Το «Ποσειδώνιο» προβλέπει Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών

Το «Ποσειδώνιο» προβλέπει Κέντρα  Προσωρινής Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών

ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΟΜΩΣ, ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
 

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τα πρόσφατα «κρούσματα» μεταναστών, θύματα δουλεμπόρων, που έφτασαν μέσω θαλάσσης στις μεσσηνιακές ακτές, επανέφεραν το ζήτημα περίθαλψης και πρώτης φιλοξενίας.
Πονοκέφαλος, άλλωστε, προκαλείται κάθε φορά στις αρμόδιες αρχές, ψάχνοντας να βρουν προσωρινές λύσεις την τελευταία στιγμή, καθώς μόνο τότε γίνεται γνωστό ένα τέτοιο γεγονός. Συνεπεία αυτού, είδαμε παιδιά και γυναίκες να φιλοξενούνται όπως όπως σε γήπεδα, αποθήκες και παλιά κτήρια, υπό αντίξοες συνθήκες.
Αστυνομία και Λιμενικό, που αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα αυτά, πιστεύουν πως, επειδή πιθανότατα θα αυξηθούν, πρέπει να υπάρξει στην περιοχή μας σοβαρή μέριμνα και υλοποίηση όσων προβλέπει το «Σχέδιο Ποσειδώνιο». Ειδικότερα, προβλέπει να δημιουργηθούν μόνιμες υποδομές, στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν για διάστημα ημερών λαθρομετανάστες που φτάνουν από τη θάλασσα.
Μάλιστα, οι δύο Αρχές θεωρούν «ευτύχημα» που το τελευταίο περιστατικό, με το πλοίο έξω από την Πύλο που μετέφερε 120 λαθρομετανάστες, δε δέχθηκε να προσεγγίσει τις ακτές μας και συνέχισε το ταξίδι του για Ιταλία. Αν, όπως έλεγαν αξιωματικοί, έμπαινε κι αυτό στην περιοχή μας, θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τη φιλοξενία. Μόλις είχαν φύγει οι πρώτοι λαθρομετανάστες και ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες εξέτασης και καταγραφής για τους άλλους 109 που είχαν φτάσει στην περιοχή μας.
Βάσει του σχεδίου, αρμόδια αρχή υποδοχής των λαθρομεταναστών είναι η Περιφέρεια. Μιλώντας στο «Θάρρος» η αρμόδια θεματική  αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, επισήμαναν πως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος με χάραξη εθνικής πολιτικής, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως η Μεσσηνία δεν είναι ο προσφερότερος τόπος για τη δημιουργία ενός κέντρου προσωρινής φιλοξενίας.
 
Νικολάκου: «Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση»
Όπως υπογράμμισε η κα Νικολάκου: «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο απαιτεί την εφαρμογή εθνικής πολιτικής, η χάραξη της οποίας έχει, δυστυχώς, καθυστερήσει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί το ζήτημα αφορά άμεσα την ευρωπαϊκή κοινότητα.
Πολύ σημαντική παράμετρος του θέματος είναι η ανθρωπιστική. Πρόσφατα είδαμε τις σκηνές με λαθρομετανάστες να βρίσκονται στις ακτές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, το απλανές βλέμμα των οποίων αποτυπώνει τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή. Είναι αδιανόητο γυναίκες με μικρά παιδιά να φιλοξενούνται σε αποθήκες και χώρους ακατάλληλους για ανθρώπινη διαβίωση για το χρονικό διάστημα που επιβάλλει ο νόμος. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αυτό που μπορεί και κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να κινητοποιεί κάθε φορά τις υπηρεσίες της και να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους σχετικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες ανθρώπινες συνθήκες.
Το ζήτημα αυτό, επαναλαμβάνω, απαιτεί την κατάρτιση κεντρικής πολιτικής στρατηγικής. Οφείλουν, λοιπόν, άμεσα οι αρμόδιες δομές της Πολιτείας να ολοκληρώσουν το πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων».
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας, η κα Νικολάκου σημείωσε πως χρειάζεται προσοχή και κοινωνική συναίνεση: «Το ζήτημα αυτό απαιτεί αναμφίβολα κοινωνική συναίνεση, καθώς και την πλήρωση ειδικών και πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων και κριτηρίων, ώστε να υπάρξουν οι ασφαλιστικές αυτές δικλείδες που θα αποτρέψουν τη μετατροπή ενός χώρου φιλοξενίας σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών.
Για να γίνει, ωστόσο, κάτι τέτοιο, απαραίτητος είναι ο δημόσιος διάλογος με την κοινωνία και η συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».     
 
Αλευράς: «Όχι σε περιοχές
με τουριστική ανάπτυξη»
Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης  απασχολεί όλο και περισσότερο την ελληνική κοινωνία.
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στα μεσσηνιακά παράλια, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είπε, να ασχοληθούν  σοβαρά με το θέμα: «Παλαιότερα η λαθρομετανάστευση γινόταν κυρίως χερσαία, μέσω του ποταμού Έβρου, ή μέσω των νησιών του Αιγαίου. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουμε μεγάλα κύματα λαθρομεταναστών από τη Συρία, τα παλαιστινιακά εδάφη και τη Μέση Ανατολή, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων και των αναταραχών στις εκεί περιοχές, τις οποίες εγκαταλείπουν οι κάτοικοί τους, βλέποντας την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στη Δύση. Η ιδιαιτερότητα αυτών των περιπτώσεων  έγκειται στο ότι πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες, που φθάνουν δια θαλάσσης στην περιοχή μας και αλλού και ζητούν άσυλο.
Η οργάνωση τόσο της πρώτης υποδοχής όσο και της περαιτέρω διαχείρισης είναι και επιβάλλεται, για εθνικούς λόγους, να είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης. Μόνο με την κατάλληλη συνεργασία, πρωτίστως όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και κρατικών φορέων, με συγκεκριμένες οδηγίες και  σωστό συντονισμό, με αναγκαία κεντρική χρηματοδότηση, σε περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο νομών, θα ρυθμιστεί το θέμα επ’ ωφελεία των Ελλήνων πολιτών, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και μη πληττόμενοι, αλλά και των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων, που όλοι πρέπει να καταλάβουμε τη θέση τους».
Κατά τον κ. Αλευρά, σε αυτό το πλαίσιο η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας συνδράμει μέσα από τις δομές της στην υποδοχή των  λαθρομεταναστών, συνεργαζόμενη με τις  Λιμενικές Αρχές, την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες των Δήμων, τους εθελοντές και λοιπούς φορείς του νομού.
Και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι η υποδοχή να γίνεται σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, ικανοποιώντας τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των λαθρομεταναστών, τον ιατρικό έλεγχό τους και  με ειδική μέριμνα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι  τα οργανωμένα και θεσμοθετημένα επίσημα Κέντρα Υποδοχής Λαθρομεταναστών πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και κριτήρια, με μελέτη των σκοπιμοτήτων επιλογής της περιοχής χωροθέτησής τους, λαμβάνοντας πάντα τη γνώμη των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.
Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να οργανώσει τη μεταναστευτική πολιτική της. Σίγουρα δεν επιλύεται το πρόβλημα με την αύξηση του αριθμού και την απλή χωροταξική πύκνωση των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, ιδιαίτερα σε περιοχές με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, όπως η Μεσσηνία.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα επιλύεται, όταν τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής λειτουργούν σωστά και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατευθυνθούν κατάλληλα για να οργανώσουν σε κάθε περίπτωση αμέσως και σωστά την υποδοχή των λαθρομεταναστών και τη μετάβασή τους στους ήδη υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας. Κυρίως, όμως, όταν το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο ως προς τη μετέπειτα πορεία και αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών, χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία, αλλά με διακρατική συνεργασία.
Θέλουμε και μπορούμε  να είμαστε αρωγοί  τους, με ορθολογικό και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό δράσεων, προασπίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την ανάπτυξη των τοπικών  κοινωνιών».