Αντίθετος στην όποια πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χθες από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης βρέθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αλλά και της προετοιμασίας του κόμματός του για το επικείμενο δεύτερο συνέδριό του από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκησή του, ενώ ακολούθησε συνέντευξη Τύπου και ομιλία του στο ξενοδοχείο «Ρεξ».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας, στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και επισήμανε πως πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, ζητώντας ταυτόχρονα χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τάχθηκε κατά του φόρου ακινήτων, λέγοντας πως είναι άδικος, δε λαμβάνει υπόψη του την κατάσταση των ιδιοκτητών και πλήττει βαρύτατα τα αγροτεμάχια.
Από την άλλη, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης του παραγόμενου αποτελέσματος της γεωργικής εκμετάλλευσης και πρόσθεσε πως η ελπίδα κι η ανάκαμψη αναμένεται να έλθουν από τον αγροτικό τομέα.
Εκτίμησε δε πως ο χρόνος εξόδου από την κρίση θα είναι μακρύς αν δεν υπάρξουν αλλαγές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν λανθασμένο.
Ζήτησε να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαία οικονομική πολιτική, ενώ όσον αφορά στο συνέδριο του κόμματός του, είπε πως θα γίνει και επικαιροποίηση του προγράμματός του.
Λείπει το πολιτικό περιεχόμενο για την Κεντροαριστερά
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας των «58» για την Κεντροαριστερά δε βλέπει τη συγκρότηση του πόλου, ενώ λείπει το πολιτικό περιεχόμενο. «Η πρόταση να πάμε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ μαζί στις ευρωεκλογές θα είναι στρέβλωση της πολιτικής πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ΔΗΜΑΡ προωθεί τον τρίτο πόλο, καλώντας σε συμπαράταξη για τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως με την πολιτική που ακολουθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.
Σε άλλο σημείο δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα συνεπείς στην πολιτική μας και στα όσα πράξαμε, αλλά και περήφανοι όταν πήραμε τόσο την απόφαση να στηρίξουμε την κυβέρνηση, για να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια, όσο και την απόφαση να αποχωρήσουμε από αυτήν».
Αναρωτήθηκε ακόμη πώς μπορεί να «βγει» η χώρα στις αγορές όταν υπάρχει μεν πρωτογενές πλεόνασμα που οφείλεται σε μη εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στους φόρους ή στη μη καταβολή των οφειλών από το Δημόσιο σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, πώς μπορεί να «βγει» όταν υπάρχουν χειμαζόμενοι μικρομεσαίοι, όταν υπάρχουν 550.000 επιχειρηματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όταν δεν έχει «σηκωθεί» ο πρωτογενής τομέας.
«Δυστυχώς, μελαγχολικά, είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να βγούμε στις αγορές το 2014», είπε χαρακτηριστικά, «εκτός κι αν μεταβληθεί η οικονομική πολιτική της Ευρώπης».
Σημείωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη προσφυγής στις κάλπες, ενώ όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι να υπάρξει απλή αναλογική, ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης να έχει εκλεγεί με το 50% +1 ψήφους, αλλά και να έχουν την πλειοψηφία στα αντίστοιχα συμβούλια δήμαρχοι και περιφερειάρχες.
«Εμπιστευόμαστε τις αυτοδιοικητικές κινήσεις και τα κριτήριά μας είναι τι θέλουν να κάνουν για τις τοπικές κοινωνίες, η αξιοσύνη των προσώπων και η διαφάνεια – χρηστότητα του κάθε προσώπου», εξήγησε.
Δανειακή ρευστότητα και ασφαλιστικό τα θέματα του Επιμελητηρίου στον Φ. Κουβέλη
Θέματα μεταφορών και επικοινωνιών, την έλλειψη ασφάλειας σε όσους οφείλουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες, έθεσαν επί τάπητος στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου η Ιόνια οδός να φτάσει έως τον Πύργο, δεδομένων και των συνθηκών που υπάρχουν, ενώ μίλησε για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου με εκπρόσωπο της Μεσσηνίας την Αρχαία Μεσσήνη.
Κατά τη συνάντηση τέθηκε θέμα ρευστότητας των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, αφού, όπως επισημάνθηκε, έχουν «στεγνώσει» τα πάντα, αλλά και ζήτημα γενικότερης επιβίωσης των μικρομεσαίων, που στηρίζουν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, καθώς χωρίς αυτούς η ανεργία θα είχε εκτιναχθεί στα ύψη.
Απαντώντας ο κ. Κουβέλης, ανέφερε πως η έλλειψη ρευστότητας είναι γεγονός, επειδή έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα 50 δισ. ευρώ, που είναι, πλέον, χρέος της Ελλάδας, και πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι αυτό το ποσό πρέπει να φύγει από το Δημόσιο και να πάει στις τράπεζες.
Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να χαλαρώσουν η δημοσιονομική προσαρμογή και η ακατάσχετη λιτότητα, ενώ επισήμανε ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική της Ευρώπης, η κατάσταση θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν και φυγόκεντρες τάσεις, αφού οι Ευρωπαίοι θα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κοινοτικό σπίτι.
Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να ενοποιηθεί η οικονομική πολιτική της Ευρώπης.
Όσον αφορά στα ασφαλιστικά, είπε πως με τη διαδικασία που ακολουθείται ζημιώνεται το ασφαλιστικό σύστημα και κατέθεσε την εκτίμησή του πως, αν κλείσουν κι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2014 και αν δεν επέλθουν αλλαγές, η ανεργία θα ανέλθει στο 34,2%.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας