Απολογισμός των 2 χρόνων της δημαρχοντίας του
-«Απολογούμαστε μόνο στους πολίτες και σήμερα το κάνουμε πράξη…»
Σ’ ένα μακροσκελή απολογισμό των δύο χρόνων που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δήμου Μεσσήνης προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, στο «Φιλοσοφικό Κέντρο», ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Η βραδιά άνοιξε με τη δημοτική σύμβουλο, γραμματέα του Δ.Σ. και πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ, Γεωργία Παναγοπούλου, να προλογίζει το δήμαρχο Μεσσήνης, τον οποίο και κάλεσε αμέσως μετά στο βήμα…
Επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος έκοψε και την πίτα του συνδυασμού του, ευχόμενος σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, που γέμισαν την αίθουσα του Φιλοσοφικού Κέντρου.
Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι η εκδήλωση απολογισμού κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί στους πολίτες, ότι δηλαδή μόνο σ’ αυτούς θα απολογείται, καθώς για πρώτη φορά μια Δημοτική Αρχή στη Μεσσήνη τολμά να κάνει δημόσια τον απολογισμό της, μπροστά στους πολίτες.
Εν μέσω κρίσης και σκληρών χρόνων, ειδικά για τους Δήμους, αλλά και έκτακτων δυσκολιών, όπως η θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Τσώνης υπογράμμισε αρκετές φορές κατά την ομιλία του ότι ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να τα βγάλουν πέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος έβαλε το «κεφάλι του στον ντορβά» ουκ ολίγες φορές μέσα σ’ αυτά τα 2 χρόνια…
Διοικητικά-οικονομικά
Ξεκινώντας από τα διοικητικά του Δήμου, ο δήμαρχος ανέφερε όλα όσα έκανε ο Δημοτική Αρχή με το νέο εσωτερικό οργανισμό, την ανακατανομή προσωπικού, το βαθμολόγιο κ.ά., με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.
Στα οικονομικά του Δήμου, ο κ. Τσώνης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει υποστεί περικοπές ύψους 3,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή διασφάλισε την ομαλή λειτουργία και την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή του Δήμου. Επίσης, τόνισε τη διαφάνεια την οποία από την πρώτη στιγμή είχε υποσχεθεί στους πολίτες, και την έκαναν πράξη, καθώς τα πάντα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, ακόμα κι αν αυτό στενοχώρησε τους «φίλους του», τους εργολάβους, όπως σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά, αφήνοντας αιχμές… και προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έκανε για την εξοικονόμηση που έγινε από την πλευρά τους στα ποσά για τα λιπαντικά και τα καύσιμα, καθώς και για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού. Μεγάλη έμφαση έδωσε, δε, στο γεγονός ότι στο Δήμο δεν υπήρχε μηχανογραφημένη αποθήκη, με αποτέλεσμα «τόσα χρόνια έμπαινε όποιος ήθελε, και έπαιρνε ό,τι ήθελε, να το πήγαινε όπου ήθελε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει σύγχρονη αποθήκη με μηχανογραφημένο σύστημα, αντάξια μεγάλων εταιρειών. Πρόσθεσε δε ότι στο χώρο με τα υλικά και τα μηχανήματα του Δήμου θα τοποθετηθούν συστήματα ασφαλείας, που θα ελέγχουν τα πάντα.
Κλείνοντας τη μακροσκελή του αναφορά στα οικονομικά, σημείωσε ότι ολοκληρώνεται η αναχρηματοδότηση των δανείων, η οποία θα δώσει ανάσα 80.000 ευρώ περίπου το χρόνο στο Δήμο από την καταβολή τοκοχρεωλυτικών δόσεων.
Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος Μεσσήνης αυτά τα δυο χρόνια αύξησε την ακίνητη περιουσία του, με την αγορά από το ΤΑΙΠΕΔ του Ειρηνοδικείου, το οποίο θα στεγάσει τη Δημοτική Φιλαρμονική καθώς και την ανάκτηση του Φιλοσοφικού Κέντρου, το οποίο χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο ακίνητο του Δήμου. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μεταμορφωθεί σ’ ένα πραγματικό «στολίδι» για ολόκληρη τη Μεσσήνη.
