Η αξιοπιστία των διεθνών διαγωνισμών τυποποιημένου ελαιολάδου έχει περάσει από… σαράντα κύματα.
Για τους περισσότερους, μια βράβευση αποτελεί το καλύτερο πιστοποιητικό ποιότητας. Άλλοι, όμως, αναρωτιούνται κατά πόσο οι διαγωνισμοί και οι κριτές «διαμορφώνουν» τα αποτελέσματα βάσει… ιδιαίτερων παραμέτρων.
Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο να βραβεύεται στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης και στον αντίστοιχο του Λος Άντζελες ή του Τόκυο να… εξαφανίζεται.
Όπως και να έχει, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί άλλος τρόπος πιστοποίησης της ποιότητας των ελαιολάδων που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά. Ένα βραβείο από κάποιον διεθνή διαγωνισμό αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για την κάθε εταιρεία.
Το «Θάρρος» έχει στα χέρια του έγγραφο με την παγκόσμια κατάταξη των ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιόλαδων για το έτος 2014. Και απ’ ό,τι βλέπουμε, πολλά ελαιόλαδα έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία, συγκεντρώνοντας έτσι και τους ανάλογους βαθμούς ποιότητας.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάδειξή τους, να υπενθυμίσουμε ότι το πλέον ολιγόλογο ποίημα που λένε όλοι οι υπουργοί Γεωργίας, αμέσως μόλις αναλάβουν τα καινούργια τους καθήκοντα, είναι ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα μας.
Βέβαια, άλλο είναι να το λες, άλλο να το πιστεύεις και άλλο να το εφαρμόζεις. Έτσι, κάθε πετυχημένη ιδιωτική προσπάθεια, στο ελαιόλαδο εν προκειμένω, κρύβει πίσω της προσωπικό μόχθο, αντοχή, υπομονή, αλλά ελάχιστη κρατική ενίσχυση.
Η «Ιλιάδα» της εταιρείας «Αγροβίμ» βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.
Μια ακόμη πετυχημένη εταιρεία είναι και αυτή του Παναγιώτη και Γιώργου Καρελά, η οποία παράγει στην Καρποφόρα το εξαιρετικής ποιότητας λάδι με το όνομα “My Olive Tree”.
Διεθνείς διακρίσεις έχει κερδίσει και το ελαιόλαδο “Μani” της εταιρείας του Φρίντριχ Μπλάουελ, καθώς και άλλα ελαιόλαδα της ίδιας εταιρείας.
Αρκετά βραβεία έχει και η Greek Land Foods Ltd. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Πλεμμένου, το 1912, στην Καλαμάτα. Το άριστο ποιοτικά ελαιόλαδο-Primo, Άλφα, Χρυσό & Λαδόκαμπος, γρήγορα έγινε γνωστό στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.
Το 1975 η εταιρεία καινοτόμησε πουλώντας απευθείας τα προϊόντα της στα σπίτια των πελατών (home delivery) και σύντομα έγινε μία από τις κορυφαίες εταιρείες ελαιολάδου στην Ελλάδα. Το 2006, επένδυσε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της σύμφωνα με το πρότυπο HACCP. Το 2009 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Εταιρειών Ifantis και μετονομάστηκε σε Ελληνική Γη Τρόφιμα ΕΠΕ. S.
Στον κατάλογο υπάρχουν ακόμα η εταιρεία “Επίκουρος”, με πολλά βραβεία στο βιολογικό ελαιόλαδο, η Ευγενία Ανδριοπούλου και το λάδι της “Makaria Terra” από τη Σκάλα και η εταιρεία του Ηλία Κανάκη.
του Αντώνη Πετρόγιαννη