Σωρηδόν καταθέτουν οι τράπεζες διαταγές πληρωμής για δάνεια στο Πρωτοδικείο της Καλαμάτας

Σωρηδόν καταθέτουν οι τράπεζες  διαταγές πληρωμής για δάνεια στο Πρωτοδικείο της Καλαμάτας

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Σωρηδόν αποστέλλουν τις τελευταίες ημέρες τα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών από την Αθήνα αιτήσεις για  διαταγές πληρωμής, κυρίως για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Ελάχιστες είναι οι διαταγές πληρωμής από ιδιώτες, καθώς ξέρουν πολύ καλά ότι το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» κυριαρχεί.
Παρά το γεγονός ότι τέλος του καλοκαιριού τα στοιχεία για τις διαταγές πληρωμής έδειχναν ότι φέτος τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σε αυτό τον τομέα, φαίνεται πως το κλίμα αλλάζει, καθώς οι τράπεζες έχουν πάρει φόρα.
 
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, όπου κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής όταν η οφειλή φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ, ολόκληρο το 2012 κατατέθηκαν 977 διαταγές πληρωμής. Από τις αρχές του 2013 έως τέλος Οκτωβρίου κατατέθηκαν κάτι λιγότερο από 700 διαταγές πληρωμής. 
Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας κατατίθενται οι αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής για ποσά πάνω από 20.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο τα ποσά που διεκδικούνται με αυτές τις αιτήσεις είναι μεταξύ 200-400.000 ευρώ. Το 2012 στο Πρωτοδικείο εκδόθηκαν συνολικά 598 διαταγές πληρωμής, ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι χθες, τέλος Οκτωβρίου, 466 διαταγές.
 
Από τράπεζες
Όπως μας ενημέρωσαν από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις από τις νομικές υπηρεσίες των τραπεζών στην Αθήνα έχουν κατακλύσει τα γραφεία τους. Κυρίως αφορούν δάνεια και εκτιμούν ότι μέχρι τέλος του χρόνου ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν παρατηρηθεί από δικαστικούς και νομικούς κύκλους της Καλαμάτας, η σημαντική αύξηση των δικαστικών εξόδων λειτουργεί αποτρεπτικά σε ιδιώτες να ξεκινήσουν έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλέτη τους, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν γνωρίζουν ότι δεν έχει «στον ήλιο μοίρα», πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.
Επίσης αποτρεπτικό είναι το γεγονός ότι πολλές διαταγές πληρωμής δεν ικανοποιούνται, καθώς ο οφειλέτης δεν έχει τίποτα για να «του πάρεις».