Η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία παράδειγμα προς αποφυγή
“Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης, πόδια χέρια στη γραμμή και όλοι κάθονται στη γη κι ο Μανώλης στο σκαμνί”. Το θυμόμαστε το παιδικό παιχνίδι; Γιατί τι το επαναφέραμε στη μνήμη μας; Μοιάζει πολύ με το…παιχνίδι που παίζουν οι υπεύθυνοι του Νομού για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία. Κι αυτός που έκατσε στο… σκαμνί, ως τιμωρία, ήταν οι χιλιάδες παραγωγοί του Νομού που είδαν την περιουσία τους να χάνεται, μαζί με αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πύλου- Νέστορος, Ηλίας Κανάκης, μιλώντας για τα προβλήματα δακοκτονίας, σχολίασε, μεταξύ άλλων ότι “οι αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνονται από τα Τοπικά Συμβούλια, οι οποίες δεν προσβλέπουν στον επαρκή ψεκασμό είναι απόλυτα σεβαστές, προϋποθέτουν όμως και την ανάληψη της ευθύνης όπου χρειάζεται. Αναρωτιέμαι, πόσες από αυτές τις αποφάσεις ελήφθησαν μέσα από το Δημόσιο Διάλογο με τους ελαιοπαραγωγούς; Πόσοι από τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων που καταψήφισαν το Πρόγραμμα της Δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς μπήκαν στην διαδικασία να επικοινωνήσουν με τους συμπολίτες τους, να ακούσουν τα προβλήματά τους και να αναλάβουν κοινή Δράση;
Οι ζημιές που επήλθαν από την δακοκτονία κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο είναι τεράστιες. Ο δάκος αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία ώστε να χαθεί μεγάλο μέρος της φετινής εσοδείας επιφέροντας παράλληλα τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα του ελαιολάδου .
Τα προβλήματα με το δάκο εντατικοποιήθηκαν, κυρίως, λόγω του ήπιου Χειμώνα που διανύσαμε, γεγονός που συνέβαλε ώστε οι γενιές του δάκου να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς. Τα
ο γεγονός αυτό δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό από την Διεύθυνση Γεωργίας και, αυτό λειτουργώντας συνδυαστικά με την έλλειψη χρημάτων, δημιουργήθησαν όλες οι αρνητικές συνθήκες ώστε να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την φετινή πανωλεθρία σε μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής. Στις περισσότερες περιοχές όφειλαν να κινηθούν ως έπρεπε όλες οι παραγωγικές Δυνάμεις της Μεσσηνίας, η αιρετή Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια καθώς και οι κατά τόπους δήμαρχοι”.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία η φετινή παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 40.000 τόνους, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, κοντά στους 65.000 τόνους της περσινής παραγωγής! Έτσι, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και με τιμή εκκίνησης τα 3,20 έως 3,30 ευρώ/κιλό λάδι, τότε προκύπτει μια απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κι όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή, επηρεάζει συνολικά την τοπική κοινωνία, αφού τα χρήματα θα ανακυκλώνονταν.
Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ο οργανωτής του παιχνιδιού που περιγράφαμε παραπάνω. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι του ενορχηστρωτή της διαδικασίας του αναπτυξιακού σχεδιασμού μιας περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο δημοτικές και περιφερειακές αρχές καλούνται να αναπτύξουν τα δίκτυα επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο της παραγωγής, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σε επαγγελματικές ενώσεις.
Οι πολιτικές αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα της συναπόφασης των πολλών και όχι ορισμένων, που ενδεχομένως με τυχαίο τρόπο και εκμεταλλευόμενοι τις όποιες αδυναμίες της δημοκρατίας βρέθηκαν σε θέσεις «κλειδιά», όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων αδυνατούν να χειριστούν διάφορες καταστάσεις λόγω άγνοιας, και στη χειρότερη συνειδητά χρησιμοποιούν τον θεσμικό τους ρόλο για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.
Η έξοδος από την πολύπλευρη κρίση της εποχής μας θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συναπόφασης των πολλών. Οι δήμοι και κυρίαρχα οι δημότες-πολίτες οφείλουν να δουν την κρίση ως ευκαιρία, να επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους, να αναπτύξουν συλλογική κουλτούρα και να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες.
Συνεκτιμώντας τις ευκαιρίες και τις απειλές του ευρύτερου περιβάλλοντος, η υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας σε τοπικό επίπεδο επιβάλλεται να είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού «από κοινού» όλης της κοινωνίας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη