Με την ατελή πολιτική της στη δακοκτονία
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη «δείχνουν» ως υπεύθυνη Τοπικά Συμβούλια της Καλαμάτας για τις απώλειες που προκάλεσε ο δάκος στη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Καταγγέλλουν ως καταστροφική την επιλογή να εξαιρεθούν περιοχές από τη δακοκτονία, μιλούν για διάτρητη διαδικασία και αναφέρονται μέχρι και σε ολική καταστροφή!
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπου και ελήφθησαν συμπληρωματικές προτάσεις- αποφάσεις.
Ειδικότερα, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, κατονομάζουν πολλά Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Καλαμάτας ως την υπεύθυνη για τις μεγάλες απώλειες που είχαν οι ελαιοπαραγωγοί της Καλαμάτας από το δάκο. Συγκεκριμένα, με επίσημες αποφάσεις τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Καλαμάτας απάντησαν στο ερώτημα, που τους τέθηκε από το Δήμο, περί της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017, προκειμένου στη συνέχεια (σ.σ. προχθές) το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει γνωμοδοτική απόφαση.
Με τις αποφάσεις τους τα Τοπικά Συμβούλια Θουρίας, Ασπροχώματος, Βέργας, Άριος, Μικρομάνης, Ελαιοχωρίου, Αγίου Φλώρου, Αριοχωρίου, Αλωνίων και Ασπροπουλιάς (συνολικά, δηλαδή, μια μεγάλη έκταση του Δήμου Καλαμάτας) αποδίδουν ευθύνες για την επέλαση του δάκου στις επιλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κάνουν λόγο για λανθασμένη απόφαση από την κα Αλειφέρη να εξαιρεθεί από τη δακοκτονία μεγάλο μέρος της Βέργας, βασιζόμενη σε μια διάταξη περί πυκνοκατοικημένων περιοχών.
Αναφέρουν ότι αυτό οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων πληθυσμών δάκου που δεν καταπολεμήθηκαν έγκαιρα.
Στη συνέχεια, όταν η καταστροφή έγινε ορατή, αναφέρεται ότι έγινε αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, προκειμένου να σωθεί τμήμα της παραγωγής.
Το ίδιο αναφέρουν ότι έγινε σε πολλές περιοχές της Καλαμάτας, καθώς υπογραμμίζουν ότι, ακόμα και εκεί που πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα δακτοκτονίας, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα.
Μιλούν για καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος, κενά στη διαδικασία υλοποίησής του (επιτήρηση, ποιότητα και ποσότητα φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν) και σημειώνουν ότι στις περιοχές τους η καταστροφή φτάνει μέχρι και το 100% της παραγωγής και ότι η ποιότητα του ελαιολάδου που απέμεινε ήταν κάκιστη και, άρα, χαμηλή τιμή.
Επίσης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με ευρύτατη πλειοψηφία ελήφθη απόφαση σχετικά με τη δακοκτονία 2017 και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα, ενώ ζητείται η ένταξη περιοχών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και τη σχετική γνώμη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Επιπλέον, κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπεριελήφθησαν στην απόφαση, με πρόταση του δημάρχου, απόψεις που ακούστηκαν από τις μειοψηφίες, όπως:
-Παρά την άποψη των τοπικών κοινωνιών, η οποία καταγράφεται, να προκριθεί η επιστημονική άποψη για τις περιοχές ένταξης στο πρόγραμμα δακοκτονίας
-Να εξετασθεί η χρησιμοποίηση βιολογικών σκευασμάτων σε κατοικημένες περιοχές
-Να γίνει ορθολογική κατανομή και αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για τη δακοκτονία σε πανελλήνια κλίμακα
-Απαιτείται αυστηρή επιστημονική παρακολούθηση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών (χρήση GPS, καλύτερος συντονισμός, καλύτερη επιλογή χρόνου ψεκασμών, κ.λπ.)
Σημειωτέον ότι με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητείται να οργανωθεί στην Καλαμάτα ημερίδα για την καλή εκτέλεση της δακοκτονίας.
Α.Π.