει περιουσίες πολιτών. «Τα στατιστικά στοιχεία από την ανάλυση των δασικών χαρτών συνηγορούν ότι τα προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν αυτό το θόρυβο και τη φασαρία που έχει ξεσηκωθεί. Η πρώτη πιστοποιημένη εθνική απογραφή δασών που έγινε το 1992 από το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει για το Νομό Μεσσηνίας ότι το σύνολο της έκτασής του είναι περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα. Τα υψηλά δάση της Μεσσηνίας καταλάμβαναν έκταση συνολικά 1.115.000 στρεμμάτων, οι βοσκότοποι 105.000 στρέμματα και οι γεωργικές καλλιέργειες 1.500.000 στρέμματα. Συνολικά οι μη δασικές εκτάσεις το 1992 στη Μεσσηνία ήταν 1.540.000 στρέμματα. Η αναλογία, δηλαδή, ήταν περίπου 50- 50. Με τα στοιχεία του αναρτημένου χάρτη τώρα, συν τους χάρτες των περιοχών που έχουμε κυρώσει από το 2011, οι μη δασικές εκτάσεις στο νομό είναι τώρα 1.400.000 στρέμματα. Δηλαδή, έχουμε μια διαφορά, από το 1992, 140.000 στρεμμάτων, που είναι απολύτως φυσιολογική, με δεδομένο ότι από τα 400 μέτρα και πάνω η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί. Έχουν εγκαταλειφθεί πολλά πρώην γεωργικά εδάφη».
Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε ότι στη χαμηλή ζώνη που δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη μάζα του αγροτικού δυναμικού του νομού, στην ουσία μεταβολή δεν έχει γίνει. «Εξάλλου, και οι εκχερσώσεις που έχουν γίνει από το 1945 μέχρι σήμερα που παρουσιάζονται με τον κωδικό ΔΑ, είναι στα 93.000 στρέμματα. Εκεί μέσα, όμως, περιλαμβάνονται και οι νόμιμες εκχερσώσεις», πρόσθεσε.
Προβλήματα
«Ότι υπάρχουν κάπου ζητήματα δεν το αμφισβητούμε. Και στατιστικά σε μια έκταση 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων είναι προφανές ότι θα έχουν γίνει και κάποια λάθη, αλλά όχι για την έκταση που παρουσιάζεται. Κι αυτά που θα κυρωθούν ως δασικές εκτάσεις (ΑΔ – ΔΑ) και αυτά με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν, μπορούν να τακτοποιηθούν, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.
Σύστησε, δε, στον κόσμο να ενημερωθεί σωστά, να εντοπίσει χωρικά την έκτασή του, κάτι που μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο και μπορεί να χρειασθεί βοήθεια, κάνοντας ένα τοπογραφικό διάγραμμα ή γεωγραφικό εντοπισμό θέσης με GPS.
Για το ότι λαμβάνονται ως βάση οι αεροφωτογραφίες του 1945, ο κ. Αγγελόπουλος, τόνισε πως πρόκειται για συνταγματική επιταγή: «Αν ήταν ζήτημα επιλογής του επιστήμονα, θα παίρναμε τις αεροφωτογραφίες του 1960, που είναι καλύτερες και πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή, αλλά είναι συνταγματική επιταγή να χρησιμοποιούνται του 1945».
Αίτημα για τα αναδασωτέα
Στο μεταξύ, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλιτσίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη», Χάρης Μάραντος, κατέθεσε χθες αίτημα στο δασάρχη Μεσσηνίας να αρθεί η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των περιοχών της Μεσσηνίας που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χαρακτηρίζονται στο χάρτη με τον κωδικό ΑΑ.
Της Βίκυς Βετουλάκη