Φυσικές καταστροφές
Εκτενής ήταν η αναφορά του δημάρχου Μεσσήνης, στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όπως τόνισε, είναι ιδιαίτερα περήφανος, καθώς ο Δήμος ανταπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο μπροστά σε μια πρωτοφανή θεομηνία, που ακόμα και ηλικιωμένοι δε θυμούνται να έχει πλήξει σε τέτοιο βαθμό την περιοχή. Ανέφερε, δε, ότι πήρε τα εύσημα από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σημείωσε ότι και στα τοπικά ΜΜΕ δεν υπήρχε καμία αναφορά με κριτική προς το Δήμο Μεσσήνης την περίοδο εκείνη. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλο το προσωπικό του Δήμου, αλλά και τους εργολάβους που υπερέβαλλαν εαυτό τις ημέρες εκείνες για να ξεπεράσουν τα προβλήματα.
Επίσης, τόνισε ότι αρκετές φορές χρειάστηκε να πάρει άμεσες αποφάσεις βάζοντας το κεφάλι του στον «ντορβά», αναφέροντας χαρακτηριστικά, την απόφαση να ρίξουν τα νερά από το αεροδρόμιο στον Πάμισο… Λύση με μεγάλο ρίσκο, όμως άνοιξε το αεροδρόμιο πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, με αποτέλεσμα να μην ακυρωθούν πολύ μεγάλα συνέδρια σε ξενοδοχεία της περιοχής εκείνη την περίοδο.
Ο κ. Τσώνης πρόσθεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ο Δήμος Μεσσήνης απόσπασε περισσότερα χρήματα από το Δήμο Καλαμάτας, ως αποζημίωση για τις φυσικές καταστροφές, αναφέροντας ότι για να επιτευχθεί αυτό, πολλές φορές χρειάστηκε να φθάσει στα άκρα με τους υπουργούς…
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Τη χαρακτήρισε σαν το «Γιοφύρι της Άρτας», καθώς ενώ έφτιαχναν ένα δρόμο, το ίδιο βράδυ ο χειμώνας και οι βροχές τον είχαν ξαναχαλάσει… Ως την πιο δύσκολη στιγμή του αυτά τα δύο χρόνια, ανέφερε την εξής: ενώ τελείωναν τα χρήματα που είχε στη διάθεσή του για την αποκατάσταση των ζημιών, ξεκινούσε παράλληλα η ελαιοκομική περίοδος… Τότε πήρε την απόφαση να σταματήσει εργολαβίες της επιχείρησής του, σ’ άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, έφερε όλα τα μηχανήματά του στη Μεσσήνη, τα οποία και δούλεψαν χωρίς χρήματα, ενώ σημείωσε και τη βοήθεια του «Μορέα», που επίσης πρόσφερε μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών… «Είμαι περήφανος, γιατί κανένας αγρότης δε μου έκανε παράπονο ότι δεν μπορούσε να πάει στο κτήμα του» έκλεισε λέγοντας ο κ. Τσώνης.
Καθαριότητα
Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα ζητήματα καθαριότητας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη αγοράς, παρά την οικονομική στενότητα, 2-3 σύγχρονων απορριμματοφόρων, καθώς ο Δήμος δουλεύει με σαράβαλα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε την αγορά νέων κάδων, καθώς και την ανακατασκευή αρκετών.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η Δημοτική του Αρχή μάζεψε όλα τα «σαράβαλα» του Δήμου Μεσσήνης που ήταν παρατημένα, τα επιδιόρθωσε και τα χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, όπου αυτά είναι χρήσιμα.
Τέλος, στο συγκεκριμένο θέμα άφησε αιχμές για το GPS, λέγοντας ότι ναι μεν υπήρχε, αλλά δε γνωρίζει αν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να το παρακολουθεί… «Εμείς πάντως το παρακολουθούμε» υπογράμμισε.
Διαχείριση των αποβλήτων
Σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, ο Γιώργος Τσώνης ανέφερε ότι ο Δήμος Μεσσήνης με το Δήμο Οιχαλίας θα προχωρήσουν σε από κοινού προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι να προχωρήσει η κεντρική διαχείριση από την Περιφέρεια, υπέρ της οποίας είναι σύμφωνος ο Δήμος Μεσσήνης, όπως και όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας…
Τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα
Αναφορικά με τα τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα, ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε ότι έχουν εκπονηθεί 93 μελέτες, έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται αυτά τα δυο χρόνια συνεχιζόμενα έργα από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ΄, καθώς και ότι ο προϋπολογισμός των νέων δράσεων του Δήμου Μεσσήνης ανέρχεται στα 2,65 εκατ. ευρώ.
