ΠΑΣΟΚ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΡΑ ή ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
Υπέρ της μετεξέλιξής
του η Νάντια Γιαννακοπούλου
Είναι η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ για υπέρβαση ή άλμα στο κενό, επισημαίνουν 10 στελέχη του κόμματος, μεταξύ αυτών και η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Νάντια Γιαννακοπούλου, λόγω του συνεδρίου το οποίο ξεκίνησε χθες.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε μέσα στη δίνη της κρίσης που έχει αναδείξει όλα τα κενά, τις παραλείψεις και τις παθογένειες του τρόπου που πορευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, την πλαστή ευημερία που απολαμβάναμε χωρίς να ρωτάμε, και ενός πολιτικού συστήματος που δεν κυβερνούσε, αλλά απλά διαχειριζόταν την “πελατεία” του.
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θεωρητικά άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την πολιτική ζωή της χώρας. Δυστυχώς, μόνο θεωρητικά. Η χώρα μπορεί να άλλαξε κυβέρνηση, τα προβλήματα όμως παραμένουν τα ίδια και, δυστυχώς, οι προτεινόμενες λύσεις από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίζονται στους δύο βασικούς άξονες της προεκλογικής τους εκστρατείας, το Διχασμό και το Λαϊκισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί βιαίως ότι δεν μπορεί ούτε να εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκε ούτε να διαχειριστεί τις αυταπάτες που εξέθρεψε.
Η στρατηγική επιλογή της δημιουργικής ασάφειας αποδείχθηκε καταστροφική, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να αντιμετωπίζει σήμερα την απόλυτη ασφυξία και η χώρα να πορεύεται απομονωμένη, χωρίς πυξίδα.
Ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους δικούς του ότι δε θα υπογράψει κανένα νέο μνημόνιο, αλλά μια «έντιμη συμφωνία», ενώ κλείνει τα μάτια του στην καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή.
Το ΠΑΣΟΚ αναμετράται με την Ιστορία. Οδηγείται στο κρισιμότερο συνέδριο της έως τώρα πορείας του. Θα διαψεύσει όλους όσοι θεωρούν ότι είναι τοξικό και πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης ή θα βρει εκείνες τις δυνάμεις που θα το ωθήσουν στο μετασχηματισμό του σε ένα νέο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα;
Σήμερα ζητούμενο είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η κρίση έχει αλλάξει πολλά και η χώρα οφείλει να ξεφύγει από τις γνωστές παθογένειες και να αλλάξει πορεία. Η αναγέννηση του χώρου μας δε θα είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος. Αφετηρία, αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να κινηθεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
Στην αποτίμηση της μεταπολίτευσης, έτσι ώστε από τη φωτιά του παρελθόντος να κρατήσει τη φλόγα και να πετάξει τη στάχτη.
Στην παρουσίαση ενός Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου, που θα απαντά στην καρδιά των προβλημάτων και θα περιγράφει αναλυτικά το μέλλον της χώρας με γνώμονα μια ανταγωνιστική και ανεξάρτητη χώρα, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή – στηρίζοντας τους πραγματικά αδύναμους.
Στην απόφαση για μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ με συμφωνημένο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης.
Αυτή η νέα παράταξη οφείλει να απευθυνθεί με ρεαλισμό και εντιμότητα στην κοινωνία μέσα από έναν αξιόπιστο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Οφείλει να ξαναενώσει την κινητήριο, απελευθερωτική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, τη Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.
Γιατί η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να επινοηθεί από την αρχή. Σήμερα, δε χρειάζονται απλά βήματα, αλλά υπερβάσεις, χωρίς ισορροπίες, συμβιβασμούς και αμφισημίες. Απαιτούνται καθαρές λύσεις και αποφάσεις και όχι προτάσεις που οδηγούν σε απολίτικες διευθετήσεις προσωπικών ρόλων και φιλοδοξιών.
Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε: Το συνέδριο να αποφασίσει για τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα.
Να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του εγχειρήματος με σαφές χρονοδιάγραμμα, που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, σε χρόνο που επίσης θα αποφασιστεί.
Να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την εκλογή/συγκρότηση μιας Ανοιχτής Εθνικής Επιτροπής, που θα προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά το εγχείρημα της μετεξέλιξης. Σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου που εκτείνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά. Το Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας Παράταξης να συζητήσει και να αποφασίσει για το νέο πολιτικό – προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα, τα σύμβολα, τις δομές, τις λειτουργίες, την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Γιατί σήμερα μια απλή αλλαγή σελίδας δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το βιβλίο».