Δίνει μάχη για να επιβιώσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Δίνει μάχη για να επιβιώσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Πρεμιέρα για τις «Όρνιθες» στις 8/1
 
Το ΔΗΠΕΘΕΚ επιστρέφει ξανά στο κοινό, αυτή τη φορά με μια παιδική παράσταση και ειδικότερα τις «Όρνιθες».
Ξεχωριστό στοιχείο στη φετινή παράσταση είναι ότι συντελεστές της μένουν ή κατάγονται από την Καλαμάτα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό και από την πλευρά της η «Φάρις» ευελπιστεί ότι έτσι θα δημιουργήσει δική της σχολή ηθοποιών.
 
Σχετικά με την παράσταση
Η Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας θα παρουσιάσει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες», σε διασκευή για παιδιά του Κώστα Κατσουλάκη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας επιλέγει μιαν αριστοφανική κωμωδία, με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τα κλασικά κείμενα των σπουδαίων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων μέσα από μια φαντασμαγορική, ευχάριστη παράσταση, με πλούσια σκηνικά και κοστούμια, ευφάνταστες χορογραφίες και χαρούμενες μουσικές και τραγούδια.
Η διασκευή, η σκηνοθεσία, καθώς και η επιμέλεια των σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών είναι του Κώστα Κατσουλάκη, η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι χορογραφίες της Μαρίας Λαδά, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Εύη Γιαννακοπούλου.
Παίζουν: Νάστια Βραχάτη, Εύη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κατσιμίχας, Μαρία Λαδά, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιώργος Τσαπόγας και ο μουσικός Πάνος Κουραμπάς.
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017.
Το έργο θα παρουσιάζεται σε οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία της Καλαμάτας και της περιφέρειας από τις 9/1/2017, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή το πρωί, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (Δημοσθένους 2).
Αρμόδια για προγραμματισμό ημερομηνίας είναι η Ολυμπία Δημητρέα.
Τηλέφωνα: 27210 82616 και 6983 581023.
 
Η έλλειψη επιχορήγησης
«πνίγει» και το ΔΗΠΕΘΕΚ
Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, δε μάσησε τα λόγια του και μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΔΗΠΕΘΕΚ από πλευράς κρατικής επιχορήγησης.
Ουσιαστικά συνεχίζει να υπάρχει, έστω και έτσι, με τη συνεχή χρηματοδότηση της Φάρις.
Όπως εξήγησε, στο παρελθόν η κρατική επιχορήγηση ήταν ύψους 250.000 ευρώ, ενώ πλέον είναι 42.000, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει καν την παιδική παράσταση που προαναφέραμε.
Όλο αυτό το διάστημα, όπως είπε, ακούγονται υποσχέσεις για επιχορηγήσεις, αλλά μέχρι σήμερα έχουν μείνει στα λόγια. Έτσι ο Δήμος είναι αναγκασμένος να καλύπτει τη διαφορά, ώστε να παραμείνει ζωντανό το θέατρο.
Ένα θέατρο που εδώ και χρόνια παραμένει ακέφαλο, αφού είναι αδύνατο με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες να προσληφθεί καλλιτεχνικός διευθυντής. 
Πέραν, όμως, των χρημάτων, σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, είναι και το πάγωμα των προσλήψεων. Έτσι πλέον το ΔΗΠΕΘΕΚ διαθέτει μόνο ένα άτομο ως τακτικό προσωπικό και η «Φάρις» καταφεύγει σε εξωτερικές συνεργασίες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕΚ, αλλά και γιατί επιλέχθηκε μόνο παιδική παραγωγή, απάντησε ότι η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί και μπορεί με το νέο χρόνο να δούμε μια ακόμα παραγωγή.
Παράλληλά, κάλεσε το κράτος να ασχοληθεί με τα ΔΗΠΕΘΕ, αφού, όπως είπε, αυτό τα δημιούργησε και δεν πρέπει να τα αφήνει στην τύχη τους, ενώ ως λύση πρότεινε το ΔΗΠΕΘΕΚ να γίνει ένα μεγαλύτερο θέατρο, με βάση την Καλαμάτα, που θα δίνει παραστάσεις και σε άλλους Δήμους της Πελοποννήσου και ουσιαστικά θα βοηθιέται κι από αυτούς.
Π.Μπ.