Αρκετά μειωμένη αναμένεται η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία. Αυτό έχει πλέον διαφανεί, απλώς ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να υπάρχει και επίσημα το ακριβές νούμερο. Καθώς υπάρχει ακόμα ασυγκόμιστος καρπός, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία από τα ελαιοτριβεία.
Στοιχεία επίσημα δεν υπάρχουν και για την ποσότητα ΠΟΠ ελαιολάδου που τυποποιήθηκε πέρυσι στη Μεσσηνία, πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Ανεπίσημα, η Μεσσηνία παρήγαγε περίπου 7.000 τόνους ΠΟΠ και τυποποίησε μόλις 3.000.
Μειωμένη η παραγωγή
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, ακόμα συγκεντρώνονται στοιχεία από τα ελαιοτριβεία για τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Ορισμένα από αυτά έχουν αποστείλει τα δεδομένα που έχουν, αλλά υπάρχουν αρκετές μονάδες που δεν έχουν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία.
Μόνο όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία θα μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα του μεγέθους της φετινής παραγωγής.
Παράλληλα, υπάρχει κι ένα μέρος της ελαιοπαραγωγής που ακόμα δεν έχει συγκομισθεί στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης.
Η μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι πολύ σημαντική κι αυτό, σύμφωνα και με το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο, οφείλεται σε 3 παράγοντες. Ο πρώτος είναι η φυσιολογική παρενιαυτοφορία (όταν το δέντρο τη μια χρονιά βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία και παράγει ικανοποιητικά και την επόμενη παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής). Ο δεύτερος παράγοντας ήταν οι μυκητολογικές προσβολές και η δακοπροσβολή και ο τρίτος η ακαρπία σε ορισμένες περιοχές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατά την καρπόδεση.
ΠΟΠ Ελαιόλαδο
Από πέρυσι και μετά τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις υπήρξε μια ιδιαίτερη ενεργοποίηση στον τομέα της παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ. Αν και επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα από τον αρμόδιο οργανισμό για την περσινή χρονιά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή ΠΟΠ στη Μεσσηνία έφτασε περίπου στους 7.000 τόνους, αλλά τυποποιήθηκαν μόνο 3.000.
Η υπόθεση του ΠΟΠ ελαιολάδου εξακολουθεί να υστερεί στον τομέα της σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών και του marketing, με αποτέλεσμα να παράγεται ελαιόλαδο με προδιαγραφές ΠΟΠ, αλλά να μην τυποποιείται, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση. Αυτό θα μπορούσε να αποδώσει μόνο με δράσεις, πρωτοβουλίες και στρατηγική σε εθνικό επίπεδο.
Δυστυχώς και η τιμή του ΠΟΠ ελαιολάδου δεν έκανε τη μεγάλη διαφορά, αφού πέρυσι κυμάνθηκε περίπου 20-30 λεπτά παραπάνω το κιλό από το συμβατικό.
Της Βίκυς Βετουλάκη