Δήμος Τριφυλίας: Χωρίς εργοστάσιο, αλλά με Πράσινα Σημεία, ΚΔΑΥ και κομποστοποίηση η διαχείριση ΑΣΑ

Δήμος Τριφυλίας: Χωρίς εργοστάσιο, αλλά με Πράσινα Σημεία,  ΚΔΑΥ και κομποστοποίηση η διαχείριση ΑΣΑ

Χωρίς σκουπιδοεργοστάσιο και μία μεγάλης κλίμακας Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), αλλά με ένα Πράσινο Σημείο, ένα ΚΔΑΥ και δύο σημεία – Μονάδες Κομποστοποίησης, πράσινες νησίδες και οικιακή κομποστοποίηση, είναι η πρόταση του Δήμου Τριφυλίας που υπεβλήθη την τελευταία εργάσιμη μέρα του 2016, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ)», για χρηματοδότηση της Πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας» με κωδικό MIS 5004049 και συνολική δημόσια δαπάνη 6.280.898,6 ευρώ!
Η αίτηση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020», στον Α.Π. «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (Ταμείο Συνοχής)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων», όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο του «Θ», έγινε σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης της ΕΥΔ του ως άνω Επιχειρησιακού Προγράμματος και μετά τις αποφάσεις εγκρίσεων υποβολής της πρότασης, εξουσιοδότησης του δημάρχου για υπογραφή σχετικών εγγράφων και αναθεωρημένου εγχειριδίου διαδικασιών διοικητικής ικανότητας Δήμου Τριφυλίας για συγχρηματοδοτούμενα έργα, που ελήφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, μόλις την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.
Η πρόταση αφορά στην Πράξη «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας» και περιλαμβάνει συγκεκριμένα (ανά θέση – σημείο και προϋπολογιζόμενο κόστος δαπάνης):
1. Κατασκευή Πράσινου Σημείου στη θέση Αμαξοστάσιο Γαργαλιάνων (Διαμόρφωση –Υποδομές – Εγκαταστάσεις 700.206,54 ευρώ και εξοπλισμός  519.932 ευρώ)
2. Κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης και ΚΔΑΥ στη θέση ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων (Διαμόρφωση – Υποδομές – Εγκαταστάσεις 1.118.873,50 ευρώ και εξοπλισμός 1.510.754 ευρώ)
3. Κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης στη θέση ΒΙΟΚΑ Κυπαρισσίας (Διαμόρφωση – Υποδομές – Εγκαταστάσεις 652.878,56 ευρώ και Εξοπλισμός  1.261.514 ευρώ)
4. Δημιουργία Πράσινων Νησίδων – 100 Πράσινες Νησίδες (Προμήθεια Εξοπλισμού 346.580 ευρώ)
5. Προμήθεια Εξοπλισμού Οικιακής Κομποστοποίησης (400 κομποστοποιητές και όχημα) 135.160 ευρώ
6. Προγράμματα και Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού για τις δραστηριότητες λειτουργίας Πράσινου Σημείου και Πράσινων Νησίδων, Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και Οικιακής Κομποστοποίησης (20.000 ευρώ), και Προγράμματα και Δράσεις Εκπαίδευσης Κοινού (15.000 ευρώ), συνολικά 35.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας «με απ’ όλα» παρουσιάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 2 Ιουνίου από το μελετητή Γιώργο Σιγαλό. Η μελέτη περιλάμβανε τέσσερα σενάρια, με αρκετά υποσενάρια, από τα οποία πρόκρινε, αποδεχόταν και πρότεινε το τέταρτο, με το οποίο ο Δήμος Τριφυλίας κάνει μόνος του τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, πέντε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, τρεις μονάδες κομποστοποίησης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, ώστε να πετύχει τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ.
Το τέταρτο αυτό σενάριο, όπως ειπώθηκε τότε δημόσια και καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης, καθώς και στα σχετικά ρεπορτάζ, περιλάμβανε: Πέντε Πράσινα Σημεία (ένα για κάθε Δ.Ε. πλην της Δ.Ε. Τριπύλης), με κόστος εγκατάστασης για κάθε ένα 235.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ετήσιο κόστος λειτουργίας του καθενός περί τα 100.000 ευρώ. Τρεις Μονάδες Κομποστοποίησης, που προτάθηκε να εγκατασταθούν στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών και σε χώρο δίπλα στο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, με κόστος 700.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ ειπώθηκε πως μπορεί να γίνει μία Κινητή Μονάδα. Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης, που προτάθηκε να εγκατασταθούν στο ΧΑΔΑ Φιλιατρών και στο Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας, για τους οποίους δεν αναφέρθηκε κόστος εγκατάστασης. Πράσινες Νησίδες. Προαιρετικά εξετάστηκε στη μελέτη και η εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης και Επεξεργασίας, με κόστος εγκατάστασης περί τα 2,3 εκ. ευρώ, ενώ για ΧΥΤΥ το κόστος εγκατάστασης είναι περί τα 3,5 εκ. ευρώ και το κόστος ετήσιας λειτουργίας 200.000 ευρώ, αλλά και τα δύο απορρίφθηκαν από τη μελέτη και το Σώμα.
Η παραλαβή του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τριφυλίας, της μελέτης με τα τέσσερα σενάρια και την πρόταση που προαναφέρεται, έγινε με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και ερωτηματικά και παρατηρήσεις, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 13 Ιουλίου. Την υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, της μείζονος και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ την καταψήφισε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ.
Στην πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Τριφυλίας για χρηματοδότηση της Πράξης «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας», ωστόσο, δεν υπάρχουν αυτά που προέβλεπε, πρόκρινε και πρότεινε η μελέτη, την οποία και παρέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν πέντε Πράσινα Σημεία, δεν υπάρχουν τρεις Μονάδες Κομποστοποίησης, δεν υπάρχουν δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης, αλλά ένα Πράσινο Σημείο, ένα ΚΔΑΥ και δύο Μονάδες Κομποστοποίησης.
Πώς, άραγε, προέκυψε αυτή η πρόταση; Από πού και γιατί; Ποιος και πώς άλλαξε τη μελέτη του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων την οποία παρέλαβε το Σώμα; Πώς, πότε και από ποιον επελέγησαν όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση του Δήμου για χρηματοδότηση, δίχως στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχει αναφερθεί κάτι και το οποίο να υπάρχει γραμμένο στα πρακτικά των αποφάσεών του ή, έστω, να ακούγεται πώς έχει ειπωθεί στα αρχεία ήχου των συνεδριάσεων του Σώματος; Ποιος, πότε και πώς αποφάσισε για τις χωροθετήσεις των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της διαχείρισης των ΑΣΑ του Δήμου Τριφυλίας;
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου