Οι κρίσεις, όποιες μορφές κι αν έχουν, είναι για ορισμένους καταστροφή και για κάποιους άλλους ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πελοποννησιακή γη» από τη Μηλίτσα έγινε το δεύτερο.
Είναι μια ομάδα ανθρώπων στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Όπως λένε και οι ίδιοι: «Η διάθεση και το όραμα των ανθρώπων για δημιουργία γίνονται αιτία για να γίνουν ομάδα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν σε μονοπάτια που η ίδια η γη χαράζει».
Έτσι ξεκίνησαν να καλλιεργούν ιπποφαές, γκότζι μπέρι και διάφορα άλλα αρωματικά φυτά. Και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το πείραμα πέτυχε. Ήδη σε κάποια μαγαζιά στην Καλαμάτα υπάρχουν φακελάκια για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει ιπποφαές, ενώ από τους επόμενους μήνες θα υπάρχει και γκότζι μπέρι. Μάλιστα, τα προϊόντα τους σιγά σιγά περνούν τα σύνορα της χώρας και βρίσκονται σε ράφια ξένων αγορών.
Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. «Προχωράμε δυναμικά την επέκταση των πωλήσεων. Δημιουργούμε νέα προϊόντα, ενώ εξελισσόμαστε σε όλα τα στάδια, όπως καλλιέργεια, συγκομιδή, φροντίδα φυτών. Στόχος μας είναι η επεξεργασία της παραγωγής και η τυποποίηση των προϊόντων μας να γίνεται στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού μας. Όλες οι καλλιέργειές μας είναι βιολογικές και θα πιστοποιηθούν από την TUV Hellas, ως το τελικό στάδιο των προϊόντων», μας είπαν.
Βέβαια, μην πιστέψετε ότι ο δρόμος ήταν εύκολος. Ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστόπουλος, τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ στο Πεταλίδι, προκειμένου εκεί να δημιουργήσουν το κέντρο τους. Για άγνωστους λόγους η υπόσχεση έμεινε στα λόγια κι έτσι οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να φτάσουν μέχρι τη Νεμέα! Εκεί τους υποδέχτηκαν με… ανοιχτές αγκάλες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Το πείραμα, όπως ήδη αναφέρθηκε, έγινε με πλήρη επιστημονικό και επαγγελματικό σχεδιασμό. Έτσι, τα εργαστήρια που επεξεργάστηκαν τα προϊόντα τους έδειξαν για την αξία των αποξηραμένων φύλλων ιπποφαούς τα εξής: Τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι σημαντικά. Αναλυτικότερα, τα αποξηραμένα φύλλα έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 – ω6), εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Συγκεκριμένα, τα πολυακόρεστα λιπαρά ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι εδώδιμες ίνες είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι βασικά συστατικά που μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινότητά μας. Η ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων έγινε στα προϊόντα του Συνεταιρισμού που περιέχουν αποξηραμένα φύλλα ιπποφαούς σε συσκευασία των 120 γραμμαρίων, όπως και στη συσκευασία με 10 χάρτινα σακουλάκια τσαγιού ιπποφαούς.
του Αντώνη Πετρόγιαννη