Επισήμανε, δε, το γεγονός ότι ο Δήμος εξακολουθεί να κάνει έργα, παρότι δεν έχει ανοίξει κανένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πάνω σε αυτό πρόσθεσε ότι υπάρχει μελετητική ωριμότητα για σειρά έργων, καθώς και ότι έχει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υποδομών, αλλά ιδιαίτερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ότι ο Δήμος δικαιούται και θα βοηθηθεί, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν την περιοχή.
Αθλητισμός και πολιτισμός
Σημαντικές ήταν και οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής αυτά τα δύο χρόνια σε ζητήματα αθλητισμού και πολιτισμού, όπως επισήμανε ο δήμαρχος. Επίσης πρόσθεσε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, κάτι που υπήρξε και προεκλογική του δέσμευση.
Ειδικά για την πόλη της Μεσσήνης, ανέφερε τις προσπάθειες που έγιναν κατά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων, την αναβάθμιση του ιστορικού «Νησιώτικου Καρναβαλιού», ενώ υπογράμμισε ότι και το πανηγύρι της Μεσσήνης αυτά τα δύο χρόνια ήταν πιο επιτυχημένο σε έσοδα και συμμετοχή σε σχέση με το παρελθόν.
Το όραμα για το μέλλον…
Τελειώνοντας την ομιλία του για τον απολογισμό των τελευταίων 2 ετών ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δίπλα στη Μεσσήνη βρίσκεται μια πόλη «γίγαντας» όπως η Καλαμάτα. Αυτό δε τον φοβίζει, επισήμανε, αναφέροντας τα έργα που θα μεταμορφώσουν στο μέλλον την Μεσσήνη… Το κυριότερο απ’ αυτά είναι η αντιπλημμυρική προστασία και η ανάδειξη του «Παμίσου».
Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι ούτε οι ίδιοι οι «Νησιώτες» γνωρίζουν την πραγματική δυναμική του Παμίσου, που αν αξιοποιηθεί θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά ολόκληρη την περιοχή. Σημείωσε, δε, ότι όταν για πρώτη φορά πριν από περίπου 2 χρόνια έκανε αναφορά σε αυτό το όραμά του, έβλεπε στα «μάτια» των συμπολιτών του το χλευασμό και την ειρωνεία… Όμως τώρα, πρόσθεσε ο κ. Τσώνης, η μελέτη, ύψους 2,7 εκ. ευρώ, είναι μια πραγματικότητα, και το έργο αυτό, που θα φέρει την ανάπτυξη στη Μεσσήνη, έχει μπει στις «ράγες»… Τόνισε, δε, ότι είναι η μεγαλύτερη μελέτη σ’ ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας λεπτομερείς αναφορές για το τι εμπεριέχεται και το πώς θα μεταμορφωθεί κυριολεκτικά η περιοχή.
Το άλλο έργο που δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες, είναι η ανάπλαση της Μεσσήνης… Ανάπλαση που θα της δώσει σύγχρονο προφίλ και θα αποδείξει ότι η πόλη έχει μέλλον…
Ευχαριστίες
Ο Γιώργος Τσώνης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του που από την πρώτη στιγμή στρατεύτηκαν μαζί του, για να κάνουν πράξη το όραμά του για τη Μεσσήνη, ενώ ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους υπαλλήλους, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλων αυτών που συντελούνται στο Δήμο Μεσσήνης…
«Το 2017 είμαστε καλά, το ’18 θα είμαστε καλύτερα, το ’19 ακόμα καλύτερα και το ’20 πολύ καλύτερα που θα συνεχίζουμε από την ίδια θέση το όραμά μας για τη Μεσσήνη» έκλεισε την ομιλία του ο δήμαρχος Μεσσήνης.
Βίντεο
Αμέσως μετά την ομιλία του δημάρχου, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μεσσήνης, Γεωργία Παναγοπούλου, παρουσίασε μέσω ενός βίντεο τον απολογισμό των αρκετών δράσεων της επιχείρησης αυτά τα δύο χρόνια…
Μετά το πέρας της εκδήλωσης τους παρευρισκόμενους περίμενε ένας μικρός μπουφές- κέρασμα στην είσοδο του Φιλοσοφικού Κέντρου.
Του Κώστα Γαζούλη