Σήμερα τα καταστήματα και στην Καλαμάτα θα είναι ανοιχτά στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και των χειμερινών εκπτώσεων. Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι ένα μέτρο που προκαλεί μεγάλες συζητήσεις και αντιδράσεις από οργανώσεις και φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων.
Για τους μύθους και την πραγματικότητα γύρω από το ζήτημα, τα οικονομικά όσο και τα κοινωνικά δεδομένα που προκύπτουν από την επιπλέον μέρα λειτουργίας, έχει πάρει σαφή θέση η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψιλάκη .
Όπως ανέφερε στο “Θ”, η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς δεν επιφέρει παραπάνω έσοδα αλλά, απεναντίας, αυξάνει τα κόστη των επιχειρήσεων και μειώνει τα κέρδη.
Μοιραία μεταφέρει εμπορική κίνηση από μικρότερες επιχειρήσεις σε μεγάλες αλυσίδες, όμως εκτός από τη «μεσαία τάξη», οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και, συνολικά, το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε, όπως σημειώνει, δεν είναι ο χρόνος που λείπει από τους καταναλωτές αλλά τα χρήματα.
Ειδικότερα τονίζει: “όπως συνηθίζω να λέω, δεν μας λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα. Ας αναρωτηθούμε αν ο λόγος που δεν ψωνίζουμε περισσότερο είναι επειδή 5 πρωινά και απογεύματα την εβδομάδα και ένα ολόκληρο Σάββατο δεν μας φτάνουν.
Φυσικά το πρόβλημα είναι το χρήμα και όχι ο χρόνος, ειδικά σε μια χώρα που βγαίνει μέσα από την 2η μεγαλύτερη κρίση – και πρώτη σε χρονική διάρκεια που γνωρίσαμε ποτέ παγκόσμια – σε ειρηνική περίοδο.
Ο απώτερος σκοπός του μέτρου δεν είναι να δουλεύουμε 52 Κυριακές, αλλά να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επικρατήσουν οι μεγάλες αλυσίδες. Είναι σχέδιο για να αφανιστεί ο μικρομεσαίος έμπορος. Ζούμε κυριολεκτικά τον θάνατο του εμποράκου. Πραγματικά, όπως λένε κάποιοι, το εμπόριο δεν πεθαίνει. Όμως, στην εποχή μας, αλλάζει χέρια. Θα φύγει από τη μικρομεσαία επιχείρηση και θα πάει στην πολυεθνική”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη